En Sıcak Konular

Hükümet, asker ve polisin yetkisini koruyacak

30 Mayıs 2012 17:33 tsi
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, her gün asayiş ve terör olaylarıyla mücadele ederken, kolluk kuvvetlerinin ve soruşturma makamlarının ellerindeki enstrümanların alınması durumunda yarın bunların sorgulanmaya başlanabileceğini söyledi.

TBMM Adalet Komisyonu, Komisyon Başkanvekili, AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü'nün başkanlığında toplanarak ''3. yargı paketi'' olarak adlandırılan 108 maddelik tasarıyı 71. maddeden itibaren görüşmeye devam etti.

Bugünkü toplantıda, tasarının, ''avukatın, dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek almasının, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürmesi durumunda kısıtlanabileceğine'' ilişkin maddesi tartışma konusu oldu. CHP, bu düzenlemeye itiraz ederek, tasarıdan çıkarılmasını istedi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, tutuklu milletvekilleri konusunu alt komisyonda gündeme getirdiklerini, ancak kendilerine bu konunun üst komisyonda ele alınacağının söylendiğini belirtti.

''Ama bu konu burada ele alınmıyor. Siz kendiniz dışındakilerle alay mı ediyorsunuz?'' diyen Öztürk, iktidarın muhalefetten bu konuda teklif istemesi üzerine, hazırladıkları teklifi sunduklarını söyledi. Öztürk, ''Sayın Başbakan 'bu işin formülü yok' dedi. Öyleyse bize niye 'formül verin' dediniz? Başbakan sezaryende formülü buluyor, 'bakana talimat verdim' diyor peki bu konuda neden talimat vermiyor?'' diye konuştu.

CHP'li Öztürk, avukatın, dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek almasının, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürmesi durumunda kısıtlanabileceğine ilişkin maddeye karşı çıkarak, bu düzenlemeyle savunma avukatlarına kısıtlama getirildiğini iddia etti.

Bugünkü toplantıya başkanlık eden AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, alt komisyonda önergeleri görüştüklerini, kabul edilenlerin işlendiğini kabul edilmeyenlerin ise işlenmediğini söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, ''Alt komisyonda bu konuları gündeme getirdik, 'üst komisyonda görüşülür' dediniz, fakat görüşmüyoruz. Biz kendimizi burada konu mankeni gibi görüyoruz'' dedi.

Bunun üzerine Köylü, ''konu mankeni'' benzetmesini kabul edemeyeceğini belirterek, ''Alt komisyonda kabul edilen önergeler burada var. Siz de önerge verebilirsiniz'' diye konuştu.

-''Acımasız bir terörle mücadele ediyoruz''-

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, muhalefetin, bu maddeye ilişkin eleştirilerine yanıt verdi.

Ergin, ''Belki bu fıkra kaldırılsa savunma açısından daha iyi olabilir ancak her gün asayiş ve terör olaylarıyla mücadele ederken, kolluğun ve soruşturma makamlarının ellerindeki enstrümanlarını almaya başlarsak yarın bunlar sorgulanmaya başlanabilir. Özgürlükçülük adına dile getirilen düşüncelere saygı duyuyorum, onlara bir itirazımız olamaz. Türkiye hem demokratikleşme sürecinde mesafe alırken hem de terörle mücadele ederken bunun dengesini iyi korumak zorundadır. Belgelerin en fazla 3 ay süreyle incelenebileceğine ilişkin düzenleme, mevcut düzenlemeden çok daha iyidir. Şu anda yapılan soruşturmalarda limit olmaksızın bir sene, iki sene üç sene sınırlama uygulanabiliyor. Bu, bir iyileştirmedir'' açıklamasında bulundu.

Düzenleme yapılırken uygulayıcıların görüşlerinin alındığını belirten Ergin, ''Pınarhisar'da infilak eden aracın hesabını kimden soracaksınız? Biz bir yandan demokratik standartları yükseltmeye çalışırken, bir yandan da her gün insanlarımızı, sivil vatandaşlarımızı, güvenlik güçlerimizi kaybediyoruz, acımasız bir terörle mücadele ediyoruz. Bizi bu noktada tutan şey budur' dedi.

Ergin, Türk Ceza Yasası ve ceza usul yasası yapıldığında; terörle mücadele yasasının tamamen yürürlükten kaldırılmasının planlandığını ancak yaşanılan terör hadiselerinden sonra bunların gerçekleşmediğini belirtti.

AA



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,406 µs