En Sıcak Konular

Esed'in başına 450 bin dolar ödül

28 Mayıs 2012 15:49 tsi
Suudi Arabistan'ın önde gelen din adamlarından Ali el-Rebii, Suriye'nin Hula ilçesinde meydana gelen katliamdan sorumlu tuttuğu Devlet Başkanı Beşşar Esed'in başına 450 bin dolar ödül koydu.

15:26 - El-Rebii, twitter hesabından yaptığı açıklamada, Hula'da kadın ve çocukların öldürülmesinin bütün dünyayı dehşet içinde bıraktığını belirterek, "Esed'i öldürecek kişiye 450 bin dolar ödül vaat ediyoruz" ifadesini kullandı.
____________________________________________________________________________________________

15:10 - RUSYA, HULA'DAKİ KATLİAMDAN ESED VE MUHALİFLERİ SORUMLU TUTTU

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'nin Hula kentinde hafta sonunda yapılan katliamdan güvenlik güçlerini ve muhalifleri sorumlu tuttu.

Lavrov, temaslarda bulunmak için Moskova'ya gelen İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, ''BM gözlemcilerinin ifadelerine göre masum sivillerin ölümlerinden hem yetkililer hem de muhalifler sorumlu'' diye konuştu.

Yetkililerin tank ve top kullandıklarının çok net olduğunu kaydeden Lavrov, ''Ancak suçlular tarafsız bir şekilde belirtilmeli. Tango için iki kişi gerekli'' dedi.

Suriye'deki mevcut şiddet olaylarında ''onlarca oyuncu'' bulunduğunu kaydeden Lavrov, ''Hula'da ne olduğunun ortaya çıkarılması için soruşturma yapılması konusunda ısrarlıyız. Bunun bir daha asla tekrarlanmaması için nasıl olduğunu mutlaka anlamamız gerekiyor'' ifadesini kullandı.

Lavrov, Şam'ın BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın planının uygulanması ve ülkede şiddetin sona ermesi için daha fazla kararlılık göstermesi gerektiğini belirterek, ileriye doğru yol alınmasının tek yolunun Annan Planı olduğunun altını çizdi.

Rusya'nın Suriye'ye yönelik günlük baskı uyguladığını, ancak bazı ülkelerin Annan Planı'na tam olarak uymadığını kaydeden Lavrov, ''Rusya'nın baskı uygulama konusunda özel bir rolü var. Temaslarımızdan edindiğimiz izlenim bazı diğer ülkelerin taahhütlerine uymadığı. Biz Annan Planı'nı destekliyoruz ve onların da bunun başarısı için her şeyi yapması gerekiyor. Kesinlikle bir dış müdahale olmamalı'' dedi.

Lavrov, Moskova için Şam'da iktidarı kimin elinde bulundurduğunun önemli olmadığını, tersine Annan Planı'nın başarılı bir şekilde hayata geçirilmesinin önemli olduğunu belirterek, ''Asıl önemli olan şiddeti durdurmak ve Suriye halkı arasında diyaloğun tesisini sağlamak. Eğer şiddeti durdurmak istiyorsak, hem rejim hem de muhalefetle birlikte çalışmalıyız. Kofi Annan Planı uzlaşıyla ilgili bir plan'' diye konuştu.

HAGUE: ''MUHALİFLERİN DE ŞİDDET KONUSUNDA SORUMLULUĞU VAR''

Hague da bir soru üzerine, bazı şiddet olaylarında muhaliflerin de sorumluluğunun bulunduğunu kabul ettiklerini belirterek, ''Biz, Suriye'deki tüm şiddet olaylarının sorumluluğunun, asıl sorumluluk sahibi olmasına karşın tamamen Esed rejimine ait olduğunu iddia etmiyoruz'' dedi.

Annan Planı'nın mesafe katedilmesi için şu anda tek yol olduğunu kaydeden Hague, ''Annan Planı'nın Suriye için en umut olduğu görüşüne kesinlikle katılıyoruz. Bunun alternatifleri kaosu tırmandırıyor ve ülkeyi daha fazla iç savaşın eşiğine getiriyor'' ifadesini kullandı.

Hague, İngiltere'nin geçen Ağustos ayından beri çözüm için çabaladığını belirterek, ''Ancak önemli olan Annan Planı'nın takip edilmesi. Bu şimdi acil bir öncelik'' diye konuştu.

________________________________________________________________________________________________


14:50 HULA KATLİAMI ANNAN'I ŞOK ETTİ

BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'le görüşmek üzere Şam'a geldiği bildirildi. Annan'ın Esed'le yarın görüşmesi bekleniyor.

Şam'da temaslarda bulunan Annan, Hula'daki katliamın kendisini şok ettiğini ve ürküttüğünü belirtti.

Temaslarda bulunmak üzere Şam'a gelen Arap Birliği ve BM'nin özel Suriye temsilcisi Kofi Annan, "iki gün önce meydana gelen bu trajik olayın kendisini şok ettiğini ve ürküttüğünü" belirtti.

Annan, "bunun ağır sonuçları olan tiksinti verici bir eylem olduğu"nu vurguladı.

Bu arada Annan'ın sözcüsü Ahmed Fevzi, Annan'ın, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve üst düzey yetkililerle görüşmek için Şam'a geldiğini kaydetti. Sözcü, Annan'ın muhalefet yetkilileri, sivil toplum kuruluşları ve Suriye'de bulunan BM Gözlemci Misyonu'nun (UNSMIS) başkanı General Robert Mood ile de görüşeceğini belirtti.

Adının açıklanması istemeyen Suriyeli üst düzey bir yetkili, Annan'ın bugün Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile görüşeceğini, yarın ise Devlet Başkanı Beşşar Esed tarafından kabul edileceğini açıklamıştı.

_______________________________________________________________________________________________


10:47 HULA'DAN SONRA HAMA'DA KATLİAM

Suriye'de Esed yönetimine bağlı birlikler, Hula'da sonra Hama'da da katliam yaptı. AA'nın fotoğrafları katliamı gözler önüne serdi.

Suriye'de Beşşar Esed yönetimine bağlı ordunun dün akşamdan bu yana Hama'yı bombaladığı bildirildi.
AA muhabirinin telefonla ulaştığı yerel kaynaklar, sabahın erken saatlerinden bu yana Hama'nın Meşa el-Furusiyye ve Güney Meşa mahallelerini hedef alan saldırılarda 8'i çocuk 5'i kadın 50 kişinin katledildiğini belirtiyor.
Hama'da keskin nişancılar tarafından hareketli her şeyin hedef alındığı kaydedildi.

Hula'da görgü tanıklarının anlattıkları
Suriye'nin Humus kentine bağlı Hula ilçesinde Beşşar Esed yönetimine bağlı ordu birliklerinin yaptığı katliamı kameralara anlatan tanıklar, yürekleri sızlattı.

Katliamdan yaralı olarak kurtulan, ancak güvenlik gerekçesiyle kimliğini açıklamak istemeyen bir kadın, Esed yönetimine bağlı askerlerin evlerini bastığını, kadın ve çocukları odalara sıkıştırarak üzerlerine ateş açtığını öne sürdü.

Olayda babası ve kardeşini kaybettiğini belirten kadın, Özgür Suriye Ordusu güçlerinin Esed yönetimine bağlı askerlerle çatışmaya girmesinin ardından muhalifler tarafından kurtarıldıklarını söyledi.

Başka bir kadın da evlerinde kocası dahil 12 kişinin öldürüldüğünü, askerilerin yanı sıra Hula'ya beyaz renkli araçlarla giren Şebbiha milislerinin saldırılara katıldığını belirtti.

Aynı kadın, saklayarak katliamdan kurtardığı bir çocuğu kameralara gösterdi.

Katliamdan yaralı olarak kurtulan başka bir kadın da kocası evde olmadığı sırada Şebbiha milislerinin saldırdığını, dövülerek evlerine getirilen başka sivillerle birlikte üzerlerine ateş açıldığını söyledi.

ÖLÜ TAKLİDİ YAPARAK KURTULDU

Ölü taklidi yaparak katliamdan kurtulduğunu anlatan kadın, 3 erkek ve 1 kız çocuğunun katledildiğini ifade etti.

9 yaşındaki Ali Seyyid de evlerine önce tanktan ateş açıldığını, daha sonra kapılarının kırılarak babası ve kardeşinin öldürüldüğünü belirtti.

OPERASYONLAR YOĞUNLAŞTI

Suriye'de Esed yönetimine bağlı ordu birlikleri ve Şebbiha milislerinin operasyonlarının Humus, Hama ve İdlib kırsalında yoğunlaştığı bildirildi.

BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Suriye'de rejim karşıtı olayların başladığı geçen yılın Mart ayından bu yana 13 binden fazla kişinin öldürüldüğü bildirildi. El Arabiya'nın haberine göre Suriye İnsan Hakları İzleme örgütünden Rami Abdurrahman, olaylarda 9183'ü sivil, 13.004 kişinin öldüğünü belirtti.

______________________________________________________________________________________________

10: 30 - ANNAN,YARIN ESED İLE GÖRÜŞECEK

BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, bugün Şam'ı ziyaret edecek. Arap Birliği ve BM'nin özel Suriye temsilcisi Kofi Annan'ın yarın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ile görüşeceği bildirildi.

BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, bugün Şam'ı ziyaret edecek.

Hule kasabasında 108 kişinin öldürülmesinin ardından acil toplanan BM Güvenlik Konseyi Şam yönetimine yerleşim birimleri etrafındaki ağır silahları çekmesi yolunda uyardı. Bu uyarının hemen ertesinde ise Kofi Annan'ın bugün Şam'ı ziyaret edeceği duyuruldu. Pazar günü AB'den bir yetkili Şam'ın Annan'a ziyaret için izin vermediğini ileri sürmüştü. Ancak Güvenlik Konseyi'nin Hule olaylarını şiddetli kınaması üzerine Şam yönetiminin geri adım attığı tahmin ediliyor.

Esed rejimine bağlı güçlerin Cuma günü Hula'da 49'u çocuk, 32'si kadın toplam 108 kişiyi katletmişti. Rejim muhalifleri Suriye'de dün 30 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

Suriye'de ateşkesin ihlal edildiği, ülkedeki BM gözlemcileri tarafından da teyit edildi. Dün New York'taki BM Genel Merkezi'nde yapılan Güvenlik Konseyi'nin acil toplantısına katılan BM Gözlemci Misyonu'nun (UNSMIS) başkanı General Robert Mood, Hula'daki katliamla ilgili bilgi verdi.

Toplantıdan bağlayıcı bir karar çıkmazken yalnızca Şam hükümetine yerleşim birimlerinin çevresindeki ağır silahları derhal çekmesi yolunda uyarı geldi. Konsey, her ne şartta olursa olsun insanların öldürmesini kınadığını açıklarken, ''Humus'a yakın köyde (Hula) hükümet güçlerinin sivillere yönelik topçu birlikleri ve ağır silahlarla bombardıman yapmasını şiddetle kınıyoruz." ifadelerini kullandı. Ortak açıklamada, Şam yönetimine sivillerin öldürülmesinden duyulan rahatsızlık ortaya kondu ve bunun uluslararası kanunları çiğnemek olduğu hatırlatıldı.

12 Nisan'da kabul edilen 6 maddelik Annan planı; ateşkesin sağlanması, ağır silahların yerleşim birimleri çevresinden çekilmesi, insani yardımın ulaştırılması, Şam hükümetinin demokratik değişim yolunda adımlar atması, barışçıl gösterilere izin verilip, gazetecilerin çalışmalarına imkan tanınması, her iki tarafından sivillerin hayatını korumasını içeriyordu.

Geçtiğimiz yılın Mart ayında başlayan halk ayaklanmasını bastırmak isteyen Şam yönetimi, bugüne kadar 10 binden fazla insanı öldürdü.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI HAGUE MOSKOVA'DA

Bu arada İngiltere, Suriye'de Annan planını uygulamayan Şam yönetimine uluslararası baskıyı artırmayı amaçlıyor. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague bu amaçla Moskova'ya gitti. Hague Moskova'nın Suriye konusunda izlediği politikada bir değişim beklediğini, aksi takdirde ülkede iç savaşın önünün alınamayacağını konusunda muhataplarını uyaracağı öğrenildi.
______________________________________________________________________________________________

10:27 - ESED GÜÇLERİ HAMA'YI BOMBALIYOR: 50 ÖLÜ

Suriye Ordusu'nun bombaladığı Hama şehrinde son 24 saatte 50'den fazla insanın hayatını kaybettiği bildirildi. Ülke genelinde ise ölü sayısı 75'e yükseldi.

Suriyeli muhalifler, Hür Suriye Ordusu'nun şehirdeki rejim güçlerini hedef alan saldırılarının ardından tank ve diğer araçlardan mahallelerin bombalandığı bilgisini verdi. Ölenler arasında 5 kadın ve 8 çocuk da bulunuyor. Aktivistler, Hula katliamına katılan ordu birliklerinin Hama'ya sevk edildiğini öne sürüyor.

Meşa' el Furusiyye ve Güney Meşa mahallelerini hedef alan saldırılarda çok sayıda binanın yıkıldığı, enkaz altından cesetler ve ağır yaralılar çıkarıldığı ifade ediliyor. Beyda ve Endülüs mahallelerinde de binaların büyük zarar gördüğü belirtiliyor. Elektriklerin kesildiği şehirde yüksek binalar çıkan keskin nişancıların hareket eden her şeye ateş açtıkları ifade ediliyor.

_________________________________________________________________________________________________

13:00 - SURİYE'DEKİ OLAYLARDA 16 KİŞİ ÖLDÜ

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, ordunun çeşitli kentlerde yönetim karşıtlarının yoğun olduğu yerlerde düzenlediği operasyonlarda açılan ateşte 16 kişinin öldüğünü bildirdi.

Merkezli Londra'da bulunan örgüt, ülkenin iç kesimlerinde yer alan ve önemli muhalif kentler arasında yer alan Hama'da 8, ticaret ve sanayinin başkenti Halep'te 4, uzun bir zamandan beri operasyonların düzenlendiği Humus'ta 2, Şam'ın banliyölerinde ve Haseke'de birer kişi olmak üzere güvenlik güçlerinin ateşiyle 16 kişinin yaşamını yitirdiğini onlarca kişinin de yaralandığını belirtti.

Örgüt, Hula katliamına benzer bir katliamın dün Hama'da da gerçekleştiğini ve burada 7'si çocuk olmak üzere 33 kişinin güvenlik güçleri ve şebiha milisleri tarafından öldürüldüğünü ve 90 kişininde yaralandığını aktardı.

Hama'nin Endelus bölgesinde güvenlik güçlerinin evlere baskınlar düzenlediğini ve onlarca kişiyi tutukladığını kaydeden yerel muhalifler, Humus'un Cüret el Şeyahta Polis merkezinin yanında konuşlanan güvenlik güçleriyle keskin nişancıların bölgede hareket eden herşeye ateş açtıklarını söyledi.

Muhalifler, Cuma günü Hula'da gerçekleşen katliamda yaşamını yitirenlerin, BM gözlemcilerinin gözetiminde toprağa verildiğini dile getirdi.

________________________________________________________________________________________________

10:00 - ANNAN, YARIN ESED İLE GÖRÜŞECEK

Arap Birliği ve BM'nin özel Suriye temsilcisi Kofi Annan'ın yarın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ile görüşeceği bildirildi.

Adının açıklanmasını istemeyen Suriyeli üst düzey bir yetkili, Annan'ın bugün Şam'a geleceğini ve Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile görüşeceğini belirtti.

Yetkili, Annan'ın yarın Esed tarafından kabul edileceğini söyledi.

3 ay önce Arap Birliği ve BM'nin özel Suriye temsilcisi olarak görevlendirilen Annan, ikinci kez Suriye'yi ziyaret edecek.

____________________________________________________________________________________________

09:30 - AVUSTRALYA DIŞİŞLERİ BAKANI: SURİYE'DEKİ KATLİAM ACIMASIZ VE ALÇAKÇA

Avustralya Dışişleri Bakanı Bob Carr, Suriye'de sivil halka karşı yapılan katliamı "alçakça" olarak niteledi.
Konuyla ilgili görüş bildiren Carr, "Bu saldırıyı acımasız ve alçakça buluyorum. Sorumluları mutlaka adaletin önüne çıkarılmalıdır. Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin katliamın gerçekleştiği Hole kentine girmelerine hemen izin verilmeli. Konunun, uluslararası bir tavır alınabilmesi için, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne de götürülmesi lazım" dedi.

Birleşmiş Milletler 'deki Avustralya temsilcisine Suriye rejiminin halkına uyguladığı katliamlar nedeniyle ambargo uygulanması yönünde talimat verildi. Avustralya Dışişleri Bakanlığı tarafından alınan bu karar, Suriye rejiminin 92 sivili katlettiği ve aralarında çok sayıda çocukların da bulunduğu haberlerinin gelmesi üzerine alındı.

Dışişleri Bakanı Bob Carr tarafından yapılan açıklamada katliamın, Birleşmiş Milletler'e üye diğer ülkeler ile de konuşularak, meselenin Uluslararası Suç Mahkemesine götürülmesi için çalışılacağı da belirtildi. Dışişleri Bakanı Carr, basına yaptığı açıklamada, katliamdan Suriye yönetimini suçlayarak, "Bu saldırıyı acımasız ve alçakça buluyorum. Sorumluları mutlaka adaletin önüne çıkarılmalıdır.

Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin katliamın gerçekleştiği Hole kentine girmelerine hemen izin verilmelidir. Konunun uluslararası bir tavır alınabilmesi için, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne de götürülmesi lazım."dedi.

Bakan Carr, meselenin bununla da kalmayacağını belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü "Bu konunun Uluslararası Suç Mahkemesine götürülmesini ve seyahat, finans ve silah gibi konuları da kapsayan ağır bir ambargo uygulanmasını da istiyoruz. Uluslararası toplum Suriye rejiminin sözünü tutmayarak, Annan'ın 6 maddelik anlaşmasına uymamasına daha fazla katlanmamalıdır."
____________________________________________________________________________________________

08: 40 - BM, HULE KATLİAMINI KINADI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 108 kişinin öldüğü, 300 kişinin yaralandığı Hule katliamı sırasında ağır silahlar kullandığı gerekçesiyle Suriye yönetimini kınadı.

Konsey katliamdan doğrudan Suriye hükümetini sorumlu tutmadı.

Uluslararası çapta büyük öfke yaratan Cuma günkü katliamda hayatını kaybedenlerin 49'u çocuk, 34'ü de kadın.

Birleşmiş Milletler, ölümlerden sorumlu olanların hesap vermesini istedi.

'YALAN TSUNAMİSİ'

Suriye'nin Birleşmiş Milletler temsilcisi Beşar Caferi, bazı Konsey üyelerini "yalan tsunamisi" yaratmakla suçladı ve olaylarda Suriye güçlerinin sorumluluğunu olmadığını savundu.

Güvenlik Konseyi oybirliğiyle kabul edilen bağlayıcı olmayan bir bildiriyle Suriye ordusunun yerleşim birimlerindeki ağır silahlarını çekmesi çağrısında bulundu.

Bildiride, "Güvenlik Konseyi üyeleri Humus yakınlarındaki Hule'de, Suriye güçlerinin bir yerleşim yerinde tank ve topçu ateşi açmasını içeren saldırılardaki cinayetleri mümkün olan en sert ifadelerle kınar. Konsey üyeleri sivillerin ağır işkenceyle ve yakın mesafeden ateşle öldürülmesini de kınar. Sivil nüfusa yönelik bu tür menfur güç kullanımı, uygulanabilir uluslararası hukuka aykırıdır" denildi.

Ancak Suriye'nin BM temsilcisi Beşar Caferi, Almanya ve İngiliz temsilcileri ima ederek bazı üyelerin Suriye'nin katliamdaki rolü konusunda dünyayı yanıltmaya çalıştığını savundu.

Caferi, "Gayri resmi oturumda ne (Suriye'deki BM gözlemci heyetinin başkanı Tümgenral Robert) Mood ne de başka biri, Konsey'e yaşananlardan Suriye hükümetinin sorumlu olduğunu söylemiştir." dedi.

Robert Mood, BBC'ye yaptığı açıklamada, Ölümlere yol açan olaylar konusunda belirsizlikler var. Ama BM gözlemcileri Hule'de soruşturma başlattı.

Muhalifler, Suriye askerlerinin protesto gösterileri sonrasında Hule'yi bombardımana tuttuğunu söylüyor. Bazı köy sakinlerinin bu bombardımanda bazılarının da "Şebiha" olarak bilinen milis güçleri tarafından yakın mesafeden ateş edilerek öldürüldüğü öne sürülüyor. Suriye hükümeti ise saldırıların arkasında "teröristlerin" olduğunu iddia ediyor ve olay sırasında köyde hiçbir tank olmadığını söylüyor.

Bu arada, Suriyeli muhalifler Pazar günü Hama'nın bombalanması sonucu en az 30 kişinin öldüğünü duyurdular.

DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Bu arada, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Kofi Annan bugün yeniden Şam'a gidecek.
Annan'ın 12 Nisan'da yürürlüğe giren ancak büyük ölçüde bozulan ateşkese uyulması çağrısını yinelemesi bekleniyor.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de, Moskova'ya gidecek.

BBC muhabirine göre, Hague'in Rus yetkililere bunun Suriye'de iiktidarın el değiştirmesi ve iç savaşın önlenmesi için son şans olabileceği mesajını vermesi bekleniyor.

Rusya ve Çin, Birleşmiş Milletler'in Rusya'ya yaptırım kararını veto etmişti.

***
Ajanslar

Bu haber 725 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,994 µs