En Sıcak Konular

Mersin sahilleri caretta carettaları bekliyor

24 Mayıs 2012 12:26 tsi
Mersin'in Erdemli ilçesindeki caretta carettaların önemli üreme merkezlerinden Alata sahili, taşlardan temizlenerek düzenlendi.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Aşkın Hasan Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caretta carettaların üreme dönemi öncesinde Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü kumsalında düzenleme yaptıklarını söyledi.

Kaplumbağaların üremek amacıyla kumsala rahat çıkabilmesi ve yuvasını iyi yapması için Erdemli Ziraat Odası ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile güç birliği yaptıklarını ifade eden Uçar, ''Yuvalamayı etkileyeceğini düşündüğümüz taşları toplayarak, sahili düzenledik. Böylelikle Alata kumsalını caretta carettalara hazır hale getirdik'' dedi.

Yaptıkları çalışma ile üreme sezonunda kumsala çıkacak ergin dişi kaplumbağalar ve yuvadan çıkacak yavru kaplumbağaların yaşayacakları zorlukları kısmen de olsa ortadan kaldırmayı hedeflediklerini ifade eden Uçar, kısa bir süre sonra yeniden temizlik çalışması yapmayı planladıklarını kaydetti.

MERSİN'İN ÖNEMİ

Uçar, Mersin sahillerinin caretta carettalar için önemli üreme merkezlerinden biri olduğunu, Alata kumsalının da bu açıdan önem taşıdığını söyledi.

Geçen yıl Kazanlı sahilinde 600, Davultepe sahilinde 100, Alata sahilinde ise 200 yuva tespit ettiklerini ifade eden Uçar, bu yıl bu sayının artmasını beklediklerini kaydetti.

Mersin'de yapılacak 2013 Akdeniz Oyunları'nda kullanılacak logo ve bayraklarda simge olarak deniz kaplumbağalarının kullanılmasından mutluluk duyduklarını ifade eden Uçar, ''Nesli tükenmekte olan caretta carettalara sahip çıkılması gerekmektedir. Doğada her canlı gibi deniz kaplumbağaları da denizde insanlara zarar veren deniz analarını ve hasta balıkları yiyerek bu döngüyü sağlamaktadır'' diye konuştu.

Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek de, Akdeniz'in simgesi durumundaki canlılara sahip çıkılması gerektiğini, bunlardan en önemlilerinden birinin de caretta carettalar olduğunu söyledi.

Üreme döneminin yakın olması ve kaplumbağaların sahile çıkışlarında sorun yaşamamaları için Alata sahilinde odaya ait taş toplama makinesi ile gerekli düzenlemeyi yaptıklarını ifade eden Dölek, bu tür çalışmalara destek vermeyi sürdüreceklerini kaydetti. 

Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,967 µs