En Sıcak Konular

Mısır'da seçim sonuçları açıklandı

28 Mayıs 2012 20:01 tsi
Mısır'da seçim sonuçları açıklandı Mısır'da toplam 13 adayın katıldığı cumhurbaşkanlığı seçimi ilk tur resmi sonuçları açıklandı. Buna göre Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi, 5 milyon 764 bin 952 oyla birinci geldi.

Mısır'da 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejiminin ardından yapılan şeffaf ve demokratik cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunun resmi sonuçları açıklandı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Seçim Kurulu Başkanı Faruk Sultan, düzenlediği basın toplantısında, seçimlere katılan 13 adayın aldığı sonuçları ilan etti.

Sultan, seçimlere katılım oranın basın yayın organlarında yer aldığı gibi yüzde 38 değil, yüzde 46.42 olduğunu belirtti.

Açıklanan sonuçlara göre, seçimlere katılan adayların aldıkları olaylar şöyle:

Muhammed Mursi: 5 milyon 764 bin 952
Ahmet Şefik: 5 milyon 505 bin 327
Hamdin Sabbahi: 4 milyon 820 bin 273
Abdulmunim Ebu'l-Futuh: 4 milyon 65 bin 239
Amr Musa: 2 milyon 588 bin 850
Muhammed Selim El Avva: 235 bin 374
Halid Ali: 134 bin 56
Ebu İz El Hariri: 40 bin 90
Hişam El Bastavisi: 29 bin 189
Mahmud Hişam: 23 bin 992
Muhammed Fevzi İsa: 23 bin 889
Hüsam Hayrullah :22 bin 36
Abdullah El Eşal:12 bin 249

Mısır'da cumhurbaşkanı adayı olmak için Halk Meclisi'nden 30 milletvekilinin imzası veya 10 ayrı vilayetten toplam 30 bin seçmenin imzası gerekiyordu.

Resmi sonuçlara göre, son 5 sıradaki adaylar, başvuru için 30 bin imza toplamalarına rağmen ilk tur seçiminde 30 binin altından oy aldılar.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu 16 ve 17 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek ve kazanan aday 1 Temmuz itibariyle cumhurbaşkanlığı makamına oturacak.

İlk turda elenen favori adaylardan Abdulmunim Ebu El Futuh ve Hamdin Sabbahi, resmi sonuçların açıklanmasından hemen önce yaptıkları açıklama ile ikinci tura kalan adayları destekleme karşılığında cumhurbaşkanlığı yardımcılığı gibi vazifeleri kabul etmeyeceklerini açıkladılar.

Sabbahi, kendisini destekleyen kitleyi ikinci turda bir adayı desteklemeye yönlendirmeyeceğini söylerken, El Futuh, resmi sonuçların açıklanmasından bir süre sonra ikinci tur için tavrını belirleyeceğini duyurdu.

Mübarek rejiminin son Başbakanı Ahmet Şefik, ikinci tura kalmasının ardından seçmenlerine teşekkür etti. Seçimlerden umduğunu bulamayan Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ise ikinci turda kimi destekleyeceğine dair henüz bir açıklama yapmadı.

Musa, seçimlerin hemen ardından eski rejimin son Başbakanı ve cumhurbaşkanı adayı Ahmet Şefik'i hedef alan sert açıklamalarda bulunmuştu.

Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinin Mursi ile Şefik arasında geçecek olmasını Mısır medyası ''Müslüman Kardeşler ile eski rejim cumhurbaşkanlığı için çekişecek'' diye duyurdu.

 

Bu haber 854 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,330 µs