En Sıcak Konular

Başbakan petrol devleriyle buluşuyor

24 Mayıs 2012 10:15 tsi
Başbakan R.Tayyip Erdoğan İstanbul'da dünya petrol piyasasına yön verenlerle buluşuyor.

Türkiye dünya petrol piyasasına yön veren devlere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 25-27 Mayıs tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek "Milli Petrol Şirketleri Forumu"na 30 dev şirketin tepesinde görev yapan isimler katılacak.

Vatan gazetesinden Ufuk Şanlı'nın haberine göre; enerji arenasında güçlü bir oyuncu olma yolunda ilerleyen Türkiye, çok önemli bir toplantıya evsahipliği yapmaya hazırlanıyor. Dünya petrol piyasasına hükmeden Amerikalı ve İngiliz petrol şirketlerine karşı milli petrol şirketlerinin oluşturduğu "Milli Petrol Şirketleri Forumu"nun yedincisi 25-27 Mayıs arasında İstanbul'da gerçekleştiriliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde gerçekleştirilecek foruma rekor seviyede katılım olduğu öğrenildi. Daha önce gerçekleştirilen forumlara ortalama 25 üst düzey yönetici iştirak ederken, İstanbul'daki toplantıya şu ana 30 CEO'nun 'geliyorum' mesajı gönderdi.

Yılda 2 trilyon $ kazanıyorlar

İstanbul'a gelen petrol devleri dünya petrol rezervlerinin yüzde 78'ini, doğalgaz rezervlerinin ise yüzde 60'ını elinde bulunduruyor. Şirketler petrol ve doğalgaz satışından günde 5.3 milyar dolar kazanırken yıllık gelirleri ise 2 trilyon doları aşıyor.

Gelen şirketler arasında Suudi Arabistanlı Saudi Aramco, Norveçli Statoil, Rus Rosneft, Çinli enerji devi CNPC, Brezilyalı Petrobras, Malezyalı Petronas da yer alıyor. Açılış konuşmasını Başbakan Erdoğan'ın yapacağı foruma en yüksek katılım Çinli petrol şirketlerinden geldi. Enerji devi CNPC, SINOPEC ve CNOOC yöneticileri zirveye katılacaklarını Ankara'ya bildirdi. Katılım en yüksek olduğu ikinci ülke ise Güney Kore oldu. Koreliler KNOC ve KOGAS şirketleri toplantıya üst düzey yöneticileriyle katılacaklarını açıkladı.

Orta Asya'dan katılım düşük

Başbakanlık ve Enerji Bakanlığı'nın büyük önem verdiği "Milli Petrol Şirketleri Forumu"na Orta Asya ülkelerinin gereken ilgiyi göstermemesi Ankara'da hayal kırıklığı yarattı. Kazak KazmunayGas ve Özbekistan şirketi Uzbekneftegaz toplantıya katılamayacaklarını bildirdi. Ankara'yı hayal kırıklığına uğratan bir diğer ülke de Nuri El Maliki tarafından yönetilen Irak oldu.

Fırsatlar açısından önemli

Son dönemde Ankara'ya karşı saldırgan bir uslüp takınan Bağdat yönetimi Irak milli petrol şirketinin toplantıya katılmasına izin vermedi.

Ankara'daki bürokratik kaynaklar toplantının Türkiye'de yapılmasının birçok açıdan önemli olduğunu ifade ediyor. Bir bürokrat, "Katılımcı şirketlerin önemli bir bölümü petrol ve doğalgaz açısından zengin rezervlere sahip ülkelerin şirketleri. Bu toplantı o şirketlerle işbirliği ve yeni anlaşmalar noktasında bir katkı sağlayacaktır. Bu da kaynak çeşitliliği ve arz güvenliği açısından büyük önem taşıyor" dedi. 

Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,777 µs