En Sıcak Konular

ABD ile Çin arasında enerji savaşı

25 Mayıs 2012 14:06 tsi
Obama yönetiminin ABD'li şirketleri korumak amacıyla Çinli güneş enerjisi teknolojisi üreten şirketlere karşı gümrük tarifesi uygulamaya gidileceği açıklamasından sonra Çin de karşı atağa geçti ve ABD’yi suçladı.

DW'de yer alan habere göre; ABD yönetiminin Çinli güneş enerjisi panelleri üreten şirketlere yönelik gümrük tarifesi uygulama kararına karşılık Çin de perşembe günü bir açıklama yaparak ABD’yi suçladı.

Çin Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD’nin Dünya Ticaret Örgütü kurallarını ihlâl ederek, ABD'li yenilenebilir enerji üreten şirketlerine haksız devlet teşviki sağladığını söyledi. Çin, ABD’ye herhangi bir yaptırım yapılıp yapılmaması konusunda bir açıklama yapmamış olsa dahi gelinen noktada karşılıklı suçlamalar başlamış oldu.

Çin Ticaret Bakanlığı’nın internet sitesinde yapılan açıklamada Washington, Massachusetts, Ohio, New Jersey ve Kaliforniya eyaletlerinde rüzgâr, güneş ve hidroelektrik enerjisiyle ilgili altı yenilenebilir enerji programında sübvansiyonlar, telafi edici önlemler ve gümrük tarifeleri ile genel ticaret anlaşmalarının ihlâl edildiği belirtildi.

Bakanlık, geçen kasım ayında Çin Ticaret Odası ile Tüm Çin Sanayi ve Ticaret Federasyonu’nun kendilerine yaptığı başvurularının değerlendirilmesinden sonra bu araştırmanın yapıldığını söyledi. Açıklamaya göre, başvuranlar adil bir ticaret ortamının sürdürülebilmesi için ABD hükümetinin sübvansiyonlar konusunda kendi şirketlerine yaptığı destekle serbest ticareti olumsuz etkilediğini söylüyorlar ve bu uygulamanın kaldırılmasını istiyorlar.

Obama yönetimi geçen hafta Çin malı güneş panelleri üreten şirketlere yönelik anti-damping soruşturması uygulayacağını açıklamıştı. Çinli şirketler yüzde 31-250 arasındaki oranlarda gümrük vergisine tabi olacaklar. ABD’nin bu uygulamasıyla Çinli firmaların ABD pazarından çekilmek zorunda kalacağı söyleniyor. ABD'nin nihai kararı ekim ayında açıklanacak.

ABD korumacılığı artırıyor

ABD aldığı bu kararla kendi güneş paneli üreten firmaları devlet koruması altına almış oluyor. ABD’de Çin’in ucuz güneş enerjisinin fiyatlarıyla rekabet edemeyip iflas eden şirketler de var. ABD Senato Finans Komitesi Başkanı senatör Ron Wyden, Çin’e karşı alınan karar için "Serbest ticaret, kuralsız ticaret demek değildir" açıklamasını yapmıştı.

Çin, ABD'yi suçluyor

Pekin yönetimi daha önce yaptığı açıklamalarda ABD yönetimini eleştirmişti. Çin, ABD'nin aldığı bu kararla fiyatlarda yükselmeler olacağından hem dünyanın yenilenebilir enerjideki çalışmalarını yavaşlatacağını hem de temiz enerji üretimi için yapılan çalışmalara engel olacağını söylemişti. Çin’in ABD ve Güney Kore'de güneş enerjisi için polisilikon üreten firmalara karşı bir anti-damping soruşturması başlatacağı da konuşuluyor.

Çinli üreticiler yeni Pazar arayışında

Çinli güneş paneli üreticileri kendileri için en büyük pazarlardan biri olan ABD'nin bu engelini aşmak için arayışlara başladılar. Örneğin, Japonya'daki pazarı daha çok geliştirmek için çalışmalar hızlandırıldı; geçen yılki nükleer kriz sonrası Japon hükümeti de güneş enerjisini destekliyor. Ayrıca Çinli şirketler, özellikle başta Tayvan olmak üzere başka ülkelerle işbirliğine giderek ABD'nin aldığı bu önlemleri kırma çalışmalarına başladı. Çinli şirketler Tayvan şirketleriyle birlikte üçüncü ülkelerde ortaklıklar kurarak, ABD'nin ve diğer ülkelerin olası kotalarına karşı koymaya çalışacak.

Çin kabinesi ayrıca bu hafta içinde yaptığı toplantıda, enerji konusunda özel girişimcileri destekleme sözü vermişti.
Çin ve ABD dünyanın güneş enerjisi başta olmak üzere diğer tüm yenilenebilir enerji teknolojisinde başı çeken iki ülke konumunda.

Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,010 µs