En Sıcak Konular

Rusya, Azerbaycan'la anlaşamadı

24 Mayıs 2012 14:39 tsi
Rusya, Azerbaycan'la anlaşamadı Rusya Savunma Bakanlığı Azerbaycan'da bulunan Gebele radar üssü ile ilgili anlaşma sağlayamadı. Bakü'nün yıllık 7 milyon dolar kira bedelini, 300 milyon dolara çıkarma talebine olumlu bakmayan Moskova, üssü boşaltabilir.



Ria Novosti'ye açıklamada bulunan Savunma Bakanlığı kaynağı, "Rus ordusu Azerbaycan tarafının üssün kira süresinin uzatılması ile ilgili yapıcı olmayan yaklaşımlarından memnun değil" değerlendirmesinde bulundu. Kaynağa göre müzakerelerde ilerleme sağlanmazsa Rusya Gebele radar üssünden ayrılmaya hazır.

Rusya Azerbaycan'da bulunan 24 Aralık'ta dolacak radar üssü kira sözleşmesini 2025'e kadar uzatmak istiyor. Ancak Bakü'nün aşırı fiyat artışı Rusya'nın tepkisine neden oluyor. Rusya'nın üste kalabilmesi için eski anlaşmanın süresi dolmadan 6 ay öncesinde anlaşmayı yenilemesi gerekiyordu.

Bakü'nün talep ettiği kira bedelinin mantıksız olduğunu ifade eden kaynak, Gebele'nin tamamı ile yenileneceğini ve modernizasyon sonrası duruma göre Bakü'nün talepte bulunduğunu iddia etti.

2007'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ABD ve NATO'nun Avrupa füze savunma sisteminin bir parçası olarak ortak kullanılmasını önermişti.

Nisan başında da Ermenistan Başbakanı Tigran Sarkisyan Moskova'nın Bakü ile Gebele radar üssü ile ilgili anlaşma sağlayamaması durumunda Erivan'ın buna ev sahipliği yapabileceğini ifade etmişti.

Diğer taraftan Rusya dün Sibirya'nın Irkutsk bölgesinde inşa ettiği Voronezh-M model uzun menzilli erken füze uyarı sistemini aktif hale getirdi. 6 bin kilometre kapsama alanı olan yeni üs Hindistan ABD sahillerine kadar geniş bir alanı görüyor.

NATO'nun geliştirdiği füze savunma sisteminin kendi nükleer kapasitesini etkisiz hale getireceğini düşünen Rusya, Moskova yakınlarında inşa edilen Don-2NP radar sistemini ortak kullanılmasını önermişti.

1980'li yıllarda ABD ile sürdürülen silah kontrol anlaşmalarının konusu olan Don-2 radar sistemi 1500-2000 bin kilometre alanda çok küçük parçaları tespit ediyor ve hedefe füzelerin kilitlenmesini sağlayabiliyor.

(CİHAN)

Bu haber 1,040 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,685 µs