iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Basra’yı rahat kafayla konuşalım mı?

23 Mayıs 2012 14:20 tsi
Basra’yı rahat kafayla konuşalım mı?

Basra’da meydana gelen Türkiye karşıtı gösterileri kimin organize ettiğini Ankara iyi biliyor. Ama mesele bu değil.. İki tane daha rahatsızlık konusu var… iyibilgi Ankara

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El-Haşimi’nin Türkiye’ye gelmesinin ardından Ankara ve Bağdat arasında zaten limoni olan ilişkiler, Başbakan Erdoğan ile Irak Başbakanı Nuri El-Maliki arasında düelloya dönüştü. 

Bunun devamında ise 19 Mayıs’ta Basra’da yaklaşık 200 kişi, Türkiye’nin Basra Başkonsolosluğu’na yakın bir noktada Türkiye karşıtı eylem yaptı. Türk bayrağı yakıldı ve Ankara Irak’taki, özellikle de Irak’ın güneyindeki varlığı üzerinden tehdit edildi. 

Tabii ilk tespit şu; göstericilerin sayısı ve yarattığı etki Türkiye’nin Ortadoğu’daki etkisi yanında devede kulak. Fakat mesele bu şekilde küçümsenemez.

Gösterilere az kişi katıldı ama Türkiye ile Irak arasında ne olursa olsun halk seviyesindeki ilk kıvılcımdı! Artı, Basra gibi Türkiye’nin hızla vaziyet alarak 2009 tarihinde Başkonsolosluk açtığı, etkisini güneyde hissettirmeye başladığı, daha ileri giderek güney vilayetlerinde parladığı bir dönemde yaşandı bu olay.

Türkiye gayet doğal olarak bu bölgede tüm taraflarla, resmi yetkililerle, siyasi gruplarla, aşiretlerle görüşüyor. Ve bir etki yaratıyor.

Tabii Basra isminin de bir esprisi var. Basra, Irak’ın dünyaya açılan kapılarından biri. Ve iç siyaset haritasındaki yeri de biraz mücadeleli. Çok uzak olmayan, örneğin 2008'de Maliki ve Mukteda El-Sadr arasındaki çatışmalara ev sahipliği yapmış bir yer burası.

Ancak bugün Maliki’nin daha güçlü olduğu söylenebilir. Maliki’nin siyasi etkinliği Basra’da hayli fazla ve bu da zaten gösterilerin neden burada başladığını açıklıyor.

Bu manzaradan hareketle ortaya Türkiye için iki nokta çıkıyor: a) Türkiye bölgede bir ayrışmanın, cepheleşmenin tarafı yapılmaya çalışılıyor ve b) Bu gösterilerin devam etme-yayılma ayrı-ihtimali bulunuyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,034 µs