En Sıcak Konular

Mali'nin kuzeyinde yeni İslam devleti

30 Mayıs 2012 12:23 tsi
Mali'nin kuzeyini kontrolleri altında tutan Tuaregler ile Ensaruddin birleşerek yeni bir İslam devleti kurduklarını ilan ettiler. Mali hükümeti ise İslam devletine karşı yabancı ülkelerden yardım istiyor.

Mali'nin kuzeyindeki Tuareg - Ensaruddin birleşmesi batıyı endişelendiriyor. 26 Mayıs'ta imzaladıkları anlaşma ile Mali'nin kuzeyini kontrol altında tutan gruplardan Tuareglerle Ensaruddin grubu birleşmişti. Birleşen iki grup bölgede İslam Devletinin kuruluşunu ilan etti.

Pressmedya'da yer alan habere göre ; Anlaşma protokolünde, Ensar ed-Din grubuyla, Tuareglerin önemli bölümünü oluşturan Ulusal Azavad Kurtuluş Hareketi'nin, Azavad bölgesinde (Mali'nin kuzeyi) kendilerini fesh ettikleri ve Azavad İslam devleti geçici konseyini kurdukları belirtildi.
Birleşme anlaşması imzalandıktan sonra BBC'ye konuşan Tuareg komutanlarından Bouna Ag Attayoub, Azavad İslam devletinin artık bağımsız bir yabancı devlet olduğunu söyledi.

Tuareglerin başka bir sözcüsü Musa Ag Acharatoumane ise Kur'an-ı Kerim'in bölgedeki kanunlarda kaynak olacağını belirtti.
Bu birleşme, Ensaruddin militanı olduğu şüphelenilen bazı kişilerin Mali ordusuna ait cephaneliği basmaları ve silahları ele geçirmelerinin ardından geldi.

Bölgedeki güvenlik güçleri saldırıyı ve silahlara el konulduğunu doğruladı. AFP'nin haberine göre yetkililer, şu anda, El Kaide ile bağlantısı olan Ensaruddin örgütünün Mali ve Burkina Faso'nun birleşik ordu güçlerinden daha fazla silaha sahip olduğunu söylediler. Bilindiği gibi Burkina Faso ile Mali sınır ülkesi.

İslamcı savaşçıların Mali'nin kuzeyindeki pek çok bölgede şeriat uygulamak için girişimleri olduğu belirtiliyor.

Öte yandan Mali'nin geçici yönetimindeki yetkililer bu birleşme ve Kuzey'in Mali'den ayrılmasına şiddetle karşı çıkıyor. BBC'ye göre Mali İletişim bakanı Hamadoun Toure, bölgeden El Kaide ile ilişkili Ensaruddin'i çıkarabilmek için diğer ülkelerin yardım etmesi gerektiğini söyledi.



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,358 µs