En Sıcak Konular

Bosna'da yerel seçim yasası tartışması

30 Mayıs 2012 14:28 tsi
Bosna Hersek'in Srebrenitsa kentinde Temmuz 1995'te işlenen soykırım nedeniyle buradan ayrılan kurbanların yakınlarına oy hakkını tanımayan seçim yasası, Bosna Hersek'in gündeminde geniş yer almaya devam ediyor.

Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı Nermin Nikşiç, AA'ya verdiği demeçte, Bosna Hersek'te 7 Ekim'de yapılacak yerel seçimlerde, sadece kayıtlı oldukları belediyelerde ikamet eden seçmenlerin oy kullanmasını öngören seçim yasasının değiştirilmesi konusunda uluslararası camiadan destek beklemediğini söyledi.

Uluslararası camianın Srebrenitsa konusunda 17 yıldır destekte bulunduğunu ve ''artık seçim yasası konusunda bir destek beklemediklerini'' hatırlatan Nikşiç, buna karşı ''uluslararası camiadan yerel seçimlerin öncesinde Srebrenitsa konusunda seçmen kayıtları sürecinde destek bekliyoruz'' dedi.

Bosna Hersek'te 1991 yılında yapılan son nüfus sayımına göre Srebrenitsa'da kayıtlı olan seçmenlere tekrar oy kullanma hakkı sağlanacak bir yasa değişikliğin uluslararası camianın desteği ile gerçekleşeceğine inanmadığını ifade eden Nikşiç, ''ancak Bosna Hersek Federasyonu'ndan devleti oluşturan diğer entite Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde yer alan Srebrenitsa'ya gidip kayıt yaptıran vatandaşların federasyondaki sağlık koruma ve diğer hizmetlerden mağdur bırakılmamasına yönelik çalışmalar yaptık'' diye konuştu.

Bosna savaşından (1992-1995) önce, ülkenin doğusunda yer alan Srebrenitsa kentinde çoğunluk olan Boşnaklar, soykırım sonrası demografik yapının değişmesiyle azınlık durumuna düştü.

2008'deki yerel seçimler öncesinde Bosna Hersek Parlamentosu, Srebrenitsa için geçerli olan yasa değişikliğiyle, Srebrenitsa doğumlu olan ancak burada yaşamayanlara da oy kullanma hakkı vermişti.

Bu yılın Ekim ayında yapılacak yerel seçimlerde mevcut kanunun uygulanacağının açıklanması, Srebrenitsa'daki Boşnakların tepkisine neden olmuştu.



Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,268 µs