En Sıcak Konular

Akdağ sezaryenle ilgili net konuştu

31 Mayıs 2012 09:24 tsi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kürtaj ve sezaryenin sadece bir sağlık sorunu değil aynı zamanda toplum etiği sorunu olduğunu söyledi.

Akdağ, "Konuyla ilgili bir rapor hazırlıyoruz. Rapordan yasak kararı çıkması halinde tıbbi gereklilikler dışında kürtaj ve sezaryeni yasaklayacağız" dedi.
 
Bakan Akdağ, son günlerin tartışmalı konusu kürtaj ve sezaryeni değerlendirdi. Medya yöneticileriyle Çırağan Sarayı'nda bir araya gelen Akdağ, gazetecilerin sorularını cevapladı. Resmi kayıtlara göre isteğe bağlı sezaryenin bulunmadığını kaydeden Akdağ, "Genelde kadın doğumuzmanları kadınları sezaryene yönlendiriyor. Bu anlamda Başbakan Erdoğan’ın 'Kürtaj cinayettir' sözüne katılıyorum. Aynı şekilde gereksiz sezaryen de cinayettir" diye konuştu.
 
GÖRÜŞLER ALIYORUZ
 

Akdağ, kürtajın 'anne sütünü azaltması, daha sonraki çocuklarda kalp rahatsızlığı, anne rahminde yırtık, akut kanamalar ve kısırlık' gibi birçok komplikasyona yol açtığına işaret etti.
 
Akdağ, şöyle devam etti: "Bu tür olumsuzlukları dikkate alarak rapor hazırlıyoruz. Kadın doğum uzmanları, sosyal bilimciler, psikologlar ve ilgili meslek gruplarından görüşler alıyoruz. Bu doğrultuda raporu en kısa süre tamamlamayı planlıyoruz. Eğer rapordan sezaryen ve kürtaj yasaklansın yönünde karar çıkarsa yasaklayacağız. Tabi tıbbi gereklilikler bunun dışında bırakılacak. Ayrıca sezaryende 10 haftalık süreci de gözden geçiriyoruz. Çünkü kürtaj ve sezaryen sadece bir sağlık sorunu değil aynı zamanda toplum etiği sorunudur."
 
Tüm doğumları ameliyatla yapan hastaneler var
 
Özel hastanelerde sezaryen oranının yüzde 60, kamuda yüzde 40, primer sezaryenin yüzde 22 seviyesinde olduğuna dikkat çeken Akdağ, bazı hastanelerde sezaryen oranının yüzde 100'e çıktığını dile getirdi.
 
OECD ÜLKELERİNDE BİRİNCİYİZ

Sezaryen ile doğum oranında Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında birinci çıkabileceğini vurgulayan Akdağ, "Türkiye’de son 3 yılda sezaryen ile doğum oranında azalma var. Ancak Türkiye ortalaması dünya ortalamasının üzerinde. Dünyada sezaryen oranı yüzde 16, bizde ortalama yüzde 37. Belki de OECD ülkeleri arasında birinci sıraya çıkmış olabiliriz. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bilimsel olarak yüzde 5-15 arasında sezaryeni normal kabul ediyor. Çünkü sezaryenle doğum, anne bebek uyumunu bozuyor, 2-3 çocuktan sonra çocuk sahibi olmayı zorlaştırıyor" şeklinde konuştu.
 
10 hamilelikten biri
 
Bakan Akdağ, hamileliklerin yüzde 6 ila 10'unun kürtajla sonuçlandığının tahmin edildiğini söyledi. Akdağ, "Yani her 10 doğumdan biri kürtaj. Türkiye'de gelir ve eğitim arttıkça kürtaj oranının arttığını görüyoruz. Yani düşük gelirli ve düşük eğitimli kişilerde kürtaj pek yaygın değil. Sezaryende de benzeri tablo söz konusu" ifadelerini kullandı.
 
bugün



 

Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,438 µs