En Sıcak Konular

Ordu'da şap karantinası

24 Mayıs 2012 13:04 tsi
Ordu'nun merkeze bağlı Burhanettin Köyü'nde Şap Hastalığı'na rastlandı.

Ordu'ya 10 kilometre uzaklıkta bulunan köyde hastalığa yakalanan 17 büyükbaş hayvan ve bulunduğu ahırlar karantina altına alındı, köyde hastalığa karşı aşılama başlatıldı.

Aynı bakıcı tarafından bakılan iki ahırdan, hayvan nakli durdurulurken Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri çalışmalarını devam ettiriyor. Köyde hastalık tespiti yapıldığını ve başka işletmelerde hastalığa rastlanmadığını ifade eden Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Ersin Soydan, Hastalığın bulaşmadığı hayvanlara aşılama işlemlerinin başlatılacağını ifade etti.

"İKİ İŞLETMEDE KARANTİNA UYGULUYORUZ"

"Burhanettin Köyümüzde iki işletmede toplam 17 baş hayvanda şap hastalığı tespit edilmiştir. Bu hayvanlara gerekli müdahaleler yapılmıştır. Gerekli idari ve fenni tedbirler alınmıştır. Hayvanlara gerekli tedavileri uyguladık bu uygulamalara devam ediyoruz. Hastalık bulaşmayan hayvanlara aşı yapacağız. Şap hastalığı hayvandan hayvana bulaşmaktadır. İnsana bulaşmayan bir hastalıktır. Genelde bunu hayvan bakıcıları bulaştırabilir. Şap hastalığının olduğu ahıra işletmeye başka hayvan bakıcısının ve hasta olan hayvanın girmemesi gerekiyor. Hasta hayvanın yanına girip sağlıklı hayvanın yanına girenler sağlıklı hayvanlara bu hastalığı bulaştırma riski var. Bu nedenle bu iki işletmede karantina uyguluyoru." diye konuştu.

"ŞAP HASTALIĞI GRİP GİBİDİR"

Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube müdürlüğünde veteriner hekim olarak görev yapan Ahmet Kemal Çakır, "Şap hastalığı grip gibi bir hastalıktır. Sadece hayvanlara bulaşır. Ağız, meme ve tırnak aralarında sakat oluşur. Bu nedenle hayvanlar yeme ve içmeden kesilirler. Bu ölümlere de neden olabilir. Bu işletmelerimizde İlaçlarla yaranın dezenfektesini yapıyoruz. Yaklaşık üç beş günlük tedavinin ardından hastalık iyileşiyor. Burada hastalıkla ilgili ölümlü bir vaka görmedik. Hasta olan hayvanlarımızda iyileşme yaşandı." dedi.

"HEMEN MÜDAHALE ETTİLER"

İşletme sahibi Hüseyin Alptekin ise ineğinin topallaması üzerine Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne başvurduğunu ve ekiplerin gelip sığırlarda şap hastalığı teşhisini koyduğunu söyledi. Hayvanların tedavisini Ordu'dan gelen veteriner hekimlerin bizzat kendilerinin yaptığını söyeleyen bakıcı Alptekin, "Bize de almamız gereken önlemleri söylediler, ahırdaki 7 ineğimi kurtardılar, Allah razı olsun." diye konuştu.

cihan


Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,077 µs