En Sıcak Konular

'Buğday üreticileri telaşa kapılmasın'

30 Mayıs 2012 13:27 tsi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ''Buğday üreticileri telaşa kapılmasın. Bu sene buğday rekoltesi yüksek olmadığı için para edecek gibi görünüyor'' dedi.

Bayraktar, Ceyhan'da ilk buğday hasadı için düzenlenen törene katılarak, biçerdöverle buğday hasat etti. Hasat sonrası açıklama yapan Bayraktar, Çukurova ve çevresinin Türkiye'nin buğday üretiminin yüzde 6,6'sını karşıladığını kaydetti.

Türkiye genelinde yapılan uydu tespitlerine göre, bu yıl buğday üretiminin 20 milyon tonun altında olmasının beklendiğini anlatan Bayraktar, ''Bunun altını çizerek söylüyorum. Biz 21 milyon ton civarında bir hububat üretimi bekliyorduk ancak Nisan ve Mayıs aylarındaki kardeşlenme döneminde maalesef Türkiye'de bu ürünümüz yağış alamadı. Yağış alamayınca da rekolte tahminlerimiz aşağıya düştü. En son yapılan uydu tespitlerine göre de 20 milyon tonun altında bir buğday üretimi gerçekleşecek görünüyor'' dedi.

Bayraktar, buğday üretiminde Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) önemli görevler düştüğünü belirterek, şunları kaydetti:

''Şu an herkes TMO'nun alım politikası nasıl olacak diye merakla bekliyor. Buğday üreticileri telaşa kapılmasın. Bu sene buğday rekoltesi yüksek olmadığı için para edecek gibi görünüyor. Ama bu süreçte TMO'nun alım politikasının çok dikkatli ve çiftçi lehinde yürütülmesi lazım. TMO'nun mümkünse alımları peşin yapması veya kısa vade içerisinde üreticiye ödeme yapması lazım. Alım merkezlerini buğday üretilen bütün bölgelerde kurmalı, hızlı bir şekilde alım gerçekleştirmeli. Eğer bunları yaparsa benim üreticim aracıların eline kalmayacaktır, para kazanacaktır. Ama eğer bunlar yapılmazsa o zaman TMO bir müdahale kurumu olarak görev yapmamış sayılır. Onun için biz özellikle üreticimizin maliyetini dikkate alan bir fiyat politikasıyla birlikte alım politikasının çiftçi lehinde götürülmesini istiyoruz. Bunu da çok önemsiyoruz.''

TMO'dan vakit geçirmeden çiftçi lehine bir fiyat ve alım politikası beklediklerini vurgulayan Bayraktar, ''Çiftçi 70 kuruşun altında bir fiyat beklemiyor. Bu kadar basit. Bunun altındaki bir fiyatın üreticiyi kurtarması mümkün görünmüyor'' dedi.

Bayraktar, Türkiye'de 15 milyar liralık hububat üretildiğini ancak bunun 1 milyar 250 milyon liralık bölümünün kayba uğradığını belirterek, üreticilerin bunu önlemek için bilinçli hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Çiftçinin girdi maliyeti ve pazarlama konusunda destek beklediğini anlatan Bayraktar, sürdürülebilir bir tarım politikası olması gerektiğini belirterek, hasadın başladığı bugünlerde buğday ithalatına karşı olduklarını, yapılması halinde de tepkilerini ortaya koyacaklarını söyledi.

Bayraktar açıklamanın ardından Ceyhan Ziraat Odası'nın Toprak Tahlil Laboratuvarı'nın açılışını yaptı.

aa


Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,080 µs