En Sıcak Konular

Diziler gençleri çok etkiliyor

27 Mayıs 2012 10:07 tsi
Diziler gençleri çok etkiliyor Liseli öğrenciler üzerinde yapılan araştırma, gençlerin izledikleri dizilerden ne kadar etkilendiklerini ortaya koydu.

Araştırmaya göre gençlerin yüzde 20'si TV bağımlısı çıkarken, her üç gençten ikisi de dizilerdeki karakterlerden en az birini model almaya çalışıyor.
 
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi akademisyenleri tarafından bin 20 liseli öğrenci üzerinde uygulanan anketten çarpıcı sonuçlar çıktı. İstanbul'da yer alan 5 liseden seçilen öğrenciler üzerinde yapılan araştırmada gençlerin zamanının büyük çoğunluğunu televizyon başında geçirdiği ortaya çıktı. Öğrencilerin tamamı televizyon izlediğini belirtirken, yüzde 20'si televizyon bağımlısı olduğunu ve televizyonun başından kalkamadığını ifade etti. En çok izledikleri televizyon programı sorulduğunda gençlerin büyük çoğunluğu "magazin, yerli ve yabancı diziler" cevabını verdi.
 
FİZİKİ GÖRÜNÜM ETKİLİYOR
 
Araştırmada, her üç gençten ikisinin dizilerdeki karakterleri beğendiği ve örnek aldığı ortaya çıktı. "Dizi karakterlerinin yerinde olmak, ona benzemek ister miydiniz" sorusuna gençlerin yüzde 72'si "evet" cevabını verdi. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında gençlerin karakterleri fiziki görünümüne göre beğenip örnek almak istediği belirlendi.
 
EĞİTİM DÜZEYİYLE İLİŞKİLİ

 
Araştırma ebeveynlerin eğitim düzeyi ile liseli gençlerin model alma davranışı arasında doğrudan ilişki olduğunu ortaya koydu. Babasının eğitim düzeyi yüksek olan öğrencilerin yüzde 60'ı, orta olanların yüzde 69'u ve düşük olanların ise yüzde 77'si dizilerdeki herhangi bir karakteri modellediğini ifade etti.
 
Babanın eğitim düzeyi yükseldikçe modelleme davranışının azaldığı ortaya çıktı. Benzer durumun annenin eğitim düzeyi açısından da geçerli olduğu belirlendi. Annenin eğitim düzeyi düşük olanların yüzde 61'inin, orta olanların yüzde 65'inin ve düşük olanların yüzde 75'inin model alma davranışında bulunduğu belirtildi.
 
Gençler mafya babası olma yarışında
 
Yayında olan dizilerde şiddetin ön planda olduğunu belirten Uzman Pedagog Sevil Yavuz gençlerin mafya babası ve maço olma yarışında olduğunu söyledi. Dizilerde yasadışı işlerin olumlu gösterildiğine dikkat çeken Yavuz şöyle devam etti: "Şu an yayında olan dizilerde hep güç, düşmanlık duyguları, kavga ve savaş yani şiddet ön planda. Şiddet uygulayan kişi de kahraman gibi gösteriliyor. Gençler özellikle ailelerinde eksiklik olarak gördüğü durumları ve şiddeti dizilerde izliyor. Dizilerde mafyaları gören gençler okulda mafya grubu kurmaya çalışıyor. Bu tarz durumlarla gençler arkadaşlarına zarar verebilir."
 
Anne baba, çocuklarına daha yakın olmalı
 
Ergenliğin gençler için kimlik arama dönemi olduğunu bildiren psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli gençlerin bu dönemde karşılarına çıkan görsel karakterleri örnek aldığını ifade etti. Ergenliği zor geçen ve ciddi kişilik sorunları olan gençlerde bu tarz durumların daha çok yaşandığını kaydeden Verimli şöyle konuştu: "Bu araştırma bizler için çok şaşırtıcı değil. Çünkü meslek pratiğinde karşımıza dizi karakterlerine özenen ve onlar gibi giyinip onlar gibi davranmaya çalışan pek çok ergenle karşılaşıyoruz. Ergenlerimizle anne ve babaları daha yakın olabilse başkasını kendine örnek almaz."
 
bugün
 

Bu haber 1,206 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,379 µs