En Sıcak Konular

İşin rengi değişiyor

30 Mayıs 2012 10:20 tsi
İşin rengi değişiyor Esad'ın gitmesi için 3 aşamalı plan, ikisi tamam...

iyibilgi Ankara

Önce son gelişmenin altını bir daha çizmek gerekiyor ki, bu da Şam yönetiminin sona yürüyüşünün önemli emarelerinden biri olarak not edilmeli. ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Hollanda, İsviçre, Kanada ve Avustralya hükümetlerinin, Suriyeli diplomatları sınır dışı etme kararı alması önemli bir merhaleyi işaret ediyor.

Bu neredeyse “standart” bir prosedür ve yerine getirilmiş olması bir aşama ilerlenildiğini gösteriyor. Öte yandan, Annan Planı’nın üzerinde durulması da gözleri fazla yormamalı.

Çünkü bir çok ülke, “Annan Planı’na fırsat verelim, işleyebilir derken” aslında kendi bölgesel stratejileri açısından bir cümle kuruyorlar. Oysa-Türkiye de dahil-ABD’nin ve işte yukarıdaki ülkeler Annan Planı’nın öldüğünden eminler.

Fakat aynı ülkeler Esad rejiminin devrilmesi için kırıp dökme konusunda daha az eminler. Bu yüzden şu sıralar daha çok duyulan bir yöntem ortaya çıkmış durumda: Esad’ın mal varlığıyla birlikte bir başka ülkeye-üstelek yargılanmama sözü verilerek-gönderilmesi!

Esasen o ülkenin de hangisi olacağı zaten belli, Rusya. Plan iyi durmakla beraber “sonrası” tartışmalı. Esad’sız bir ülkede iktidara kimin geleceği konusu çok su kaldırır bir mesele ama asıl nokta Şam rejiminin gitmiş olması.

Böylece iki ayak tamamlanmış oluyor. Yani kritik sayıda ve güçte ülkenin aynı zamanlama ile Suriye diplomatlarına kapıyı gösterme ile bir de iyi polisin ona gelecek vaadetmesi!

Tabii planın 3’üncü bir ayağı da var! İşte o da kırıp-dökme ile ilgili. ABD ordusunun üst düzey komutanlarının, hatta bizzat Genelkurmay Başkanı Dempsey’in son söylemleri hazırlık olduğunu gösteriyor.

Yine de bu yöntemin uygulanması ilk ikisinin işe yaramamış olması demek. Bu da hemen devreye sokulacağı anlamına gelmiyor. Yani Esad bir süre daha kazanabilir ama bu ölçülebilir bir süre olacaktır ve 2013’ün ilk çeyreğini aşmayacaktır.

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,428 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,563 µs