En Sıcak Konular

İran ile 5+1'in müzakeresi gerginleşti

24 Mayıs 2012 15:02 tsi
İran ile 5+1'in müzakeresi gerginleşti ABD'nin İran'a yaptırımların sürmesinden yana görüşüne, Rus tarafının karşı çıktığı ve bunun "5+1" ülkeleri arasında bölünmeye yol açtığı öne sürülüyor

Irak'ın başkenti Bağdat'ta dün başlayan, İran ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleriyle Almanya'dan oluşan "5+1" ülkeleri arasındaki nükleer müzakereler bugün de gergin bir havada devam ediyor.

İranlı diplomatik kaynaklar, ABD heyetinin İran'a uygulanan yaptırımların sürmesinden yana görüş bildirdiğini, Rus tarafının buna şiddetle karşı çıktığını ve bunun "5+1" ülkeleri arasında bölünmeye yol açtığını dile getirdi.

İran ile "5 1" grubu arasındaki görüşmelere katılan bir İranlı diplomat, İran'ın yüzde 20 oranındaki uranyum zenginleştirme oranında ısrar ederken, Avrupa Birliği Temsilcisi Ashton'un yüzde 5 önerisinde bulunduğunu ancak ABD'nin tüm zenginleştirme faaliyetlerinin durdurulması talebinde bulunduğunu belirtti.

Bugün sabah yerel saatle 07:30'da ilk olarak, "5 1" ülkelerinin temsilcisi AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile İran heyeti başkanı İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili arasında görüşmeler yapıldı. Bu görüşmenin, 2 gün içinde yapılan üçüncü görüşme olduğu belirtildi.

Ardından İran heyeti ile diğer heyetlerin katıldığı toplu müzakerelere geçildi.

"SÜRPRİZLE KARŞILAŞTIK"

İran heyetinden bir diplomat, İran tarafının dün sunduğu nükleer ve siyasi konuları içeren ve 5 maddelik öneri paketine cevap beklediğini bildirdi.

Aynı kaynak, Bağdat'a gelme amaçlarının, İstanbul'da üzerinde anlaşılan ilkelerin ayrıntılarını görüşmek olduğunu ancak sürprizle karşılaştıklarını belirtti.

İranlı diplomat, İran'ın yüzde 20 oranındaki uranyum zenginleştirme oranında ısrar ederken, Avrupa Birliği temsilcisi Ashton'un yüzde 5 önerisinde bulunduğunu ancak ABD'nin tüm zenginleştirme faaliyetlerinin durdurulmasını talep ettiğini ifade etti.

ABD'nin tutumunun Rus tarafınca eleştirildiğini anlatan İranlı kaynak, Rus heyetinin "Verdiği tavizler oranında İran'a uygulanan yaptırımlar kaldırılmalı" önerisinde bulunduğunu bildirdi.

Görüşmelerde ele alınan siyasi içerikli konular arasında bölgedeki gelişmeler, Bahreyn ve Suriye meselesinin bulunduğu da bildirildi.

Kaynak, İran tarafının görüşmelerde meselelerin toplu bir şekilde ele alınması yerine tek tek görüşülmesini ve İstanbul'daki müzakerelerde sunulan önerileri tamamlayıcı olmasını istediğini belirtti.

Bu haber 849 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,417 µs