En Sıcak Konular

BM gözlemcileri muhaliflerle görüştü

25 Mayıs 2012 18:54 tsi
Suriye'de bulunan Birleşmiş Milletler gözlemcilerinden bir heyet, ülkedeki muhaliflerin kontrolünde bulunan Şam'ın çevre semtlerinden Duma'yı ziyaret ederek muhaliflerle görüştü.

BM Enformasyon Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, BM Suriye Gözlem Misyonu (UNSMIS) Başkan Yardımcısı Martin Griffith, başkent Şam'ın 10 km kuzeybatısında yer alan Duma'daki muhaliflere hitaben, "İlgilenmemiz gereken tüm öncelikli konular hakkında sizin görüşlerinizi almak istiyoruz" diye konuştu.

UNSMIS yetkilileri, ziyaretin amacının, arabuluculuk çabalarına yardımcı olmak ve BM ile Arap Birliği'nin ortak özel Suriye temsilcisi Kofi Annan tarafından ortaya konulan 6 maddelik barış planını temel alan siyasi sürecin ortaya çıkmasını sağlamak olduğunu belirttiler.

Dünkü Duma ziyareti gibi Suriye'nin çeşitli kentlerinde toplantılar yaptıklarını belirten UNSMIS yetkilileri, ayrıca dün Humus kentinde çapraz ateş altında kalan bir aileyi kurtarmayı başardıklarını kaydettiler.

Hafta başında da Han Şeyhun kentinde BM ekibinin, hükümet ve yerel yetkililer arasındaki arabuluculuk girişimiyle tutuklu değişimi yapıldı ve iki kişinin serbest kalmasını sağlandı.

Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın barış planı Suriye'de şiddetin sona ermesi, ihtiyacı olanlara yardım sağlanması için insani yardıma geçiş izni verilmesi, tutukluların serbest bırakılması, Suriye halkının isteklerini gözönünde bulunduran dahiliyetçi bir siyasi diyaloğun başlaması ve uluslararası medyanın ülkeye gelişine kısıtlama konulmamasını öngörüyor.

Mart 2011 tarihinde Suriye;de başlayan krizde çoğunluğu sivil olmak üzere bugüne kadar 9 bin kişinin öldüğü ve onbinlerce kişinin yerlerinden edildiği tahmin ediliyor.

BM Güvenlik Konseyi 300 silahsız askeri gözlemciden oluşan UNSMIS'i başlangıç olarak 90 günlüğüne görevlendirmiş bulunuyor.

Suriye'de çeşitli yerlerde görevlendirilen BM gözlemcileri şiddet olaylarının durup durmadığını gözlemliyor ve altı maddelik planın uygulanmasını destekliyor.

zaman


Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,214 µs