En Sıcak Konular

Hükümetle memurun hakemi kim?

25 Mayıs 2012 15:47 tsi
Hükümetin memurlara yüzde 3 zam teklifinin ardından son kararı verecek Kamu Hakem Kurulu ne kadar bağımsız? Kocaeli Üniversitesi'nden Çelik, 'Hükümetin atadığı üyelerle oluşan kurulun görüşmeleri göstermelik' diyor.

Hükümetin toplu sözleşme görüşmelerinde memurlara yüzde 3 zam önermesi üzerine anlaşma sağlanamayınca son kararı verecek Kamu Hakem Kurulu bugün toplantılara başladı.
Kamu Hakem Kurulu'nun görüşmelere başlamasından önce hükümetin farklı temsilcilerinden konuyla ilgili açıklamalar geliyor.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zammın vergi arttırımına gidilmesine neden olacağını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bakıyorsunuz 7,5+7,5, 10+10 istiyorlar. Nereye gidiyorsun kardeşim? Bizi siz Yunanistan mı yapmak istiyorsunuz? İspanya'nın durumuna mı düşürmek istiyorsunuz?" dedi.

Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, Erdoğan'ın açıklamalarında ilgi çeken bir başka nokta ise öğretmenlerin haftada 15 saat çalıştığı, iki ay tatil yaptığı bunun da diğer memurlara "haksızlık" olduğu yönündeki yorumuydu.

Başbakan sözlerini, "Bundan sonraki süreç hakem heyetine gidiyor. Nihai kararı verecek" diye bitirdi.

"HAKEM KURULU GÖRÜŞMELERİ GÖSTERMELİK"

Pekiyi, nihai kararı gerçekten Başkanlığını Sayıştay Başkanı Recai Akyel'in yaptığı Kamu Hakem Kurulu mu verecek?

Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Bölümü'nden Yard. Doç. Aziz Çelik, yedi üyesinin doğrudan ya da dolaylı olarak hükümetin belirlediği bir Kurul'un zaten tarafsız olamayacakken bir de hükümetten gelen açıklamaların Kurul'a "müdahale" anlamına geldiğini söyledi.

"Bürokratlardan oluşan bu kurul zaten hükümetin vesayeti altında ve özerk değil. Masadaki görüşmelerde Kurul'un bir iki puan yükseltebilmesi için marj bırakılmıştır. Kurul da bunu uygulayacak yani görüşmeler göstermelik."

"SERMAYEYE TEŞVİK PAKETİ VAR, MEMURA KAYNAK YOK"

Çelik, yüzde sekiz büyümesi olan enflasyonun yüzde 11 olduğu Türkiye'de memurlara yüzde 3 zammın yoksullaşmayı getireceğini söyleyerek bunun kaynak değil tercih sorunu olduğunu belirtti.

"Hükümetten yapılan 'zam yaparsak vergiler artmalı' açıklaması tamamen memurlarla halkı karşı karşıya getirmek için yapılıyor.
"Hükümet kamu çalışanına kaynak yaratmak zorundadır. Daha yeni sermayeye teşvik paketi çıkarıldı. 'Buna kaynak var ama memura yok' demek; meselenin kaynak sorunu değil tercih sorunu olduğunu gösteriyor. "

Hakem Kurulu, beş gün boyunca görüşmeler yapacak ve son kararını 29 Mayıs'taaçıklayacak. Bu güne kadar hiçbir açıklama yapmayacak.

MEMURLAR GREVDEYDİ

Eylül 2011 referandumunda değişen memur yasası ile ilk kez "toplu görüşme" yerine "toplu sözleşme" geldi. Ancak KESK'in uzun süre "grevsiz toplu sözleşme olmaz" demesine rağmen "grev hakkı" konmadı.

Hükümet ve memur konfederasyonları arasında yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde, hükümet önce yüzde 3+3 ve yüzde 2+3 zam teklif etmişti. Süren görüşmelerde tepkiler üzerine hükümet bu zammı 3,5+4'e çıkardı.

En başta, yüzde 16 zam talep eden yetkili konfederasyon Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur Sen), teklifinin yüzde 13'e indirmesine rağmen uzlaşma sağlanamayınca masayı terk etti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türkiye Kamu Sen ve Memur Sen'e bağlı Eğitim İŞ Bir sendikası 23 Mayıs'ta Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in "hukuk dışı" diye yorumladığı ülke çapında bir günlük grev yaptı.



Bu haber 453 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,731 µs