En Sıcak Konular

Annan, bugün Suriye'yi ziyaret edecek

28 Mayıs 2012 10:24 tsi
BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, bugün Şam'ı ziyaret edecek.

Hula kasabasında 108 kişinin öldürülmesinin ardından acil toplanan BM Güvenlik Konseyi Şam yönetimine yerleşim birimleri etrafındaki ağır silahları çekmesi yolunda uyardı. Bu uyarının hemen ertesinde ise Kofi Annan'ın bugün Şam'ı ziyaret edeceği duyuruldu. Pazar günü AB'den bir yetkili Şam'ın Annan'a ziyaret için izin vermediğini ileri sürmüştü. Ancak Güvenlik Konseyi'nin Hule olaylarını şiddetli kınaması üzerine Şam yönetiminin geri adım attığı tahmin ediliyor.

Esed rejimine bağlı güçlerin Cuma günü Hula'da 49'u çocuk, 32'si kadın toplam 108 kişiyi katletmişti. Rejim muhalifleri Suriye'de dün 30 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

Suriye'de ateşkesin ihlal edildiği, ülkedeki BM gözlemcileri tarafından da teyit edildi. Dün New York'taki BM Genel Merkezi'nde yapılan Güvenlik Konseyi'nin acil toplantısına katılan BM Gözlemci Misyonu'nun (UNSMIS) başkanı General Robert Mood, Hula'daki katliamla ilgili bilgi verdi.

Toplantıdan bağlayıcı bir karar çıkmazken yalnızca Şam hükümetine yerleşim birimlerinin çevresindeki ağır silahları derhal çekmesi yolunda uyarı geldi. Konsey, her ne şartta olursa olsun insanların öldürmesini kınadığını açıklarken, ''Humus'a yakın köyde (Hula) hükümet güçlerinin sivillere yönelik topçu birlikleri ve ağır silahlarla bombardıman yapmasını şiddetle kınıyoruz." ifadelerini kullandı. Ortak açıklamada, Şam yönetimine sivillerin öldürülmesinden duyulan rahatsızlık ortaya kondu ve bunun uluslararası kanunları çiğnemek olduğu hatırlatıldı.

12 Nisan'da kabul edilen 6 maddelik Annan planı; ateşkesin sağlanması, ağır silahların yerleşim birimleri çevresinden çekilmesi, insani yardımın ulaştırılması, Şam hükümetinin demokratik değişim yolunda adımlar atması, barışçıl gösterilere izin verilip, gazetecilerin çalışmalarına imkan tanınması, her iki tarafından sivillerin hayatını korumasını içeriyordu.

Geçtiğimiz yılın Mart ayında başlayan halk ayaklanmasını bastırmak isteyen Şam yönetimi, bugüne kadar 10 binden fazla insanı öldürdü.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI HAGUE MOSKOVA'DA

Bu arada İngiltere, Suriye'de Annan planını uygulamayan Şam yönetimine uluslararası baskıyı artırmayı amaçlıyor. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague bu amaçla Moskova'ya gitti. Hague Moskova'nın Suriye konusunda izlediği politikada bir değişim beklediğini, aksi takdirde ülkede iç savaşın önünün alınamayacağını konusunda muhataplarını uyaracağı öğrenildi.

cihan


Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,738 µs