En Sıcak Konular

Adalet Bakanlığı'nın Turhan Çömez çıkmazı

28 Mayıs 2012 14:07 tsi
Adalet Bakanlığı, Ergenekon soruşturması kapsamında aranan Turhan Çömez'in yurt dışından getirilmesine ilişkin bir dizi yazışma yapılması zorunluluğu nedeniyle sürecin uzadığını bildirdi.

Bakanlık, basın yayın organlarında yer alan haberlerde halen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sanık sıfatıyla yargılanmakta olan Turan Çömez hakkında kırmızı bülten çıkartılması ve uluslararası düzeyde arattırılması için Adalet Bakanlığı'nın herhangi bir talep ve girişimde bulunmadığı yönünde iddialara yer verilmesi üzerine açıklama yapılmasına gerek görüldüğünü ifade etti.

Bir suç işleyip yurt dışına kaçtığı duyumu alınan ve hakkında Ceza Muhakemesi Kanunu 100 ve 248/5 maddeleri uyarınca verilmiş bir tutuklama kararı bulunan şahıslar hakkında, Türkiye'ye iadesi amacıyla uluslararası düzeyde aranması amacıyla kırmızı bülten tanzim edilmesi için İnterpol Genel Sekreterliği'nden talepte bulunma yetkisinin adli mercilere ait olduğunun dile getirildiği açıklamada, Adalet Bakanlığı'nın resen harekete geçerek doğrudan kırmızı bülten talebinde bulunma yetkisinin bulunmadığı belirtildi.

2992 sayılı kanunun 2’nci maddesinin (g) bendi ve 13/A maddesinin (c) bendi uyarınca, Adalet Bakanlığı'nın, savcılık yahut mahkemelerce usulüne uygun biçimde düzenlenen Kırmızı Bülten Talep evrakını gerekli incelemeleri yaptıktan sonra İnterpol Genel Sekreterliği'ne gönderilmek üzere İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ilettiğinin dile getirildiği açıklamada, 8 Ekim 2009 tarihli yazı ile İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 17 Eylül 2009 tarihli yazısına atfen, Turhan Çömez’in 7 Haziran 2008 tarihinde yurtdışına çıkış yaptığı belirtilerek aranıp aranmadığının ve aranmakta ise olayı kısaca izah eden bir dosya, inceleme tutanağı ve tutuklama veya yakalama müzekkeresinden bir örneğin gönderilmesinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan istendiği aktarıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2 Aralık 2009 tarihli yazısı ekindeki İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 23 Kasım 2009 tarihli yazısında sanık hakkında kırmızı bülten düzenlenmesine gerek görülmediğinin bildirildiğinin ifade edildiği açıklamada, "Bu husus, 14 Aralık 2009 tarihli yazımız ile İçişleri Bakanlığı'na iletilmiştir. Bu kez, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 26 Ağustos 2011 tarihli yazısı ile Turhan Çömez'in Londra’da ikamet ettiği belirtilerek yapılacak işlemin bildirilmesi istenmiştir. Bu yazıya atfen; 26 Ağustos 2011 tarihli (aynı gün) yazımız ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından şahıs hakkında mevcut dosya durumuna göre kırmızı bülten düzenlettirilmesinin talep edilip edilmeyeceğinin bildirilmesi, talep edilmesi halinde hazırlanacak kırmızı bülten talep formunun ve eklerinin Bakanlığımıza gönderilmesi istenmiştir. Talep formunun, içermesi zorunlu hususlardaki eksikler ve usulüne uygun biçimde düzenlenmemesi nedeniyle, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ile bir dizi yazışma yapılması zorunluluğu doğmuş ve süreç bu nedenle uzamıştır. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, ilgili Genelgeye uygun olarak tanzim edilerek, 24 Mayıs 2012 günü Bakanlığımıza iletilen kırmızı bülten talep evrakı, aynı gün içinde İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderilmiştir. Bunun dışındaki haberler gerçeği yansıtmamaktadır." denildi. 

Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,127 µs