En Sıcak Konular

B12 eksikliği unutkanlık yapıyor

25 Mayıs 2012 15:20 tsi
Dahiliye Uzmanı Dr. Taner Kaya, vücuttaki B12 eksikliğinin unutkanlığa sebep olduğuna dikkat çekerek, vejeteryanlar ve diyet yapanların kendilerine çok dikkat etmeleri hususunda uyarıda bulundu.

Büyük Anadolu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Taner Kaya, hem bayanlar hem de erkekler için zayıflayayım derken halusinasyonlar ve nöropskyatrik bozukluklara yol açabilecek sağlık sorunları ile karşılaşabilecekleri konusunda uyarıda bulundu. Sürekli olarak diyet yapanlar, vejeteryanlar, mide asidini azaltan ilaçları sürekli kullanan hastalar, diyabet hastaları (kullandıkları ilaca bağlı) ve yaşlıların B12 vitamini eksikliği oluşması için riskli bireyler olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Taner Kaya, "Siyanokobalamin, B12 vitamini olarak bilinen vitamindir.

Özellikle hayvansal dokularda bulunur. Sebzelerde bulunmaz. Beyinde ve kollarımıza, bacaklarımıza uzanan sinir hücrelerinin üzerinde onları koruyan işlevselliğini artıran koruyucu kılıfın yapılmasında görev alır. Ayrıca kan yapımında ve DNA sentezinde de kullanılır. B12 vitamini kansızlık hastalığını önlemek için gereklidir. Alyuvar üretiminde folik asitin (B9) düzenlenmesine yardım eder ve demir kullanımına yardımcı olur. İnsan bedeni 5 yıllık B12 vitamini depolayabilir. B12 vitamini sinir tahribatını önler, hücre oluşumunu ve uzun yaşamasını sağlar, sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştırır, hafızanın güçlenmesine ve öğrenmeye yardım eder” dedi.

HAYVANSAL KAYNAKLI BESİNLER TÜKETİN

Uzm. Dr. Taner Kaya şu bilgileri verdi: "Yetersizliği genellikle eksik alımından değil, midedeki hücrelerinin özel bir taşıyıcı protein sentezleyememesindendir. Bu protein yemekle alınan B12 vitaminine bağlanarak bağırsaktan emilmesini sağlar. Halsizlik, yorgunluk, karın ağısı, bulantı, ishal ve kabızlıkla başlar.

Dil ve ağızda acılık hissi ve yutma sırasında ağrı görülebilir. Bilişsel fonksiyonlarda bozulma demans, halusinasyonlar ve nöropskyatrik bozukluklar görülebilir. Vejeteryanlar, sürekli diyet yapanlar, mide asidini azaltan ilaçları sürekli kullanan hastalar, diyabet hastaları(kullandıkları ilaca bağlı), yaşlılar B12 vitamini eksikliği oluşması için riskli bireylerdir. B12 vitamininden vücudun eksik kalmaması için kırmızı et, böbrek, süt yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinler tüketilmeli. Bunun dışında farkı sorunların oluştuğunu hissederseniz muhakkak bir hekime görünmeniz gerekmektedir. 

Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,390 µs