En Sıcak Konular

İslam sanatına dair önemli keşif

29 Mayıs 2012 15:34 tsi
İslam sanatına dair önemli keşif Ürdün'de devam eden arkeolojik çalışmalarda Emevi dönemine ait bulunun bazı eserlerin İslam sanat tarihiyle ilgili "çığır açacak" önemde olduğu iddia ediliyor

Ürdün'ün doğusundaki Kusayr Amra'da son dönemde ortaya çıkarılan bazı kalıntıların din dışı " İslam sanatının ilk örnekleri" olduğu iddia edildi. Bölgedeki bir Emevi av köşkünün fresklerinin restorasyonu sırasında "Emevi prensini memnun etmek için" işlenmiş eski bir kitabe ortaya çıkarıldığı bildirildi.

İtalyan arkeologlar başkanlığında çalışan Dünya Anıtlar Fonu (WMF) tarafından yapılan açıklamaya göre, Arapça yazıda "Allahım! Velid Bin Yezid'i erdemli kıl" ifadesi yer alıyor.

Uzmanlar, Emevi halifelerden söz edilirken geleneksel olarak kullanılan "Allah'ın kulu" veya "İnananların emiri" gibi ön ifadelerin bu kitabede yer almadığına dikkat çekiyor. Araştırmacılara göre bu av köşkünün 2. Velid hala bir prens iken, yani 725-743 yılları arasında, inşa edildiğini ortaya koyuyor.

Keşif, Kusayr Amra'nın 743-744 yılları arasında halife olan 2.Velid'in saltanatı inşa edildiğine dair tarihi bilgilere meydan okuyor.

 Restorasyonda görev alan Geatano Palumbo, "Birçok bilim adamı bu tasvirlerin Bizans ya da Roma dönemine ait olduğunu savundu. Ama şimdi bunların gerçekten de İslam sanatı olduğuna dair kesin bir kanıt var" dedi.

Kusayr Amra'daki tarihi eserleri kurtarmak için uzun ve yorucu bir çalışma devam ederken, itinalı çabaların 1000 yıldır gizli kalmış tavus kuşları ve detaylı av sahneleri gibi çarpıcı tasvirleri gün ışığına çıkardığı kaydediliyor.

Çalışmalarla ilk kez figür tasvirlerinin gerçek duruşunun, renginin ve hatta cinsiyetinin ortaya çıktığı da verilen bilgiler arasında.

Palumbo, "Onlarca yıldır, insanlar bu görüntülerin basit olduğunu düşündü, ama biz aslında çok ince detaylı ve gerçek bir sanat eseri olduğunu görüyoruz" diyor.

Çalışmalarda genç Emevi prensinin Bizans, Helen ve Fars sanatçıları görevlendirdiğinin işareti olan motifler de ortaya çıkarıldı.

Kusayr Amra duvarlarının büyük bir kısmına gizlenmiş tarih ortaya çıkarılırken, uzmanlar erken İslam kültürü ve normlarına ait daha fazla bilgi elde etmeyi umud ediyor.

Bu haber 997 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,749 µs