En Sıcak Konular

Uludere ve Hopa ABD raporunda

25 Mayıs 2012 10:31 tsi
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan 2011 yılı İnsan Hakları Raporu’nda Türkiye’ye yönelik sert eleştiriler yapıldı. Raporda KCK davalarından, Uludere katliamına, basına yönelik baskılardan gösterilerde öldürülen eylemcilere kadar bir

ABD’nin raporunda Türkiye’de geçtiğimiz sene içinde güvenlik güçlerinin 58 sivilin ölümü, 25’inin de ağır yaralanmasından sorumlu olduğu ifade edildi. Rapora göre 2011 yılının ilk 10 ayında 303’ü PKKli 220’si asker ve polis toplam 500’ü aşkın kişi yaşanan çatışmalar sonucunda hayatını kaybetti. Raporda Uludere’de Türk uçaklarının bombalayarak öldürdüğü 34 sivil de yer aldı.

HOPA OLAYLARINA GENİŞ YER VERİLDİ

Türk başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hopa’daki mitingi sırasında Metin Lokumcu’nun öldürülmesine de değinilen raporda olaylarla ilgili olarak 5 kişinin halen yargılandığı 28 kişinin de protesto gösterileri nedeniyle mahkeme karşısına çıktığı anlatıldı. İzmir’de polis tarafından karakolda işkence edilen Fevziye Cengiz’in hikayesine de yer verilen raporda 2011’in ilk 10 ayında en az 419 işkence olayı yaşandığı ifade edildi.

CEZAEVLERİNDEKİ ÖLÜMLER

Türkiye cezaevlerinde 2011 yılında 27 tutuklunun hayatını kaybettiğinin belirtildiği raporda ülkedeki cezaevlerinin kapasitesinin çok üstünde mahkum ve tutuklu barındırdığı kaydedildi.

Avrupa İşkencenin ve İnsanlıkdışı veya Onurkırıcı Ceza veya Muamelenin Önlenmesi Komitesi (CPT)’nin cezaevlerindeki sağlık koşulları konusunda oldukça endişe verici bir rapor yayınladığının altının çizildiği raporda en az 240 mahkumun yeterli sağlık hizmeti alamadığının tespit edildiği vurgulandı.

KCK DAVASI DA RAPORDA

BDP’lilerin rutin olarak tutuklamalarla karşı karşıya kaldığının belirtildiği raporda KCK davasına da geniş yer verildi. KCK tutuklularının Kürtçe savunma taleplerinin karşılanmadığını ve Kürtçe’nin “bilinmeyen bir dil” olarak tutacaklara geçirildiğinin hatırlatıldığı raporda AKP hükümetinin yargıyı kullandığına dair eleştiriler de yer aldı. Raporda BDP ve BDP üyelerine karşı 4 binden fazla dava ve soruşturmanın sürdüğü de belirtildi.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Türkiye’de basın özgürlüğü konusuna da geniş yer ayrılan raporda Anti-terör yasalarındaki geniş tanımlar nedeniyle ülkedeki ifade özgürlüğünün sınırlandığı kaydedildi. Özellikle Kürt yanlısı yayın yapan basın yayın organlarının baskıyla karşı karşıya olduğunun ifade edildiği raporda 70 kitap ve dergi 2011 yılında yasaklandı.

İnternet özgürlüğünün de bu çerçevede değerlendirildiği raporda filtre uygulamasının insanların seçme özgürlüğünü daralttığı vurgulandı.



Bu haber 462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,629 µs