En Sıcak Konular

Sürdürülebilir kalkınma, dünyanın ortak meselesidir

25 Mayıs 2012 15:46 tsi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sürdürülebilir kalkınmanın dünyanın ortak meselesi olduğunu belirterek, ''Bizim icraatlarımızın temelinde 'önce insan' felsefesi yatmaktadır. Sadece Türk vatandaşlarının değil, Somali'den Haiti'ye, Pakistan'dan Japonya'y

Akdağ, Hilton Oteli'nde düzenlenen Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı (ICPD) Eylem Programının uygulanmasına ilişkin 5. Uluslararası Parlamenterler Konferansı kapsamında konuk parlamenterlere öğle yemeği verdi.

Yemekte konuşan Akdağ, partisinin adında kalkınma olan bir iktidarın mensubu olduğunu söyledi.

Akdağ, bunun tesadüf ya da sürpriz olarak değerlendirilemeyeceğini vurgulayarak, ''Zira biliyoruz ki refah her toplum için önemli bir idealdir. Sürdürülebilir kalkınma, dünyanın ortak meselesidir ve siz parlamenterlerin bu konu etrafındaki tecrübe paylaşımının önemini biliyoruz'' diye konuştu.

Yaptıkları her şeyin insan ve onun mutluluğu için olduğunun altını çizen Akdağ, ''Bizim icraatlarımızın temelinde önce insan felsefesi yatmaktadır. Sadece Türk vatandaşlarının değil, Somali'den Haiti'ye, Pakistan'dan Japonya'ya kadar yaşanan bütün problemleri, kendi problemlerimiz olarak görüyoruz. Türkiye olarak, dünyanın bütün sancılı alanlarına el uzatmayı da bir görev biliyoruz'' ifadelerini kullandı.

Akdağ, Türkiye'de 10 yıldır sağlık bakanı olarak görev yaptığını dile getirerek, dünyanın sorunlu bölgelerinin birçoğunda da bizzat bulunduğunu söyledi.

Bakan Akdağ, bu kapsamda dünyanın ortak geleceği adına birlikte hareket edilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, ''İnanıyorum ki bu konferanstaki birikimler, geleceğimize ışık tutacaktır'' dedi.

Nüfus ve kalkınma hakkında konuşulacağı zaman, özellikle son asırda yaşanan tecrübelerin bu konuya dikkatle yaklaşılması gerektiğini gösterdiğini belirten Akdağ, devletlerin bu konuda neye ve nereye kadar müdahil olması gerektiğine özen gösterilmesi gerektiğini dile getirdi.

Akdağ, sağlığın temel ve vazgeçilmez bir insan hakkı olduğunu vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Nüfus politikalarının temelinde de aslında bireylerin yaşam kalitelerinin yükseltilmesi vardır. Türkiye'de son 10 yılda çok ciddi bir sağlık dönüşüm programı gerçekleştirdik. 2011 itibariyle anne ölümlerini 100 binde 15'e, bebek ölümlerini de binde 9'a düşürmüş durumdayız. Bu iyileşme, OECD ülkelerinin 1960 ile 1990 arasındaki 30 yıl süresinde gösterdiği iyileşmeye eş değerdir. Bu tecrübeyi Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF ile birlikte dünyanın birçok ülkesine taşımayı bir görev biliyoruz. Türkiye olarak, Afganistan'dan Somali'ye, Bangladeş'ten Yemen'e kadar birçok ülkede bu husustaki destek çalışmalarımızı yürütüyoruz.''

Hintli filozof Bhartrihari'nin ''Bilgi, paylaştıkça çoğalan bir hazinedir'' sözüne atıfta bulunan Akdağ, ''Bu konferansta da bilginin paylaşıldığına ve paylaştıkça çoğalarak insanlığa katkı vereceğine inanıyoruz'' dedi. 

Bu haber 485 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,527 µs