En Sıcak Konular

Kurtulmuş: 2012 yeni anayasa için son fırsat

23 Mayıs 2012 21:42 tsi
Halkın Sesi Partisi (HAS) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu ve bunun için de 2012'nin son fırsat olduğunu söyledi.

2013'te Türkiye'nin bir seçim sürecine gireceğini belirten Kurtulmuş, "Bu süreçte kimse anayasa ile ilgili bir şey söyleyemez, konuşamaz, gerçekleştiremez. Gerçekçi olmak gerekir. Önümüzde anayasa için 6 ay var. Bu süreçte yeni anayasanın mutlaka gerçekleştirilmesi gerekir." dedi.

HAS Parti tarafından kurulan Has Akademi Siyaset Okulu'nun açılışında konuşan Numan Kurtulmuş, gündemdeki bazı konulara değindi. Yeni anayasaya ilişkin görüşlerini paylaşan Kurtulmuş, "Türkiye'nin yeni anayasa ihtiyacı var. Biz başından beri şiddetle, dikkatle ve önemle bunun üzerinde duruyoruz." diye konuştu.

Yeni anayasanın, Türkiye'nin gündelik siyasi telaşları içerisinde rafa kaldırılması, bir kenara bırakılmaması gereken bir konu olduğunu vurgulayan HAS Parti Genel Başkanı, parti olarak Mart ayından beri bir çalışma yürüttüklerini bildirdi. 100 bine yakın kişiyle görüşülerek bir kamuoyu yoklaması yaptıklarını anlatan Kurtulmuş, önümüzdeki haftalarda bu çalışmayı açıklayacaklarını haber verdi.

"SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ ÖZGÜRLÜKÇÜ BİR ANAYASADAN GEÇİYOR"


Türkiye'de birikmiş sorunların çözümü için ilk adımın yeni, çağdaş, özgürlükçü, demokratik ve katılımcı bir anayasadan geçtiğini bildiklerini kaydeden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bu anayasanın, mutlaka bu Meclis döneminde yapılması gerekiyor. Meclis'teki grupların bir uzlaşma içerisinde çözmelerini arzu ederiz ama uzlaşma olmazsa başka bahara tehir edilmesini asla arzu etmeyiz. Bu anayasanın bu dönemde yapılması lazım.

Maalesef, Meclis partilerinin hiç birisi belki uzlaşma masasından kalkmak istemiyor ama birisi uzlaşma masasından kalksa dördü birden kalkacak durumdalar. Biz bütün gücümüzle yeni anayasanın, anayasa değişikliğinin değil, millet egemenliğini sağlayacak bürokratik oligarşinin imkanlarını ortadan kaldıracak Türkiye'yi ileriye taşıyacak, yeni Türkiye'yi kurabilecek anayasa değişikliğini parlamentoya sokmuş zaten tek partiyiz."

"ÖNÜMÜZDE ALTI AY VAR"

Bu açıdan, 2012'nin yeni anaysa için son fırsat olduğunu belirten Kurtulmuş, 2013'le Türkiye'nin bir seçim sürecine gireceğine dikkat çekti. Kurtulmuş, "Bu süreçte kimse anayasa ile ilgili bir şey söyleyemez, konuşamaz, gerçekleştiremez. Gerçekçi olmak gerekir, önümüzde anayasa için 6 ay var. Bu süreçte yeni anayasanın mutlaka gerçekleştirilmesi gerekir. Parlamentoyu yüreklendiren duruşumuz devam edecek." ifadelerini kullandı.

"SENDİKALAR HÜKÜMET TEKLİFİNE KARŞI NE YAPACAĞINI BİLMİYOR"

Bir diğer önemli konunun ise memur maaşına zam konusu olduğunu belirten Kurtulmuş, Türkiye'de memur sendikacılığının başından beri yanlış bir şekilde doğduğunu düşündüklerini söyledi. Memur sendikacılığının, yıllardır ihmal edilmiş bir alan olduğunu kaydeden HAS Parti Genel Başkanı, "Sendika kurulmuş, çok sayıda üyesi olmuş ama sendikalara grev hakkı vermeyince sendikalar kol kanadı kırık hale getirilmiş. Şimdi sendikalar hükümet teklifine karşı ne yapacağını bilemiyor." şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE, İLK DEFA MEMUR SENDİKACILIĞININ ÇIKMAZDA OLDUĞUNU GÖRDÜ"

Kurtulmuş, 5 sendika temsilcisi, 5 hükümet temsilcisinden oluşan heyetlerle yürütülen görüşmelerin hükümetin verdiği teklife yakın bir teklifle sonuçlanacağını düşündüklerini aktardı. Kurtulmuş, "Kağıt üzerinde sendikalar mücadele etmiş olmakla birlikte sendikaların mücadelesini hiçbir pratik anlamı olmayacak. Türkiye, ilk defa memur sendikacılığının ne büyük çıkmazda olduğunu gördü. Memur sendikası hükümetle uyumlu bir şekilde görüşmeleri sürdürmeye gayret etti." dedi.

"ZAM YÜZDE 13 OLMALI"

Ardından, memur maaşlarının nasıl yükseltileceğine dair görüşlerini paylaşan Kurtulmuş, şöyle devam etti: "Memuru enflasyona ezdirmemenin ötesinde bir de refah payı var. Refah payı da o ülke enflasyonundan arındırılmış olarak ne kadar kalkındığını gösterir. Baktığınız zaman madem ki milli gelir 10 bin 444 dolara çıktı, madem ki Türkiye resmi rakamlara yüzde 8,5 civarında kalkınmıştır. Enflasyon artı hadi bütün kalkınma payını almayın, onun yarısını alın, memurlara verilecek zammın yüzde 13 civarında olması lazım. Ancak böyle olursa memur geçen seneye oranla aynı alım gücüne sahip olur. Ama toplamda yüzde 7,5 zam verdiğiniz zaman memur bu seneki enflasyonun altında bırakmış durumda olursunuz. Alım gücü zayıflar, zor durumda kalır."

Hükümetin zam konusunda bütçe ve cari açığı mazeret gösterdiğini sözlerine ekleyen Kurtulmuş, Türkiye'nin ekonomisinde bütçe açığı ve cari açık olarak 'iki kara delik devam ettiği müddetçe' hükümetin memur zammını doğru olarak veremeyeceğini savundu. Türkiye'de son 10 yılda 500 milyar, yılda ortalama 50 milyar dolar iç borç faizi ödendiğini kaydeden Kurtulmuş, "Böylesine büyük bir parayı 36 bin aileye verebilmiş bu ülke ama memur zammı düşük bu anlaşılabilir değil. Bu yanlış bir siyasi tercihin ve yanlış ekonomik planın sonucudur. Biz memurların yanındayız." diye devam etti.

Numan Kurtulmuş, ardından HAS Akademi Siyaset Okulu'nun ilk dersini verdi. HAS Parti tarafından, 'yeni Türkiye'nin liderlerini yetiştirmek' amacıyla kurulan okulda haftada 3 gün, 15 saat olmak üzere 5 haftada 75 saat eğitim verilecek. Teorik ve pratik bir arada olsun diye 10'u akademisyen ve politikacı, 10'u da siyasetçiden oluşan 20 eğitimci, 5 hafta boyunca yaklaşık 50 katılımcıyı eğitecek.

cihan


Bu haber 806 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,367 µs