En Sıcak Konular

Bağış: Türkiye'de reform konusunda yorgunluk yok

29 Mayıs 2012 12:05 tsi
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'de Avrupa Birliği sürecinde reform konusunda yorgunluk olmadığını söyledi.

Bağış, Hotel Monec'de ''Avrupa Birliği'ne Uyum Sürecinde AB Fonlarına İlişkin Usulsüzlük ve Dolandırıcılıkla Mücadele'' konulu Avrupa Komisyonu'nun Teknik Destek ve Bilgi Değişim Ofisi (TAIEX) eğitim seminerinde yaptığı konuşmada, AB'nin Türkiye'ye çifte standart uyguladığını, ancak Türkiye'nin kendi reformları konusunda kararlı olduğunu söyledi.

Türklerin, "Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, akıl ve ahlak ile çalışıp, bizi geçen bizdendir" anlayışıyla büyütülmüş bir millet olduğunu ifade eden Bağış, Osmanlı'daki sadaka taşı'ndan da örnek vererek, şunları kaydetti:

"Osmanlı'da şehirlerin en merkezi yerlerinde, yerden bir, bir buçuk metre yükseklikte, ortasında küçük bir oluk bulunan sütunlar vardı. Özellikle yatsı namazına giden cemaat mensupları, yatsı namazı ki havanın hafif karardığı, yani insanların göremeyeceği bir şekilde, o gün vermek istediği sadakayı, yardımı, o taşın içindeki oluğa bırakırdı. Başkasından yardım ihtiyacı içerisinde olup da söylemeye utanan kişiler de yine o karanlığın gizemi içerisinde o taşın içerisinden gidip alırdı. Biz böyle bir medeniyetin mensuplarıyız. Biz göçmen kuşlar için vakıf kurmuş bir medeniyetin mensuplarıyız. Biz bütün yaratılanları yaratandan ötürü sevme öğüdüyle büyütülmüş bir medeniyetin mensuplarıyız."

Avrupa Birliği'nin içine düştüğü çelişkili, sıkıntılı dönemde Türkiye'nin, bütün yaşadığı çifte standartlara rağmen, "Sık dişini Avrupa, Türkiye imdada yetişecek" yaklaşımıyla Avrupa'ya katkıda bulunmaya çalıştığını belirten Bağış, Türkiye'nin isteyen bütün ülkelerle de kendi ekonomik performansı arkasındaki sırrı paylaşmaya hazır olduğunu söylediğini kaydetti.

Bağış, "Sahteciliği, usulsüzlüğü, yolsuzluğu şiddetle reddeden ve bu yola başvuranları dışlayan bir anlayışın temsilcileriyiz. Bizim kendi kültürümüzde de yok" dedi.

Bu konuda birtakım istisnalar olabileceğini, onlarla ilgili de çalışmalar yaptıklarını anlatan Bağış, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun bu konuda yoğun çaba içerisinde olduğunu kaydetti.

Bağış, 2011 yılında 38 usulsüzlük vakası tespit edildiğini, bunlardan 20'sine ilişkin işlem yapıldığını, 9'unun neticelendirildiğini belirterek, "Bu kadar geniş yelpazeye yayılan binlerce proje içerisinde bu rakamlar gerçekten istisna diyebileceğimiz rakamlardır" diye konuştu.

Mali kontrole ilişkin 32. fasıl için bundan sonra çalışmalarını kapanış kriterlerine yönelik sürdürmeye devam ettiklerini vurgulayan Bağış, Türkiye'nin AB standartlarının da üzerine çıkması, Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş medeniyetlerin üzerinde bir ülke olması yolunda atılan adımlarda çok önemli katkılarda bulunan Başbakanlık Teftiş Kurulu'na bu alanda gösterdiği kararlılık için teşekkür etti.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'un Türkiye'de reform yorgunluğu olduğunu savunduğunu anımsatan Bağış, AB'nin bir yorgunluk içinde olduğunu, ancak Türkiye'nin yorgunluk içinde bulunmadığını söyledi.

Bağış, "Türkiye'de reform konusunda yorgunluk yok. Türkiye fasıllar açılmıyor diye çalışmalarını durdurmuyor" dedi.

aa


Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,386 µs