En Sıcak Konular

Teröre dört ayaklı abluka...

27 Mayıs 2012 09:28 tsi
Teröre dört ayaklı abluka... Jandarma Genel Komutanlığı, özel köpek timi kuruyor.

Amaç teröristi dağda aç bırakmak. Tim, PKK'nın buğday, mercimek, pirinç gibi erzak depolarının izini sürecek.

Nevşehir Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığı, Genelkurmay Başkanlığı tarafından verilen özel izinle kapılarını ilk kez AKŞAM'A açtı... Merkezde mayından, narkotiğe, arama-kurtarmadan devriyeye özel eğitimli köpekler yetiştiriliyor. Jandarma, PKK'nın erzak depolarını avlayacak bir tim de kuruyor...
 
Birlik, 21 Ağustos 2002'den bu yana Nevşehir Jandarma Komando Tabur Komutanlığı'ndan boşalan kışlada görevli. Komutanlığını Jandarma Yarbay Halil Altıntaş'ın yaptığı birlik, terörle mücadelede etkin görev alan bomba, mayın ve iz takip köpeklerinin yetiştirildiği tek merkez. Arama-kurtarma, narkotik, yangın, kağıt para bulma için de eğitim var.

Köpekler, kendilerini yetiştiren askeri personel ile birlikte tayin sistemine tabi. Ülkenin dört bir yanında görev alıyorlar.
 
BURUNLARINDAN KAÇMAZ
 
Son dönemde PKK'nın lojistik merkezlerin bulunmasıyla birlikte örgüt üyeleri, telsizlerden 'aç kaldık' diye feryat etmeye başladı. Jandarma da örgütün yiyecek depolarının bulunması için özel köpekler yetiştirecek. Köpekler, hayati önem taşıyan buğday, mercimek, pirinç, kuru fasulye gibi pek çok gıdaya duyarlı hale getiriliyor. Eğitimlerini tamamlayanlar Hakkari, Şırnak, Diyarbakır gibi terör bölgelerinde görev alacak. Birliğin 2014-2015 yılı kadro hedefi ise mayın ve bomba köpeklerinin sayısını yüzde yüz artırmak.

KUNDAK ŞÜPHESİ VARSA?
 
TÜRKİYE'de ilk kez 'yangın tespit köpeği' de JAKEM'de yetiştirildi. Bu köpekler kundaklama şüphesi varsa kullanılıyor. Bu eğitimi alan köpekler benzin, gazyağı, gibi çeşitli maddeleri tespit ediyor. Yangın alanında yanıcı maddenin yoğunlaştığı noktayı bulup gösteriyor.

KURS 52 HAFTA

 
Damızlık köpeklerden üretim yapılıyor. 5 farklı ırktan yılda 100 ila 120 arası yavru elde ediliyor. Yavru köpeklerin eğitimi doğumu ile başlıyor ve 4 aşamalı olarak 52 hafta sürüyor. Bu aşamayı başarıyla tamamlayanlar göreve hazır hale geliyor. JAKEM, rehine kurtarma operasyonları için de köpek yetiştirmeyi planlıyor.

MAYIN OTURUMU
 
MERKEZDE, özel koku tanıtım odaları var. Hayvanlar bu odalarda Pavlov yöntemiyle eğitiliyor. Şırnak ve Hakkari gibi terör bölgelerinde görevli köpekler mayını tespit ettiğinde düzeneğe dokunmayarak karşısına oturuyor. Anlamı 'burada bomba var'. Timin parolası ise 'İlk pati son patidir.' Çünkü köpek mayına dokunursa saniyesinde patlama gerçekleşebiliyor. 
 
Tütünü de biliriz parayı da
 

MERKEZ, kağıt para ve tütüne duyarlı köpekler de yetiştirdi. Parada kullanılan kağıt ve mürekkebe karşı duyarlı tim, karaparacıların korkulu rüyası. Para arama timleri Gürbulak, Cilvegözü ve Habur sınır kapılarında görevli. Tütün köpekleri ise Doğu ve Güneydoğu'da etkin.

Muayeneye gelmiştim...
 
VETERİNERLİK hizmetleri üst düzeyde. Köpek kliniğinde diş ve kulak ünitesinden, operasyon sonrası gözlem odalarına kadar farklı birimler var. At kliniğinde muayene salonu, görüntüleme ünitesi, laboratuar, anestezi salonu ve 3 adet gözlem bölmesi mevcut. Koruyucu hekimliğe önem veriliyor.

akşam



Bu haber 790 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,695 µs