En Sıcak Konular

Yunanistan'ın önünde 3 senaryo var

28 Mayıs 2012 16:17 tsi
Yunanistan'ın önünde 3 senaryo var Yunanistan'la ilgili 3 senaryo bulunuyor. Reuters'a göre senaryoların tamamı da Yunanistan ve dünya ekonomisi için karamsarlık ortaya koyuyor.

Yunanistan'ın Euro'da kalıp kalmayacağı konusundaki belirsizlik sürerken, Reuters Yunanistan'la ilgili üç senaryonun olası etkilerini inceledi.

İlk senaryo 17 Haziran'da yapılacak seçimler sonucu ülkede kurtarma paketi yanlısı bir hükümetin kurulacağı öngörüsüne dayanıyor. Bu senaryo gerçek olursa Yunanistan büyük ihtimalle Euro'da kalacak ancak belirsizlik yıllar boyu sürecek. Sonuç olarak Avrupa ve ABD ekonomileri uzun süre potansiyel büyüme hızlarına erişemeyecek.

İkinci senaryo, Yunanistan'da seçimler sonucunda kurtarma paketi karşıtı bir hükümetin kurulacağı ve ülkenin Euro'dan çıkacağı öngörüsüne dayanıyor. Bu senaryo gerçek olursa Euro'dan çıkışın ardından Yunanistan iflas edecek. Bu süreç ABD ekonomisi üzerinde sınırlı bir etki yaratsa da piyasalar borç sorunuyla boğuşan borçlu ülkelere odaklanacağı için bir panik yaşanabilir. Bu da yatırımcıların dolara yönelmesine yol açacağı için dolar aşırı değerlenecek. Euro'da ise sert değer kayıpları yaşanacak.

Son senaryo ise Yunanistan'ın Euro'dan kontrolsüz bir şekilde çıkma olasılığı üzerine kurulu. Bu durumda, İtalyan ve İspanyol tahvillerinin bir anda değer kaybetmesiyle bu ülkelerin piyasalardan finansman sağlamasını imkansız hale getirecek. En likit yatırım araçları olan dolar ve ABD tahvilleri hızla değerlenecek. Tüm dünyada ticaret yavaşlayacak, küresel ekonomide durgunluk başlayacak. 

Bu haber 1,272 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,636 µs