En Sıcak Konular

Bursa'da temiz su kuyruğu

30 Mayıs 2012 11:00 tsi
Bursa'nın Orhaneli ilçesine bağlı Başköy'de mermer ocaklarının içme suyu havzasını kirletmesi nedeniyle yaklaşık 7 aydır sularının çamur gibi aktığını söyleyen vatandaşlar isyan etti. Gözyaşlarını tutamayan kadınlar, temiz su almak için su tankerinin ön

Orhaneli ilçesine bağlı Başköy'de içme suyu havzasına yakın yerde açılan taş ve mermer ocaklarının kaynağı kirlettiği öne sürüldü. İddiaya göre dağdaki mermer kütlesi kesilirken kullanılan elmasın ısınmaması için kullanılan su, içme suyu havzasına karıştı. Elmastan çıkan mermer tozlarıyla birlikte su havzasında biriken kirli su, 120 haneli Başköy'ü susuz bıraktı. Evlerindeki musluklardan çamurlu su akan köylüler, mermer ocaklarının kapatılması için mahkemeye başvururken, susuz kalan köy kadınları ise Orhaneli'nden gelecek olan su tankerinin yolunu gözlüyor.

İçme suyu getiren tankerin önünde ellerindeki kovalarla uzun kuyruklar oluşturan köylüler, 10 litre su almak için saatlerce bekliyor. Daha önce de Bursa'da eylem yaptıklarını dile getiren köy halkı, 7 aydır suların kirli aktığını ve içme suyunu kullanamadıklarını söyledi. Köye gelen sağlık ekiplerinin numune olarak aldıkları suyu laboratuvara götürürken yolda döktüklerini iddia eden köylüler, çamurlu sudan 1 ay önce alınan numunenin raporlarının temiz çıktığını söyledi.

Çamurlu suyun analizler sonucunda temiz çıkmasına şaşırdıklarını ifade eden Acar, mermer ocağı yetkililerinin su havzasını kirletmediklerini iddia ederek yetkililere yanlış bilgi verdiğini savundu. Köydeki bütün kadınların her gün gözyaşı dökerek içme suyu kuyruğunda beklediklerini anlatan Acar, "Bu annelerimizi, ninelerimizi kimsenin ağlatmaya hakkı yoktur. Su kaynaklarını koruma kanunu varsa biz bu kanunların uygulanmasını istiyoruz. Aylardır sularımız böyle, kadınlarımız hep çile çekiyor. Suyumuzun kaynağı çamur deryasına döndü. Musluklardan akan suları çocuklarımız meyve suyu olarak içiyor. Bu mermer ocaklarının bir önce kapatılması lazım" diye konuştu.

ÇAMURLU SUYLA ABDEST ALIYORLAR

Camide namaz kılmak isteyen köyün erkekleri ise temiz su olmadığı için çamurlu suyla abdest almak zorunda kalıyor. Çamur banyosu yapan köylüler, yakında köyde salgın hastalıkların başlayacağından endişe ettiklerini söyledi. Evdeki bulaşıkları çamurlu suyla yıkadıklarını anlatan Nazmiye Oruç, "Bu köylüler temiz su almak için böyle sıraya giriyor. Ben aldığım temiz suyu içeyim mi, bulaşığı mı yıkayayım, çamaşıra mı kullanayım, hayvana mı içireyim? Abdest alamıyoruz, namaz kılamıyoruz, bunun günahını kim çekecek? Yazık değil mi bize? Temiz su gelirse yemeğimizi, çayımızı yapıyoruz, gelmezse aç kalıyoruz" dedi.

120 haneli Başköy'ün tek geçim kaynağı ise sera çiçekçiliği. Günde 100 gram temiz su verilmesi gereken çiçekler neredeyse kurumak üzere. Hollanda'ya ihraç edilen ve yıllık binlerce lira kazanç sağlayan çiçeklerin kurumaması için seralara su kovalarıyla su taşınıyor. Suların kirli akması halinde geçim kaynaklarının kuruyacağını söyleyen İzzettin Oruç, yakında köyden kente göçlerin başlayacağını belirtti.

"TEMİZ SU HAKKIMIZ, SÖKE SÖKE ALIRIZ"

Köyden traktörlerle gelerek su kaynağının başında toplanan köy halkı, sloganlar atıp mermer ocaklarını protesto etti. Kucaklarındaki çocuklar ve ellerindeki kovalara su dolduran köylüler, "Temiz su hakkımız, söke söke alırız", "Başköy burada Başbakan nerede?", "Ankara uyuma, Başköy'e sahip çık" sloganları attı.

7 aydır sırtlarında su taşıdıklarını söyleyen 80 yaşındaki Hatice Demir ise yetkililerden insaflı olmalarını istedi. Demir, "Devlet büyüklerimiz biraz da bizi düşünsün. Bizim her şeyimiz buradan akan su. Gece uyku uyuyamıyoruz" dedi.



Bu haber 527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,670 µs