En Sıcak Konular

Bağış: Türkiye'ye bulaşanlar iflah olmuyor

24 Mayıs 2012 19:45 tsi
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransızların Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olmadığını belirterek, ''Fransa'nın içinde karşı olan birtakım ekol ve siyasiler olabilir. Onların da başına ne geldiğini görüyorsunuz. Türkiye'ye bulaşa



Bağış, Sakıp Sabancı Müzesi'nde düzenlenen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en önemli gücünün ekonomik gücü olduğunun herkes tarafından söylendiğini belirtti.

Türkiye'nin AB sürecini ve elde ettiği başarıları anlatan Bağış, 2005'ten bu yana 33 faslın 13'ünü açtıklarını dile getirerek, ''Geriye kalan 20 faslın 16'sını da açabilecek kadar açılış kriterlerini büyük ölçüde tamamladık. Ama siyasi engeller nedeniyle açılamıyor. Sarkozy'nin engellediği, Rumların engellediği fasıllar...'' dedi.

Fransızların, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğu yönünde bir kanının söz konusu olduğunu ifade eden Bağış, ''Fransızlar karşı değil. Fransızlar, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olsaydı, her yıl 2 milyondan fazla Fransız tatilini geçirmek için Türkiye'ye gelmezdi, 3 milyondan fazla Alman Türkiye'ye gelmezdi. Fransa'nın içinde karşı olan birtakım ekoller, siyasiler olabilir. Onların da başına ne geldiğinizi görüyorsunuz. Türkiye'ye bulaşanlar iflah olmuyor. Bundan da herkes üzerine çıkan payı alıyor'' diye konuştu.

-''AB üyesi ülkeler, Türkiye'yi çok önemli bir pazar olarak görüyor''-

Türkiye'nin, Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisine sahip olduğunu vurgulayan Bağış, ''Bizden bir büyük olan Hollanda ekonomisi. Toplam nüfusu 16 milyon. Sadece bu yıl 16 milyon talebeye tablet bilgisayar vereceğiz. Yani Hollanda'nın toplam nüfusu kadar öğrencimiz var. Hollanda'nın tüm nüfusu kadar tablet bilgisayar üretecek 8 milyar dolarlık yeni bir projeyi başlatıyoruz, Fatih Projesi'ni... Böyle bir nesil geliyor arkadan. Elindeki tablet bilgisayarıyla dünyayla anında iletişim kurabilen bir nesil geliyor. Bunu başarabilen ender ülkelerden biri olacağız inşallah'' diye konuştu.

Bağış, Türkiye'nin her alanda çok önemli ve büyük gelişmeler gösterdiğini kaydederek ''Türkiye, şimdi neden çok daha ciddiye alınıyor. Çünkü demokrasisine, insan haklarına yaptığı yatırımlarla birlikte ekonomisi de güçlendi. AB üyesi ülkeler, Türkiye'yi çok önemli bir pazar olarak görüyor. Türkiye ile iyi geçinen tüm ülkelerin de çok yararlandığını görüyorlar. O gücümüzü, mutlaka birlikte pekiştirmemiz gerekir. Sizin AB'de yaptığınız her bir yatırım, Avrupa'ya yaptığınız her girişim benim işimi kolaylaştırıyor'' şeklinde konuştu.

-''Türkiye, Avrupa'nın ikinci büyük ekonomisi olacak''-

New York Times'ta dün Türkiye'nin AB ilişkileriyle ilgili bir analiz yayımlandığını anımsatan Bağış, ''Aynı noktaya onlar da parmak basmışlar. Hatta şöyle bir cümle kullanmışlar; 'Eğer sabır bir değerse, Türkiye'nin yeri kesinlikle meleklerin arasında olacaktır' demiş ve Türkiye'nin ekonomik gücünden bahsetmişler'' dedi.

Bağış, şu aşamadan sonra Türkiye'nin AB sürecinde önünü açacak olan şeyin ekonomik göstergeler olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Çünkü OECD, Türkiye'nin en az önümüzdeki 10 yıl boyunca Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olmaya devam edeceğini söylüyor. Bunu biz söylemiyoruz, Avrupa'nın en önemli kurumu söylüyor. Bu ekonomik büyüme oranıyla devam edersek, bu dinamizmi yakalarsak ve 2023 hedeflerimizi tutturabilirsek zaten 2050 yılına gelmeden Türkiye Avrupa'nın ikinci büyük ekonomisi olacak. Önümüz çok açık. Ama zamanı ve mekanı iyi değerlendirmemiz lazım.''

-''Biz bu işte kararlıyız, reformlarımızı sürdürüyoruz''-

Türkiye'de bir zihinsel değişimin de gerçekleştiğini, bu sürecin çok iyi anlaşılması ve reformlara durmadan devam edilmesi gerektiğini anlatan Bağış, bu nedenle sloganlarını '''Durmak yok, reformlara devam'' olarak belirlediklerini kaydetti.

Bu reformlar gerçekleştirilirken, Türkiye'nin kalkındığını ifade eden Bağış, şöyle devam etti:

''Fasıllar açılamayınca bizi olumsuz etkiliyor mu? Evet... Etkileyebiliyor. Biz de duyguları olan bireyleriz, insanlarız. İşte komisyonla, yaklaşan 1 Temmuz kritik tarihini de göz önüne alarak, yani tanımadığımız bir ülkenin AB dönem başkanlığını üstlenecek olmasını göz önüne alarak, yeni bir formül üzerinde çalışalım dedik. Belki fasıl açamayabiliriz ama açılamayan 8 ayrı fasılla ilgili olarak çalışma grupları oluşturmaya karar verdik. İlk aşamada 8 fasıl. Pozitif gündemin ana mesajı, kim ne derse desin, üye ülkelere takılmıyoruz, komisyonla birlikte deklare ediyoruz. Biz bu işte kararlıyız, reformlarımızı sürdürüyoruz. Sayın Füle geçen hafta geldi. Ankara'da ilk toplantıyı yaptık. Pozitif gündemi ilan ettik. Daha sonra kendisiyle birlikte Adalet Bakanımızı ziyaret ettik ve 23. faslı, yani Türkiye'nin bu dönemde en çok eleştirildiği konular, ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, tutukluluk süreleri gibi konuların ele alınacağı 23. fasılla ilgili ilk çalışma grubu oluştu. Teknik toplantıları gerçekleştirdiler. Çalıştılar ve bize bir dökümünü verdiler.'' 

Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    20,727 µs