En Sıcak Konular

Mısır'da seçimin ikinci günü

24 Mayıs 2012 13:43 tsi
Mısır'da 30 yıllık Mübarek rejiminin ardından yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin oy kullanma süreci ikinci gününde devam ediyor.

TANTAVİ, SEÇİM MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ

Mısır'da 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejiminin ardından yapılan ilk demokratik ve şeffaf cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunun ikinci gününde oy verme işlemi devam ediyor. Toplam 52 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Mısır'da 27 ilde oy kullanan seçmenler, 11 aday arasından Mübarek dönemi sonrası Mısır'ı yönetecek ilk cumhurbaşkanını seçecek.

İktidarda bulunan Yüksek Askeri Konsey'in Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi, Heliopolis bölgesindeki bir oy verme noktasını ziyaret etti. Tantavi, İsmail Ramsey Caddesi'ndeki Fatma El Zehra Okulu'nda sandık görevlileri ve seçmenlerle sohbet ettikten sonra okuldan ayrıldı.

Bu arada dün başlayan seçimler ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Seçim Komisyonu'na seçim yasaklarının ihlaline ilişkin şikayet yağdığı bildirildi. Cumhurbaşkanlığı Seçim Komisyonu'ndan alınan bilgiye göre, adaylardan Ahmet Şefik, oy kullanma işleminin hemen ardından basın toplantısı düzenledi. Komisyon, bu konuda somut bilgilerin toplanmasının ardından Şefik'in savcılığa sevk edileceğini açıkladı.

Arap Birliği eski Genel Sekreteri Amr Musa'nın ise bazı bölgelerde seçmene 150 Cüneyh (40 Türk Lirası) dağıttığı, Amr Musa'nın propagandasını yapan araçların bazı yerlerde seçim günü de kampanyaya devam ettikleri iddia edildi.
Müslüman Kardeşler'in seçmenleri otobüsler ile seçim merkezlerine taşıdıkları, bağımsız aday Ebu El Fütuh'un kampanyasını yürüten kişilerin İskenderiye'de seçim yasaklarını ihlal ettikleri ileri sürüldü.

Sosyal paylaşım sitesi Facebook ve Twitter'da da adayların seçim yasaklarını ihlal ettikleri ve seçmene yardım dağıttıkları konusunda iddialar gündeme getiriliyor.
Mısır Cumhurbaşkanlığı Seçim Komisyonu, söz konusu iddiaların araştırıldıktan sonra gerekli cezai işlemin yapılacağını duyurdu.

_________________________________________________________________________________________

MISIRLI KADINLAR SEÇİMLERE YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ

Mısır cumhurbaşkanı adayları arasında kadın aday olmamasına rağmen 25 Ocak devriminden sonra yapılan ilk cumhurbaşkanlığı seçimine Mısırlı kadınlar yoğun ilgi gösterdi.

Bazı seçim merkezlerinde, kadın seçmenlerin oluşturduğu kuyrukların erkek seçmenlerinkinden daha uzun olduğu gözlendi.

Resmi rakamlara göre Mısır'daki 50 milyon 524 bin 993 kayıtlı seçmenin 23 milyon 500 binini kadın seçmenler oluşturuyor.

Mısırlı gazeteci Buseyna Kamil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mısırlı kadının önünde, sosyal alanda tam anlamıyla kabul görüp cumhurbaşkanı seçilebileceği zamana kadar zorlu bir yol var. Çarşamba günü yayımlanan bir raporda, bazı adayların kadın seçmenlerin oylarını kendi çıkarları doğrultusunda manipüle etmeye çalıştığı değerlendirmesi yer alıyor. Seçimlerin ilk gününde kadın seçmenlerin tercihlerini kendi lehinde yönlendirmeye çalışan adaylara karşı bir dizi panel düzenlendi. Ben gelecekte kadının siyasette daha etkin olacağı kanaatindeyim" dedi.

Mısır Kadın Hakları örgütünün yaptığı yazılı açıklamada da, "Cumhurbaşkanı adayları, sayıları 23 milyonu aşan kadın seçmenlerin oyunu alabilmek için yarış içerisindeler. Mısırlı kadınların seçimlere olan yoğun ilgisi bir ilk değil. Geçen kasım ayındaki parlamento seçimlerine de kadınların katılımı yüksekti. Cumhurbaşkanı adaylığına başvuran ancak yeterli sayıda seçmenin desteğini alamadığı için hiçbir kadının aday olamamasına rağmen, kadın seçmenler seçime yoğun ilgi gösteriyor" ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanı adaylığına başvuran kadınlar arasında ismi ön plana çıkan Buseyna Kamil'in, aday olunabilmesi için 30 bin seçmenden alınması gereken desteği bulamadığı ve yeterli ekonomik güçten yoksun olduğu için adaylığının gerçekleşmediği belirtildi.
______________________________________________________________________________________

BİR SEÇMEN, SANDIK BAŞINDA HAYATINI KAYBETTİ

Mısır'da oy kullanma merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluşurken, yaşlı bir seçmenin sandık başında hayatını kaybettiği bildirildi.

Mısır'ın resmi Ortadoğu Haber Ajansı MENA'nın İçişleri Bakanlığı güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, 72 yaşındaki emekli bir vatandaş, torununun refakatinde oy kullanmak üzere geldiği sandık başında seçmen listesini incelediği sırada fenalaşarak şuurunu kaybetti. Yaşlı seçmen, olay yerine çağrılan ambulans ulaşmadan hayatını kaybetti.

Bu olayın, seçimler sırasında yaşanan tek ölüm olduğunu bildiren yetkililer, ayrıca seçimlerin birinci gününde çıkan olaylarda 10 kişinin yaralanmalar sebebiyle hastaneye kaldırıldığını kaydetti.
______________________________________________________________________________________

MEŞAL: SEÇİM SONUÇLARI FİLİSTİN MESELESİNİN SEYRİNİ BELİRLEYECEK

Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniye, Mısır'da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının Filistin meselesinin seyrini ve geleceğini belirleyeceğini söyledi.

Heniye, Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Bu seçim sonuçları, dünya haritasında ümmetin rolünü ve yerini pekiştirecektir" dedi.

Mısır'daki Cumhurbaşkanlığı seçimleri, her kesimden Filistinli tarafından da büyük bir dikkatle takip ediliyor.

Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,648 µs