En Sıcak Konular

Askeri mahkeme kararları yok sayılabilir

29 Mayıs 2012 08:29 tsi
Askeri mahkeme kararları yok sayılabilir Darbeleri Araştırma Komisyonu Üyesi Selçuk Özdağ askeri mahkeme kararlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Özdağ, darbe süreçlerinde askeri mahkemelerin aldığı kararların yok hükmünde sayılması için kanun teklifi hazırlayabileceklerini açıkladı. Selçuk Özdağ, "Bu darbecilere en büyük ceza, mağdurlara en büyük mükafat olur" dedi.
 
Darbeleri Araştırma Komisyonu Üyesi Selçuk Özdağ, 1960, 1971 ve 1980 darbe dönemlerinde askeri mahkemelerin aldığı kararların yok hükmünde sayılabileceğini açıkladı. Özdağ, bunun darbecilere verilecek en büyük ceza, darbe mağdurlarına en büyük mükafat olacağını söyledi. Bu mahkemelerin hukuk mahkemeleri olmadığının altını çizen Özdağ, emir komuta zinciri içerisinde çalıştıklarının komisyon çalışmaları neticesinde ispatlanacağını savundu.
 
Komisyon üyelerinin bu mahkeme kararlarının yok hükmünde sayılması için kanun teklifi hazırlamasının gündeme gelebileceğini kaydeden Özdağ, "Bu mahkemeler hukuk mahkemeleri değildi.
 
Emir komuta zinciri içerisinde, üst rütbeli subayın hakim, alt rütbeli subayın onun emir eri durumunda olduğu mahkemelerdi. Bu mahkemede adaletin neşet etmesi beklenemez" dedi.
 
Özdağ, o dönemde bazı Yargıtay üyelerinin 'Sağında solunda üst kademesinde yer alan kişilere örgüt suçu vereceğiz ve bir daha devlet kademelerinde görev almalarının önünü keseceğiz' dediklerini aktardı. Özdağ, bu mahkemelerin bütün olayları birbirine yamamak için kurulduğunu ileri sürdü.
 
İNFAZ YASASINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMALI
 
1960 ve 1971'den sonra af çıktığını ancak dosyaların hâlâ durduğunu belirten Özdağ, 1980'den sonra infaz yasasında değişiklikler yapıldığını ve siyasi mahkumların dışarı çıktığını hatırlattı. Özdağ, infaz yasasından yararlanarak dışarı çıkanlardan 200 kadarının işledikleri küçük suçlar nedeniyle infazlarının yandığını ve hem sağdan, hem de soldan 25-30 yıldır içeride yatanlar bulunduğunu kaydetti.
 
Özdağ, "Adam dışarı çıkmış, devlet dairesine giremiyor. Geçimini sağlamak için ticaret yapıyor, çeki karşılıksız çıkıyor ve ceza alıyor. Biriyle kavga ediyor, trafikte bir suç işliyor. Bundan dolayı infazı yanıyor" ifadelerini kullandı. Özdağ, komisyonun bu sıkıntıları gidermek için infaz yasasında değişiklik yapılmasını içeren bir çalışma yapabileceğini dile getirdi.
 
YENİDEN YARGILANMALARIN ÖNÜ AÇILMALI
 
Özdağ, darbe dönemlerde suçlu bulunmuş ve ceza almış kişilerin istemeleri halinde yeniden yargılanmalarının önünün açılması gerektiğini savunarak yok hükmünde sayılan davalar içerisinden 'Ben davamın yeniden görülmesini istiyorum' diyenlerin çıkabileceğini vurguladı.
 
Özdağ, bu insanlara yargılanıp aklanma hakkının verilmesi gerektiğini kaydetti. 28 Şubat döneminde hukuka tabi olmadan işten atılan akademisyenler, askerler, bürokratların da bundan yararlanabileceğini anlatan Özdağ, hukukun neşet etmesi için bu yolun açılmasını istedi
 
ÖNEMLİ BELGELER GELİYOR
 
Özdağ, komisyonun çalışmaya başladığı günden bu yana çok önemli bilgi ve belgelerin geldiğini söyledi. Amaçlarının darbelerin perde arkasını aydınlatmak olduğunu vurgulayan Özdağ, vatandaşlardan bilgilerini paylaşmalarını, ekstrem mahkeme kararlarını ulaştırmalarını istedi. 
 
Özdağ, 12 Eylül darbesinin perde arkasının aydınlatılabilmesi için Çorum, Malatya, Maraş ve 1 Mayıs Taksim olaylarının aydınlatılması gerektiğine işaret ederken bu olayların yaşandığı illerin dönemin valileri, belediye başkanları, emniyet müdürleri, MİT bölge müdürlerini dinleyeceklerini kaydetti.
 
Dönemin sıkı yönetim ve garnizon komutanları, MİT Müsteşarı, İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Genel Kurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları, Hapishanelerde vazifeli komutanlar, askeri hakim ve savcılar da dinlenecekler arasında.
 
ÖCALAN FİGÜRAN
 
Öcalan'ı dinlemeye gerek olmadığını savunan Özdağ, "Zaten belli bir şahıs, mahkum edilmiş, bütün dava münderecatı elimizde. Öcalan bir figüran, PKK militanları birer figüran. daha çok 28 Şubat'ın aktörlerini dinlemek lazım. Esas dağın arkasına bakmamız lazım" dedi.
 
SERVET TRANSFERİNE BAKACAĞIZ
 
Özdağ, darbelerin ekonomiye verdiği zararın da araştırılacağını kaydetti: "Servet transferlerine bakacağız. O dönemde kimler zengin olmuş onlara bakacağız." Özdağ ayrıca Aydınlık, Ortadoğu ve Tercüman gibi gazetelerin 15 kişilik bir ekiple araştırılacağını, siyasi partilerin bildirilerine, üniversite rektörlerinin demeçlerine, senato bildirilerine bakılacağını anlattı.
 
Kimler dinlenilecek?
 
"Agah Oktay Güner, Nevzat Köseoğlu, Ahmet Er, Ökkeş Şendiler, Seval Türkeş, Süleyman Demirel, Rahşan Ecevit, Hasan Dikici, Şevket Kazan, Recai Kutan, Prof. Dr. Mustafa Kamalak, Ahmet Dökülmez, Ahmet Uncu, Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, Baki Tuğ, Faik Tarımcıoğlu, Tayyar Altıkulaç, Prof. Dr. Hüseyin Atay, Aslan Değirmenci, Tahir Alkan, Vural Savaş."
 
bugün


Bu haber 995 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,789 µs