En Sıcak Konular

'Kıbrıs'ta durum bildiğiniz gibi değil'

24 Mayıs 2012 12:51 tsi
'Kıbrıs'ta durum bildiğiniz gibi değil' BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, “Aslında Kıbrıs'ta, kamuoyunun farkında olduğundan çok daha fazla şey elde edildi, ilerleme sağlandı. Biz BM olarak bütün bu elde edilen ilerlemelerin kaybolmasını, telef edi

Downer, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinin ardından Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Davutoğlu ile olumlu bir görüşme yaptıklarını ifade eden Downer, Kıbrıs konusunda bundan sonraki döneme ilişkin konuları ele aldıklarını söyledi.

BM gözetiminde 3,5 yıldır sürdürülen görüşmeler sonucunda pek çok “yakınsamanın” ortaya çıktığını belirten Downer, “Aslında Kıbrıs'ta kamuoyunun farkında olduğundan çok daha fazla şey elde edildi, ilerleme sağlandı. Biz BM olarak bütün bu elde edilenlerin kaybolmasını, telef edilmesini istemiyoruz” dedi.

Downer, Şubat 2013'te Kıbrıs Rum tarafında seçimlerin yapılacağını ve Rum yönetimi lideri Hristofyas'ın aday olmadığını hatırlatarak, bu kapsamda belirsiz bir döneme girildiğini, Hristofyas'ın yerine kimin geleceğini bilmediklerini söyledi.

Bu dönemden seçimlere kadar neler yapılacağının sorulması üzerine Downer, “Bu konuyu görüşüyoruz, teknik komitelerde çalışmalar devam edecek. İki toplum arasındaki ilişkiyi koruyabilmek ve iki taraf arasında güven yaratılmasına yardımcı olabilmek için teknik seviyede ele alınabilecek konuları görüşüyoruz” diye konuştu.

Downer, bunun dışında, başka güven artırıcı önlem olasılıklarını da ele aldıklarını anlatarak, “Sayın Hristofyas, örneğin Famagusta Limanı ve ilgili konuları yeniden ele almak istediğini söyledi” dedi.

Bundan sonra neler olacağının sorulması üzerine, Downer, Kıbrıs'taki ekibinin, iki tarafla gelecek hafta görüşmelerini devam ettireceğini, önemli olanın burada iki tarafın bundan sonra izlenecek yol üzerinde uzlaşmaya varmaları olduğunu söyledi.

Downer, “Hristofyas yeniden aday olmayacak. 1 Temmuz'da da AB Dönem Başkanlığını alacağı gerçeğinden hareketle, bundan sonra çözüm yönünde nasıl bir motivasyona sahip olabilecek” sorusuna, Hristofyas'ın, motivasyonunun devam ettiğini söylemekle yetindi.

“Peki hala çok taraflı konferans gündemde mi?” sorusu üzerine Downer, “Eğer iki taraf bunu yapmak isterse bu toplantıyı düzenlemekten memnun oluruz. Şu anda Kıbrıs Türk tarafı bunu isterken Kıbrıs Rum tarafı istemiyor” dedi.

Downer, iki tarafın çok taraflı toplantının zamanı konusunda anlaşmaları gerektiğini, BM olarak böyle bir toplantının en kısa zamanda olmasını istediklerini de ifade etti.

Downer, “Ayrıca böyle bir toplantının başarılı olacağı konusunda bir beklenti olmalı, başarısız olacağı düşünülen bir toplantıyı düzenlemenin anlamı yok” diye konuştu.

“Çözüm yönünde siyasi irade var mı” sorusu üzerine, Downer, bu yönde irade olduğunu ama konuya değişik perspektiflerden bakan iki tarafın düşüncelerini uzlaştırmanın zor olduğunun yıllardır bilindiğini söyledi.

Downer, bir soru üzerine, 1 Mart 2013'te Rum tarafında yeni liderin başa geleceğini, bundan sonraki döneme ilişkin bu durumun bazı zorluklar yarattığını belirterek, “O zamana kadar tabii Hristofyas başta olacak ama tabii toplumun (Rum toplumu) aklı, seçim sürecine ve Hristofyas'ın yerine kime oy vereceğine gidecek, bunu dikkate almalıyız, bununla ilgili yapılacak bir şey yok. Biz BM olarak demokrasiden yanayız” dedi.

“Peki Rum tarafından seçimi kazanan taraf çıkıp da 'bugüne kadar Kıbrıs müzakerelerinde kabul edilenleri ve ilerlemeleri kabul edemeyiz' derse siz ne yapacaksınız?” yönündeki soruyu da Downer, “Bugüne kadarki yapılan çalışmaları bir tarafa atmak mantıklı değil. İki taraf arasında pek çok yakınsama oldu, bunların korunması önemli. Aslında üzerinde uzlaşılmaya varılmayan konulardan daha çok üzerinde uzlaşmaya varılan konu var. Elbette bu konu dünyanın 3-4 en zor sorunlarından biri ama bu son 3,5 yılda pek çok şey üzerinde uzlaşıldı. Yapıcı bir dönem oldu, boşa gitmiş bir dönem değil bu ancak sonuçta tam bir anlaşmaya varılamadı. Hala toprak konusu ya da antlaşmaların geleceği gibi konuların çözülmesi lazım. Ama başka konularda ya iyi ilerleme sağladık ya da uzlaşma oldu, bunları kaybetmek istemeyiz” dedi.

Bu arada, diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, görüşmede, Davutoğlu bundan sonraki döneme ilişkin BM'nin ve Downer'ın nasıl düşündüğünü detaylı olarak sorduğu, Downer'ın da “iplerin kopmaması görüşünde” olduğunu, tarfların arasında güven artırıcı önlemler üzerinde çalıştıklarını söylediği öğrenildi.

A.A



Bu haber 736 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,244 µs