En Sıcak Konular

Gül: Sayıştay ayak bağı olarak görülmemeli

29 Mayıs 2012 13:33 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sayıştay'ın ayak bağı olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

Gül, "Siyasi irade kaynakların nasıl kullanılacağına karar verecek, hedefi gösterecektir. Bürokrasi o hedefler doğrultusunda çalışacak, Sayıştay ise hedef doğrultusunda kaynakların doğru olarak kullanılıp kullanılmadığını denetleyecektir." dedi.
 
Sayıştay'ın 150. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yapılan programa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sayıştay üyeleri ve çalışanları katıldı.

Programda konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 150 yıl önce Osmanlı müessesenin kuruluşu olan Sayıştay'ın köklü devlet geleneğinin göstergesi olduğunu söyledi. Demokrasinin birçok ilkesi olduğunu hatırlatan Gül, bunların hesap verilebilirlik ve şeffaflık olduğunu kaydetti. Halktan toplanan vergilerin nasıl kullanıldığının hesaplarının verilmesi gerektiğini kaydeden Gül, "Bunların hesabı verilmediği devletlere modern devletler denilemez. O bakımdan Sayıştay'a büyük görevler düşmektedir." diye konuştu.

MALİ VE İDARİ KONULARDA HESAP VERMEMEK DİKTATÖRLÜKLERDE VAR

Sayıştay'ın ekonomi ve demokrasi anlamında devletin işleyişine büyük katkı yaptığını vurgulayan Gül, şöyle konuştu: "Burada dikkati çekmek istediğim nokta, icracı devlet kurumları Sayıştay'ı ayak bağı olarak görmemelidir. Siyasi irade kaynakların nasıl kullanılacağına karar verecektir. Hedefi o gösterecektir. Bürokrasi o hedefler doğrultusunda çalışacak. Sayıştay, o hedef doğrultusunda kaynaklar, doğru olarak kullanılıyor mu bunları denetleyecektir. Bu bakımdan mali ve idari konularda da hesap vermemek diktatörlüklerde vardır. Zaman zaman halkın isyanlarının olduğu yerlerde hesap vermeyenlerin etkisi olduğuna inanmamız gerekir."

"YENİ SAYIŞTAY YASASI YETERİNCE TANINMIYOR"

Yeni Sayıştay Yasası'nın yeteri kadar tanıtılmadığını da ifade eden Gül, "Bunun yeteri kadar anlaşılmadığı kanaatindeyim. İlk defa, sivil, asker, MİT, KİT'ler Sayıştay'ın denetimi kapsamına girdi. Türkiye böyle büyük bir reform yaptı. Sayıştay vardı, ama alanları kısıtlıydı. Bu yasayla kapsam gelişti ki, bu Türkiye'ye çağ atlatmıştır. Bu yasaya sahip çıkmak gerekir. Bu noktadan sonra Sayıştay'a çok önemli görevler düşmektedir. Sayıştay, AB müktesebatına ve uluslar arası hukuka uygun çalışmalar yapması gerekmektedir. Bu kapsamda, yolsuzluklar minimize olacak, kamu kaynakları daha etkin olacaktır. TSK, MİT ve belediyelerin tamamı, devletin bir kuruşunun harcandığı yerler denetlenecektir. Ben inanıyorum ki bu reform sürecinde çıkarılan yasalar gibi Türkiye'nin mali ve idari yapısına büyük katkı sağlamıştır." şeklinde konuştu.

ÇİÇEK: SAYIŞTAY KÖTÜ YÖNETİMLERİN DIŞLANMASINDA EN ÖNEMLİ KURUMDUR

Meclis Başkanı Cemil Çiçek ise Sayıştay'ın kurulduğu günden beri kamu kaynaklarının sağlam temeller üzerinde doğru kullanılmasında önemli görevler üstlendiğini, denetimin parlamentoların önemli görevlerinden bir olduğunu belirtti. Parlamentolar adına denetlemeyi sayıştayların yaptığını ifade eden Çiçek, sayıştayların demokrasinin işlemesinde yaptığı katkıya dikkat çekti.

Bir buçuk asır öncesinde yapılan reform ihtiyaçlarının günümüzde de büyük önem taşıdığına dikkat çeken Çiçek, sürdürülebilir yönetim için sayıştayların çok önemli olduğunu söyledi. Küresel krizlerde, saydamlığın olmamasının ne tür sıkıntıların yaşandığını somut örneklerle göz önüne serdiğini kaydeden Çiçek, "Saydamlığın güçlendirilmesi ve hesap verilmeyi kuvvetlendirmenin yolu Sayıştay'ın geliştirilmesinden geçmektedir. Bu koşullarda, günümüz toplumlarının denetim alanında sayıştayların önemli görevlerini arttırmıştır. Sayıştay, her şeyden önce milli iradenin uygulanmasında, kötü yönetim uygulamalarını dışlayacak en önemli kurumdur. Bu görevlerinin yerine getirmek için yeni bir kanun çıkardık. Daha müreffeh bir Türkiye için Sayıştay kuvvetli olmalıdır." diye konuştu.

AKYEL: SAYIŞTAY KAMUOYUNDAN ELEŞTİRİ VE KATKI BEKLEMEKTEDİR

Programda konuşan Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Türk Sayıştay'ın Sultan Abdülaziz tarafından 1862 yılında kurulduğunu belirtti. Kamu harcamasının yapıldığı her toplumda sayıştayların var olduğuna dikkat çeken Akyel, her yönetimin kamu kaynaklarını nasıl kullandığının hesabını topluma vermek zorunda olduğunu ifade etti.

Akyel, BM teşkilatlarının sayıştayların öneminin farkında olduğunu belirterek "Sayıştay, kamu idarelerini ve kamu kurumlarını, gelir giderlerin kanuna uygun olup olmadığını inceler, genel uygunluk bildirimini TBMM'ye sunar. Sayıştay, denetimleri uluslararası kanunlara göre yapmaktadır. Sayıştay, kendine verilen görevi yerine getirirken, Sayıştay mensuplarının eğitilmesi, alandaki değişimlerin sürekli takip edilmesi gibi hususların ve vatandaşın refah düzeyinin artırılmasının da farkındadır. Sayıştay, kamuoyundan eleştiri ve katkı beklemektedir. Sayıştay'ın amacı kendisine verilen amacı doğru bir şekilde yerine getirmektir." ifadelerini kullandı.

cihan


Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,936 µs