En Sıcak Konular

Yağışlar, kuruyan göllere hayat verdi

25 Mayıs 2012 12:23 tsi
Kuraklık ve bilinçsiz kullanım sebebiyle kuruyan göler son aylarda mevsim normallerinin üzerinde seyreden yağışlarla hayat buldu. Kuruyan Akşehir Gölü, Eber Gölü, Konya Çavuşçu Gölü, Manyas Gölü son yağışlarla suya doydu.

Geçen yıl itibariyle aktif doluluk oranı yüzde 3'e kadar düşen Konya Çavuşçu Gölü'nün doluluk oranı yüzde 45'e , Eber Gölü'nün oranı yüzde 14'ten yüzde 51'e, Manyas Gölü ise yüzde 30'dan yüzde 70'e yükseldi. 2008 yılında tamamen kuruyan Akşehir Gölü ise son yağışlarla 80 kilometrekarelik alana yayıldı.

Kış aylarının karlı, bahar aylarını da bol yağışlı geçmesi göllerdeki su seviyesini yükseltti. Bundan birkaç yıl önce su seviyeleri kritik eşiğin altına düşmesiyle dışarıdan su pompalanan göller son yağışlarla doldu.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) kurumak üzere olan Kırşehir Mucur Seyfe Havzası'na dışarıdan su pompalayarak göldeki kirlenme ve tuzlanmanın önüne geçmeye çalışmıştı. Aynı şekilde Kayseri Sultan Sazlığı, İzmir Kuş Cenneti ekolojik dengeyi korumak dışarıdan su takviyesi yapmıştı. Ancak son yağışlarla göller son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'ndeki su miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 58 oranında arttı.

2006 ve 2007 yılında yaşanan kuraklık ve daha sonraki yıllarda azalan yağış miktarı ile kurumak üzere olan göller için dışarıdan su takviyesi için proje hazırlanmıştı. Bursa Ulubat ve Tuz Gölü, Adana Yumurtalık, Antalya'da Avlan ve Karagöl, Aydın'da Bafa Gölü, Konya'da Beyşehir Gölü, Hotamış sazlıkları, İzmir'de Gediz Deltası, İçel'de Göksu Deltası, Samsun'da Kızılırmak Deltası, Ankara'da Mogan Gölü, Hatay'da Amik Ovası'na dışarıdan su pompalanması için proje çalışması yapılmıştı. Ancak son yağışlarla riskli göllerde su seviyesinin yükselmesiyle DSİ takviye projesini masadan kaldırdı.

cihan

Bu haber 444 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,812 µs