En Sıcak Konular

Bir daha izlemek için 105 yıl bekleyeceksiniz!

23 Mayıs 2012 14:40 tsi
Tekrarının 105 yıl sonra olacağı belirtilen Venüs'ün Güneş'in önünden geçişi 6 Haziran'da gerçekleşecek

Venüs'ün Güneş'in önünden 6 Haziran'da geçmesiyle yüzyılın en önemli gök olaylarından biri yaşanacak. TÜBİTAK'ın popüler bilim dergileri, okuyucularına, Venüs'ün Güneş ile bulaşmasının izlenebilmesi için özel üretilen 250 bin gözlük hediye edecek.

TÜBİTAK yetkililerinden alınan bilgiye göre, 105 yıl içinde bir daha gerçekleşmeyecek olan 6 Haziran'daki Venüs'ün Güneş'le dansı, Türkiye'den de izlenebilecek.

Çok ender gerçekleşen Venüs geçişi, toplam 6 saat 40 dakika kadar sürecek. Ancak 6 Haziran sabahı Güneş Türkiye'de doğduğunda geçişin yarısından biraz fazlası bitmiş olacak ve Venüs Güneş'in önünde görülecek. Bu sırada Venüs küçük bir leke şeklini alacak. Güneş tutulması kadar görkemli bir olay olmasa da çok ender gerçekleştiği için gök bilimciler bu anı heyecanla bekliyor.

Türkiye'den son iki saati izlenebilecek olan geçiş esnasında Güneş ufka yakın bulunacağından gözlem yapmak kolaylaşacak. Güneş'i erken görebilmek için gözlem yeri olarak doğu ufkunun açık görüldüğü bir yeri seçmek gerekecek.

Venüs, 6 Haziran sabahı saat 07.27'de Güneş'in önünden çekilmeye başlayacak ve saat 07.45'te geçiş sona erecek.

Tekrarı ancak yüz yıl sonra yaşanacağı belirtilen bu gök olayının izlenebilmesi için TÜBİTAK, Bilim Çocuk dergisinin Mayıs, Bilim ve Teknik dergisinin Haziran sayısıyla birlikte, özel üretilen 250 bin gözlük hediye edecek.

Venüs, Güneş'ten ısırık alacak

Geçişin en ilginç aşaması Venüs'ün Güneş'in önünden çekilmeye başladığı aşama olacak. Saat 07.30 civarı Güneş, kenarından küçük bir ısırık alınmış gibi görünecek. Teleskoplu gözlemciler bu aşamayı daha iyi görebilecek. Geçiş çıplak gözle görülemeyecek.

Venüs geçişini izleyebilmek için özel bir filtre kullanmak gerekiyor. Güneş'in parlaklığı nedeniyle Venüs'ü çıplak gözle görmek mümkün olmayacak. Güneş'e anlık olarak bakmanın bile gözlere zarar verebileceği uyarısında bulunan uzmanlar, fotoğraf, röntgen filmi, isli cam kullanarak veya gerekli önlemleri almadan teleskop ve dürbün gibi gözlem araçlarıyla Güneş'e bakmanın güvenli olmadığını belirtiyor.

AA



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,632 µs