En Sıcak Konular

Atık deyip geçmeyin

28 Mayıs 2012 13:32 tsi
Atık deyip geçmeyin Gelişigüzel doğaya terk edilmeleri durumunda çevre kirliliği, depolama alanlarında da çöp dağları oluşturan atıkların çoğu aslında geri kazanım ile yeniden ürüne dönüşebilecek birer ham madde olabiliyor.

Kağıt ve karton atıklarından, kağıt ve kağıt ambalaj ham maddesi, süt, meyve suyu gibi ambalaj atıklarından çatı kaplama ve mobilya malzemesi üretilebiliyor. Plastik atıklardan; otomobil yedek parçaları, su boruları, çöp kutuları üretilirken, metal atıklardan, her çeşit metal malzeme, pencere çerçevesi, sprey kutusu yapılabiliyor.
 
Doğa ve Çevre Vakfı (DOÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Abalıoğlu, çöpe karıştırmadan, temiz olarak ayrı ayrı değerlendirilebilir atıkların geri kazanımı ile doğal kaynakların korunmuş olacağını belirtti.
 
Atıkların bir çok ürünün ham maddesi olarak kullanıldığına dikkati çeken Abalıoğlu, kağıt, plastik, metal ve cam atıkların evde, okulda, iş yerlerinde çöpe karıştırılmadan, temiz olarak ve ayrı ayrı biriktirilmesi gerektiğini, ayrı ayrı biriktirilen bu atıkların, yerel yönetimlerin atık yönetimi planları kapsamında belirlediği yerlere bırakılabileceğini söyledi.
 
Abalıoğlu, küreselleşmiş ve küçülmüş bir dünyada, ormanların yok oluşu, toprak erozyonu, çölleşme, atmosfer bozulmaları ve buna bağlı iklim değişiklikleri, çevre kirliliği, atıkların ve çöp dağlarının yarattığı çevresel sorunlar gibi tehditlerin, bir kurumun, kuruluşun üstesinden gelemeyeceği kadar çok boyutlu ve evrensel olduğunu, bu sorunların toplumun tüm kesimlerince paylaşılarak giderilebileceğini belirtti.
 
1996 yılında Denizli'de kurulan DOÇEV'in atık pil toplama çalışmalarının ülke genelinde yaygınlaştığına dikkati çeken Abalıoğlu, başta okullar olmak üzere talep eden kişi ve kurumlara atık pil kumbarası ve bilgilendirme yayınları gönderdiklerini ve bu alanda düzenlenen kampanyalara destek verdiklerini kaydetti.
 
Abalıoğlu, ''Bu kapsamda; ağır kış koşulları nedeniyle yılın altı ayı yollarının kapalı olması ile ünlenen Van'ın Bahçesaray ilçesinde de atık pil toplama kampanyası düzenlenmiştir'' dedi.
 
Amaç, çocuklara daha güzel bir dünya bırakmak
 
İsmet Abalıoğlu, şunları kaydetti:
 ''DOÇEV olarak; ormanlar kuruyor, parklar, koruluklar oluşturuyor, okul, hastane, belde ve köy korulukları gibi kamusal alanlarda ağaçlandırma çalışmaları yapıyoruz. Bu kapsamda yüz binlerce fidanı toprakla buluşturduk. Anaokulundan üniversiteye, binlerce öğrenciyle çevre eğitimlerinde beraber olduk. 'Kağıdını ver ağacın olsun' sloganı ile 5 bin 500 ton atık kağıdı ekonomiye kazandırarak, elde edilen kazanımla 'DOÇEV - Atık Kağıt Ormanı'nı kurduk. Kullanılmış pilleri toplayıp çevresel zararlarını önlüyoruz. Bu güne kadar 24 ton kullanılmış pil topladık. Çağımızın kirleticisi elektronik atıkların geri kazanılması çalışmalarımızda 34 ton elektronik atık topladık.''
 
Naylon poşet yerine ''bez torba'' kullanılması için örnek uygulamalar yaptıklarını, bu alanda yasal düzenlemelerin bir an önce gerçekleşmesini istediklerini dile getiren Abalıoğlu, geliştirdikleri çevre eğitim projelerinin ulusal kurumların yanı sıra İngiltere Büyükelçiliği, DEFRA-İngiltere, Dünya Bankası, AB gibi uluslararası kurumlar tarafından desteklendiğini belirtti.
 
Abalıoğlu, ''Yarattığımız çöplükte boğulmadan, son ağaç kesilmeden, son nehir kurumadan çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakmak için hepimize görevler düştüğüne inanıyoruz'' dedi.

mylife

Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,414 µs