En Sıcak Konular

'Somali bir çıkar alanı değildir'

27 Mayıs 2012 12:30 tsi
'Somali bir çıkar alanı değildir'
Davutoğlu, 31 Mayıs-1 Haziran 2012 tarihleri gerçekleştirilecek 2. İstanbul Somali Konferansı öncesinde düzenlenen Somali Sivil Toplum Grupları Toplantısı'nın açılışında konuştu...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Somali'yi bir çıkar alanı, bir risk alanı, bir güvenlik tehdidi olarak değil, insanlık vicdanının imtihan edildiği bir coğrafya olarak gördüklerini kaydetti.

Davutoğlu, 31 Mayıs-1 Haziran 2012 tarihleri gerçekleştirilecek 2. İstanbul Somali Konferansı öncesinde düzenlenen Somali Sivil Toplum Grupları Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Somali'nin, dış politikalarının en önemli konularından biri haline geldiğini belirterek, bunun nedenlerinden ilkinin, iki halk arasında kökü derinlere giden tarihi ilişkiler olduğunu söyledi.

16. ve 19. yüzyılda sömürgecilere karşı Somali halkı ile birlikte mücadele ettiklerini ifade eden Davutoğlu, ''Bizim için Somali çok uzakta bir diyar değil, onurun ve medeniyetin merkezi olan bir yer'' dedi.

İkinci olarak, Somali'ye ilgilerinin, bütün dünyanın Somali'yi unuttuğu bir insanlık trajedisinin yaşandığı dönemde insanlığı ayağa kaldırma amacından kaynaklandığını dile getiren Davutoğlu, bu çerçevede geçen yılın ağustos ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Somali'yi ziyaret etmelerinden bugüne Türkiye'nin Somali konusunda her inisiyatife öncülük ettiğini, verdikleri sözleri birer birer yerine getirdiklerini, Somali'de büyükelçilik açtıklarını anlattı.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

''Bütün dünya Somali'yi dışarıdan seyrederken, başka başkentlerde toplantılar yaparken Türkiye, Mogadişu'ya en kıymetli diplomatlarını, en etkili sivil toplum kuruluşlarını, en yoğun çalışan yardım kuruluşlarını gönderdi ve şunu göstermeye çalıştı: Bizim kaderimiz Somali'nin kaderiyle birdir. Biz Somali halkı ile geçmişte kader birliği yaptık, bugün yapıyoruz, yarın da yapacağız. Biz Somali'yi bir çıkar alanı, bir risk alanı bir güvenlik tehdidi olarak görmüyoruz. Biz Somali'yi insanlık vicdanının imtihan edildiği bir coğrafya olarak görüyoruz. Onun için bütün varlığımızla yardım etmeye devam ediyoruz.''

Somali'ye THY'nin düzenli uçak seferleri de başlattığını anımsatan Davutoğlu, ''Şu anda Somali'nin dünyaya açılan kapısı İstanbul'dur ve bundan sonra da hep İstanbul olacaktır'' dedi.

Bugün büyük acılar çekiyor olsalar da Somali halkının, köklü şehirler kurmuş büyük bir medeniyetin çocukları olduğunu ifade eden Davutoğlu, ''İnşallah hep birlikte Somali'yi tekrar dünyanın yükselen müreffeh bir bölgesi haline getireceğiz. Bunu gerçekleştirme kudretine sahipsiniz'' diye konuştu.

Bakan Davutoğlu, Somali barışının Afrika, Kızıldeniz ve Hint Okyanusu'nda barış anlamına geleceğini, bu nedenle de Somali'ye desteklerini sürdüreceklerini belirterek, ''Somali'de yeni bir güne doğuyoruz. İnşallah bu yeni doğan gün Somali'nin yükselişinin, Somali'nin ve Afrika'nın tekrar dünyanın en müreffeh bölgesi haline gelişinin işaretlerini taşıyacak'' dedi.

Somali sivil toplumu İstanbul'da buluşuyor

Somali'nin kurucu meclis ve parlamento üyelerini seçecek geleneksel kanaat önderleri, ulema, sivil toplum ve diaspora temsilcileri, aydınlar, gençlik ve kadın temsilcileri toplantı kapsamında Somali'nin mevcut sorunlarını ve geleceğini görüşecek.

Bu grubu temsilen seçilecek küçük bir heyetten bir sözcü, 31 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek İstanbul Somali Konferansı'nın siyasi oturumunda grup adına bir konuşma yapacak. ‪

‪Somali'de mevcut geçiş döneminin 20 Ağustos 2012 tarihinde son bulması öngörülüyor. ‪Bu çerçevede,‬ Somali toplumunun kanaat önderleri olarak seçilen 135 kişi, bu tarihe kadar kurucu meclisin toplam 825 üyesini ve 15 Temmuz 2012'ye kadar parlamentonun 225 üyesini belirleyecek. 20 Temmuz 2012 itibarıyla görevlerine başlayacak parlamento üyeleri, 4 Ağustos 2012'de parlamento başkanı ve yardımcılarını; 20 Ağustos 2012'de ise cumhurbaşkanını seçecek.

Bu siyasi takvim içerisinde, 135 kanaat önderinin Türkiye'ye gelerek 5 gün boyunca sivil toplum temsilcileriyle buluşmaları bu açıdan da önem taşıyor.

aa

Bu haber 918 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,174 µs