En Sıcak Konular

'Kaybolan gazeteciler için pazarlık olmadı'

25 Mayıs 2012 13:40 tsi
'Kaybolan gazeteciler için pazarlık olmadı'
Davutoğlu, Danimarka Dışişleri Bakanı Villy Sovndal ile Dışişleri Bakanlığı'nda yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de kaybolan Türk gazeteciler Adem Özköse ve Hamit Coşkun'un Türkiye'ye getirilebilmesi için pazarlık olmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de kaybolan Türk gazeteciler Adem Özköse ve Hamit Coşkun'un Türkiye'ye getirilmesine ilişkin, "İki gazeteci kardeşimiz için ilk andan itibaren Türkiye Cumhuriyeti bütün imkanlarıyla seferber olmuştur, her türlü çalışmayı yürütmüştür. Ancak bir pazarlık söz konusu olmamıştır" dedi.

Davutoğlu, Danimarka Dışişleri Bakanı Villy Sovndal ile Dışişleri Bakanlığı'nda yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, basın toplantısında bir gazetecinin, "Suriye'de kaybolan Türk gazeteciler Adem Özköse ve Hamit Coşkun'un Türkiye'ye geri getirilmesinde Suriye ile bir pazarlık söz konusu oldu mu?" sorusu üzerine, ''Hem bu iki gazeteci kardeşimiz için hem de dün dünyanın neresinde olursa olsun yardım bekleyen vatandaşlarımız için her türlü fedakarlığı yaptık her türlü çalışmayı yaptık. Hiçbir diplomatik girişimden vazgeçmeden birçok zor şartlardaki vatandaşlarımızı evlerine geri getirdik" dedi.

İki gazetecinin ailesine kovuşmasının tüm Türkiye için mutluluk verici bir gelişme olduğunu ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bu gazeteci kardeşlerimiz için de bütün vatandaşlarımız için de diplomatik bütün araçları kullandık. Sonuçta mutlu bir şekilde evlerine döndüler. İki gazeteci kardeşimiz için ilk andan itibaren Türkiye Cumhuriyeti bütün imkanlarıyla seferber olmuştur, her türlü çalışmayı yürütmüştür. Ancak bir pazarlık söz konusu olmamıştır. Çünkü tırlarla ilgili süreç hukuki bir süreçtir ve BM yaptırım kararıyla ilgili bir süreçtir. Bu anlamda pazarlık boyutu olmayan bir soruşturma. Hukuki sürecin sonunda yapılan değerlendirme. İlkesel olarakta biz böyle birbiriyle alakasız konuların ilişkilendirilerek pazarlık konusu edilmesine sıcak bakmayız, hiçbir zamanda bakmayacağız."

Füze kalkanı projesinin devredilip devredilmediği yönündeki soru üzerine Davutoğlu, sürecin başından itibaren NATO prensipleri etrafında yürüyen bir süreç olduğunu belirterek, "Süreç ile alakalı yeni bir durum yok. Bu bir NATO tesisidir. Baştan itibaren süreç böyle yürütülmüştür. Birçok NATO tesisinde olduğu gibi üye ülkeler bu tesislerin kuruluş aşamasında kendi imkanlarını sunarlar" dedi.

Türkiye'nin imkanlarıyla Amerika'nın teknik imkanlarının birlikte değerlendirilerek erken uyarı sistemi kurulduğunu ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Projenin kurulma aşaması bitince NATO'ya devredildi. Bu anlamda tesis hem NATO tesisidir, hem de tesiste NATO bayrağı vardır. İçinde değişik ülkelerden çalışanlar da vardır. Türkiye topraklarında olması bakımından da koruması ve egemenliği Türkiye Cumhuriyeti Devleti hukukuna bağlı olacaktır. Bundan da hiçbir tereddüt olmamalıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti topraklarının her noktasında sadece ve sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenliği söz konusudur. Her askeri konunun belirli mahremiyet içeren kuralları söz konusudur. Buna da herkesin saygı duyması gerekmektedir."

aa

Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,692 µs