En Sıcak Konular

Tanrıkulu: İçişleri Bakanı Şahin, istifa etmelidir

25 Mayıs 2012 16:23 tsi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, vatandaşların güvenliği, yaşam hakkının artık İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e emanet edilemeyeceğini savunarak, Şahin'i istifaya çağırdı.

Tanrıkulu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, hazırladığı ''AK Parti Hükümeti döneminde gözaltında ölüm vakalarına ilişkin raporu'' açıkladı.

2003'den 2011 yılı sonuna kadar 44 vatandaşın gözaltı merkezlerinde yaşamını yitirdiğini ifade eden Tanrıkulu, bu sayının 2008'de 8, 2010'da 6, 2011'de 5 olduğunu savundu. Tanrıkulu, bunların 23'üne ''intihar'', 5'ine ''kalp krizi'', diğerleri için ise ''yere düştü, kaçarken fenalaştı öldü'' şeklinde raporlar tutulduğunu söyledi.

Bu ölümlere neden olanların, cezasızlıktan yararlandığını, üzerlerinde idari koruma bulunduğunu, disiplin işlemi yapılmadığını, yargının da bütün bu vakalara hoşgörüyle yaklaştığını öne süren Tanrıkulu, demokrasilerde bir vatandaşın bile gözaltı merkezinde herhangi bir nedenle ölümünün, büyük sorumluluk gerektirdiğini, o ülkelerde İçişleri ya da Adalet bakanlarının istifa ettiğini kaydetti.

Tanrıkulu, Hükümet'e, ''gözaltında ölüm vakalarına son verilmesi, hoşgörü gösterilmemesi, memurlar üzerinde korumanın kaldırılması'' çağrısında bulundu.

Uludere olayının ardından İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in açıklamalarının sorulması üzerine Tanrıkulu, Şahin'in, derhal istifa etmesini istedi.

Tanrıkulu, ''Kendi partisinin sözcüsü, yaptığı açıklamayla ilgili 'insani değil' dedi. Bu saatten sonra, bu açıklama yapıldıktan sonra Türkiye'deki yurttaşların, kişi özgürlüğü, güvenliği, yaşam hakkı bu İçişleri Bakanı'na emanet edilemez. Bütün yurttaşlarımızın güvenliğinden kendisi sorumludur, bu yaklaşım içinde, bu zihniyet dünyasında olan bir bakana, milletvekiline, Türkiye'nin yurttaşlarının yaşam hakkı emanet edilemez. Bu nedenle derhal istifa etmelidir. Eğer istifa mekanizması işlemiyorsa, Başbakan, bakanlarına, milletvekillerine sus emri vereceğine, kendisini görevden almalıdır'' diye konuştu.

Kayseri'deki patlamaya ilişkin soruyu yanıtlarken Tanrıkulu, saldırıyı kınayarak, ölen polislere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diledi.

Bu tür saldırıların bir daha yaşanmamasını temenni eden Tanrıkulu, silah ve şiddetle hiçbir sorunun, aradan 30 yıl geçmesine rağmen çözülemediğini ve çözülmeyeceğini, örgütün bu yöntemlere derhal son vermesi gerektiğini vurguladı.

 

AA
 

Bu haber 508 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    26,524 µs