En Sıcak Konular

11 Eylül sendromu aşılıyor

24 Mayıs 2012 13:41 tsi
59 ülkede yapılan barış anketine göre 11 Eylül'den sonra insanlar ilk kez barış için bu kadar iyimser

WIN-Gallup International araştırma şirketi tarafından dünya kamuoyunun barış beklentisini ölçmek amacıyla periyodik olarak yaptığı araştırmanın sonuçları yayınlandı. Global bazda bakıldığında araştırmanın en çarpıcı noktası, barış beklentisinin  11 Eylül saldırılarının yaşandığı 2001 yılından bu yana en yüksek değere ulaşmış olması.

Araştırmanın trend verileri bu yılın yüzde -5 oranına, 2011’deki yüzde -30’dan artarak gelindiğini gösteriyor. Ancak yine de yalnızca bu 59 ülkenin nüfusunun altıda birini temsil eden 20 ülkede barış umudu taşıyan insanlar taşımayanlardan fazla. Nüfusun altıda beşinin yaşadığı 39 ülkede ise tersi durum söz konusu.       

SAVAŞ YAŞAYANLAR DAHA İYİMSER

59 ülkede yapılan Global Barış Endeksi araştırması geçmiş yıllarda daha çok savaş ve teröre maruz kalan ulusların, 2012’nin daha barışçıl bir yıl olacağına dair umut taşıdıklarını gösteriyor. Araştırmada özellikle Iraklıların (artı % 34) ve Afganların (artı % 18) geçen yıla göre daha barışçıl bir yıl umuyor olmaları dikkate değer. Her ikisinde de barış umudu eksi % 5 olan global ortalamanın çok üstünde.

Avrupa ülkelerinin çoğu ve ABD gibi refah toplumlarında ise barış konusundaki kaygılar devam ediyor. Yürütülen global araştırma dünyanın zengin ülkelerinin barış beklentisi açısından daha karamsar olduğunu söylüyor. “Barış Endeksi” en zengin 30 ülkenin yalnızca birinde pozitif, yani bu yıl önceki yıla göre daha çok barış bekleyenlerin sayısı, beklemeyenlerden fazla. Tam tersi, zenginlik sıralamasında en altta yer alan 29 ülkenin 17’sinde bu rakam pozitif. Onlar barış açısından içinde bulundukları koşullarının iyileşeceğini umuyorlar.

TÜRKİYE SON SIRALARDA

Türkiye ayağını Barem Araştırma Şirketi’nin yaptığı araştırmaya göre Türkiye 59 ülke içinde 2012 yılı Barış endeksi en düşük olan 5. ülke. Bu yıl yüzde -5 olan global endeks ile karşılaştırıldığında Türkiye Barış Endeksi yüzde -29 ile çok daha düşük.  Kısaca millet olarak 2012 yılında da huzura ermeyi beklemiyoruz.  Araştırma sonuçları hakkında değerlendirmelerde bulunan WIN-Gallup International Başkanı Jean-Marc Leger şunları söyledi:  “Bu araştırma dünyaya iyi haberler taşıyor. Gezegenimizdeki bir çok anlaşmazlığa ve barış beklentisindeki süregelen karamsarlığa rağmen umudun artıyor olması çok olumlu. Dünyanın hiç de azımsanamayacak bir bölümü önümüzdeki ayların geçen 12 aya göre daha barışçıl olacağını düşünüyor. Bu, son 10 yılın en iyi sonucu. Gerçeklerin bu sezgilerle uyuşmasını beklerken, dünyanın daha pozitif olduğunu anlamak iyi birşey. Şimdi bu sonucu açık açık ve yüksek sesle söylemeliyiz.”

BARIŞ ENDEKSİ NEDİR?

Barış endeksi bir ülkede barış beklentisi açısından önümüzdeki 12 ayın geçen 12 aydan daha iyi olacağını düşünenlerin oranından tersini düşünenlerin oranının çıkarılması ile elde edilir.

Son global skor : % -5

                            % 27 (2012 daha barışçıl geçecek diyenler)

                           Eksi

                            % 32 (2012 daha az barışçıl geçecek diyenler)

                            = % -5

DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 75'İNİ KAPSIYOR


Dünya kamuoyunun barış beklentisini ölçen WIN-Gallup International “Barış Endeksi” beş kıtada 59 ülkede 50 binden fazla kişi ile yapılan görüşmelere dayanıyor ve dünya nüfusunun yüzde 75’ini kapsıyor. Araştırma Kasım 2011-Ocak 2012 döneminde; 36 ülkede yüz yüze, 11 ülkede telefonla ve 12 ülkede online görüşmelerle gerçekleştirildi. Her ülkeden 1.000 civarında kişi ile görüşme yapıldı. Çalışma 1977’den beri yapıldığı için trendi de gösteriyor.

haberturk

Bu haber 558 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,564 µs