En Sıcak Konular

Nazarbayev: Türkiye dünyaya örnek oldu

23 Mayıs 2012 18:52 tsi
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türkiye'nin son zamanlarda elde ettiği ekonomik başarılarla dünyaya örnek teşkil ettiğini ve bölgesindeki konumunu güçlendirdiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte, "Kazakistan-Türkiye Yeni Sinerji Programı"nın imza töreni sonrasında açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin son zamanlarda elde ettiği ekonomik başarılarla dünyaya örnek teşkil ettiğini ve bölgesindeki konumunu güçlendirdiğini anlatan Nazarbayev, Başbakan Erdoğan'a hitaben, "Türkiye 200 milyar dolar seviyesindeki gayri safi milli hasılasını, sizin önderliğinizde 800 milyar dolar seviyesine yükseltmiştir. Bu sizin ve partinizin büyük bir başarısıdır" diye konuştu.

Türkiye'nin Kazakistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu ve bu yıl Türkiye-Kazakistan diplomatik ilişkilerinin 20'inci yılının kutlandığını hatırlatan Nazarbayev, "Geçen bu süre içinde Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkiler her zaman büyük bir ivme ile artarak devam etmiştir" dedi.

Nazarbayev, Türk işadamlarının Kazakistan'ın yeniden yapılanması sürecinde büyük başarılara imza attıklarını ve ülkenin imarına katkı sağlayarak Kazakistan'a 2,5 milyar dolarlık doğrudan yatırımda bulunduklarını söyledi.

Nazarbayev, Kazakistan'da 28 Kazak-Türk Lisesi ile 2 Türk üniversitesinin hizmet verdiğini ve Türkiye ile Kazakistan'ın ortak girişimiyle kurulan Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin de artık bölgede yetkin bir üniversite haline geldiğini vurguladı.

Türkiye-Kazakistan arasındaki ticaret hacminin geçtiğimiz yıl 3 milyar 200 milyon dolar seviyesine geldiğini ve bu rakamın önümüzdeki yıllarda hızla artması gerektiğini kaydeden Nazarbayev, bu durumun her iki ülke içinde büyük bir önem arz ettiğini belirtti.

Nazarbayev, Türkiye ile Kazakistan'ın uluslararası meselelerde birbirlerine desteklemeye devam ettiğini, Başbakan Erdoğan ile yaptıkları görüşmede Türkiye'nin Expo 2017 için Astana'ya desteğini ortaya koyduğunu, kendilerinin de Expo 2020 için İzmir'i destekleyeceklerini vurguladı.

Nazarbayev, kendi tavsiyesi ile kurulan Türk Konseyi'nin 2012 yılında zirve toplantısını Bişkek'te yapacağını, Başbakan Erdoğan ile söz konusu toplantıda da biraraya gelmek istediğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ekim ayında kendisini Türkiye'ye davet ettiğini ve bu davetin Başbakan Erdoğan tarafından da yinelendiğini bildiren Nazarbayev, bu ziyaretten büyük bir memnuniyet duyacağını söyledi.

zaman
 

Bu haber 688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,088 µs