En Sıcak Konular

İngiltere bir İsrail-İran savaşında ne yapar?

24 Mayıs 2012 13:36 tsi
İngiltere'de bakanlar, olası bir İsrail-İran savaşında nasıl bir tutum alınacağını tartışıyor.

BBC'de yer alan habere göre; Hükümetteki bakanlar, İran'ın nükleer programı ile ilgili bugün Bağdat'ta düzenlenen uluslararası müzakerelerde, diplomasi yoluyla İran'ın nükleer silah geliştirmesinin önüne geçilmesi ve İsrail'in de, İran'ın nükleer tesislerini bombalama tehdidinden vazgeçirilmesi konusunda umutlu.

Ancak İngiliz bakanlar bir yandan da, bölgede askeri bir çatışma olasılığını ve İngiltere'nin nasıl bir rol oynayacağını, bunun yasal olup olmadığını tartışıyor.

Milli Güvenlik Konseyi, geçen hafta Londra'da işte bu olasılığı gündemine aldı.

Böylesi bir gelişmenin Ortadoğu'da daha büyük bir savaşa yol açacağı ve İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini bombalamasına karşı İran'ın sadece İsrail'e bir saldırı ile cevap vermekle kalmayıp dünya petrol ticareti için büyük önem taşıyan Hürmüz Boğazı'nı da trafiğe kapatabileceği uyarısı yapıldı.

Hükümet danışmanlık yapan hukukçular, böylesi bir durumda İngiltere'nin olaya karışmasının yasal dayanaklarını araştırıyor.
İngiltere'nin İsrail'e diplomatik destek sunması ya da Kraliyet Donanması'nın bölgeye gönderilmesinin mümkün olup olmadığı tartışılıyor.

Irak'ın işgaline karşı çıkmış olan, koalisyon hükümetinin küçük ortağı durumundaki Liberal Demokratlar, İngiltere'nin gelecekte uluslararası hukukun sınırları içerisinde hareket etmesinde diretiyor.

Diego Garcia'nın rolü

Karar verilmesi gereken konulardan biri, olası bir İran-israil çatışmasında Diego Garcia'nın rolü. Diego Garcia, Hint Okyanusu'nda bir İngiliz sömürgesi; fakat uzun yıllar ABD üssü olarak işlev görüyor. Irak ve Afganistan saldırılarılarında kullanılan B52 ve B2 savaş uçakları buradan havalanmıştı. ABD, İsral'i destekleme kararı verirse İran'a saldırmak için yine Diego Garcia'yı kullanabilir.

İngiltere, bu adayı ABD'ye kiralıyor; fakat kiralama sözleşmesinin ayrıntıları hiçbir zaman kamu oyuna açıklanmadı. Sorulan sorulardan biri, İngiltere'nin ABD'ye, bu adadan saldırı izni vermesinin gerekip gerekmeyeceği.
Bütün bu kararlar ABD ve İsrail'i destekleme kararı almış Muhafazakar Parti hükümeti için sorun olmayabilir; fakat koalisyonun bozulması sonucunu da doğurabilir.

İşçi Partisi'nin gölge kabinesindeki dışişleri bakanı Douglas Alexander ise, bu tartışmalara katılarak "diplomatik çabaların başarısızlığa uğraması durumunda hükümet, kamuoyu önünde kılıç kuşanan bir tartışma yürütmek yerine sürmekte olan görüşmelerin başarıya ulaşmasını sağlamaya odaklanmalı. Şimdi, İran üzerindeki diplomatik baskıları yoğunlaştırma zamanı" dedi.

Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,147 µs