En Sıcak Konular

Sigarada resimli uyarı büyüyecek

31 Mayıs 2012 10:09 tsi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ikinci kez konuk olduğu AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sigara paketlerindeki resimli uyarıların oranının yüzde 47,5'tan yüzde 50'nin üzerine çıkarılmasının ve ilk ihlalde uyarı yerine doğrudan para cezası verilmesinin öngörüldüğünü bildirdi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ikinci kez konuk olduğu AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Akdağ, yarın ''Dünya Sigarasız Günü'' olduğu hatırlatılarak, sigarayla mücadelede yeni önlemlerin ve toplum genelinde sigara içme oranlarının sorulması üzerine, Türkiye'de sigara içme oranının iki senede yüzde 31'den, yüzde 27'ye indiğini söyledi.

Bu yıl yapmayı planladıkları yeni araştırma sonucunda bu oranın yüzde 25'e inmesini beklediklerini ifade eden Akdağ, ''Bu oranlar çok süratli iniş. Sigara konusunda gerçekten çok başarılı olduk'' dedi.

''Yasada değişiklik düşünüyoruz''

Bakan Akdağ, sigarayla mücadele için mevzuatın etkin uygulanmasıyla ilgili bazı tedbirler alacaklarını bildirdi.

İlk başta sigara yasağını ihlal eden işletmelere uygulanan cezaların belediyeler yoluyla tahsil edilmeye çalışıldığını ancak başarı sağlanamadığını belirten Akdağ, ''Belediyeler genelde popülist davrandılar ve vatandaşla karşı karşıya gelmek istemediler. Belediyeler, kontrol ekiplerinin tahakkuk ettirdiği cezaların yüzde 20'sini tahsil etti.Daha sonra bunu valilikler ve kaymakamlıklara verdik ve tahsilat biraz daha iyileşti'' diye konuştu.

Ancak bu uygulamada da birçok kaymakamlığın alt seviyeden cezalar uyguladığını farkettiklerini belirten Akdağ, şöyle konuştu:

''Şunu gördük. Mesela Ankara'da 20 kere kontrol edilmiş ve sigara içildiği tespit edilmiş bir yere her seferinde kaymakamlık biner lira ceza kesmiş. Burası da cirosu çok büyük bir kuruluş. Bu bin liraya hiç aldırış etmiyor, dişinin kovuğuna bile girmiyor. (Parasını veriyorum içiriyorum) diyor. Gerekli uyarıları yaptık. Bu hususta cezaların gerektiğinde üst sınırlardan uygulanması, tekrarında 10 bin liraya kadar verilmesi ondan sonra da her tekrarında böyle verilmesi... Çünkü artık buna herkes alıştı. Yani bir geçiş dönemi yaşayacaksak bunu yeterince yaşadık. Bundan sonra caydırıcılıkla ilgili kuralların çok etkin uygulanması gerekiyor.''

''Sigara paketlerindeki uyarılar büyüyecek''

Bakan Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) sıralamasında Türkiye'nin sigarayla mücadelede en etkin dördüncü ülke olduğuna işaret ederek,TBMM, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl'le birlikte yeni bir kanun teklifi hazırladıklarını bildirdi.

Akdağ, düzenlemeyle ilgili şu bilgileri verdi:

''Teklifi yakında Meclis'e getirmeyi ümit ediyoruz. Halen sigara kutusunun üstüne yüzde 47,5'una kadar uyarılar yapıyoruz. Onu yüzde 50'nin üzerine çıkarıyoruz.

İkincisi de şuanda bir sigara markasının reklam yapması yasak ama herhangi bir ürün olarak çıkması kanunen yasak değil. DSÖ, (bunun için kanun yazmanız gerekiyor) diyor. Yani A markalı bir sigara, sigara olarak reklamını yapamaz ama A markalı parfüm yada A markalı bir tişort, çakmak çıkarabilir. Bunun uygulaması yok Türkiye'de biliyorsunuz. Buna rağmen DSÖ, 'bunu yapın bizim için önemli' diyor. Bunları da yapınca muhtemelen dördüncü sıradan biraz daha üst sıralara da geleceğiz. Bir de cezaların başlangıcını uyarmayla başlatıyorduk. O uyarmayı muhtemelen kaldıracağız. Yeteri kadar bunu herkes öğrendi. Birincisinde para cezası gelecek şekilde bir taslak hazırlıyoruz.''

''2 milyondan fazla kişi sigarayı bıraktı''

Bakan Akdağ, iki milyonun üzerinde insanın sigarayı bıraktığını, sigara tüketiminin de azaldığını bildirdi.

Sigarayı azaltmanın önemli olduğunu ancak bir sigaranın bile zararının bulunduğunu anlatan Akdağ, ''Sigara, bir çok zararlı etkiye sahip ama özellikle içindeki maddeler, genetik bozulmaya yol açabiliyor. Bir tek sigara bile vücudunuzda kansere yol açan genetik bir değişiklik yapabilir ve tetikleyebilir olayı. Sayı arttırıldıkça risk artıyor'' diye konuştu.

Nargile salonları

Nargile içilen mekanlara yönelik bir düzenlemenin olup olmayacağına ilişkin soru üzerine de Akdağ, şöyle konuştu:

''Nargile konusunu da yasanın içine koymayı düşündük. Ama belki koymayacağız. Çünkü nargilenin kendisi değil de içine konan tütün aslında yasak. Tabii şunu yapıyor maalesef bazı nargileci arkadaşlar. Aslında nargileci diye bir ruhsat yok Türkiye'de. Kahvehanedir ya da neyse benzeri bir yerdir, orada nargile içiliyordur. İçine tütün koymazsa şu anda serbest ama tütün koyarsa yasak. Bizim yaptığımız düzenlemeler sigarayla ilgili değil, tütünle alakalı.

Sadece aroma koymuşsa, sadece elma kabuğu koydu diyelim şu anda serbest. Tütün varsa, bu kesinlikle yasak yani.''

Fotoğrafın anısı

Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, toplantının sonunda Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a 14 Kasım 2002'de milletvekili yemini ettiği sırada TBMM kürsüsünde çekilen fotoğrafını hediye etti.

Bakan Akdağ, fotoğrafın kendisi açısından ayrı bir önemi olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

''Bunu yaygın biçimde bir gazete haberiyle birlikte kullandık. Gazete, bu fotoğrafı ayın 18'inde kullanmış ve üstünde şöyle yazıyor; hastanelerde rehin kalmak artık yok. Tabii bu yemin günü ve 18'inde de bakan olarak atamam yapıldı. Bakanlığımın ilk günü. O zaman henüz güvenoyu almamıştık. Yaklaşık 10 gün sonra güvenoyu aldık. İlk genelgemiz... Bu kadar hazırdık yani. İlk genelgemiz hastanelerde rehin kalmayı sonlandıran genelge oldu. Şimdi neden vatandaş AK Parti'nin sağlık politikalarının arkasında duruyor. Bunu buradan anlayabilirsiniz. Çıkış noktası neymiş. Düşünün yıllar boyunca insanları çileye gark eden bir uygulama, göreve başladığınız gün sonlandırılıyor. Bu fotoğrafın öyle bir hatırası var yani.''

AA



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,813 µs