En Sıcak Konular

Bu çılgınlıktan uzak durun!

23 Mayıs 2012 13:35 tsi
Uzmanlar hızla yayılan ayak esteteği çılgınlığı konusunda uyarıyor...

Bütün vücudun yükünü taşıyan ayaklarından bir sıra parmak ya da tarak kemiğini çıkarmak isteyenleri operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor. Ayağı inceltmek ya da küçültmek için bir sıra parmak ve tarak kemiğini çıkarttırmaya varan müdahalelerin zararlı olduğu bildirildi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Öğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yazın gelmesi ve açık ayakkabıların giyilmesiyle özellikle kadınlarda ayak estetiğine dair kaygıların artmaya başladığını söyledi.

Yakın zamana kadar ayakların güzellik kavramıyla bağdaştırılmadığını ifade eden Prof. Dr. Öğüt, son yıllarda ABD ve Avrupa ülkeleri gibi Türkiye’de de göğüs, burun, dudak estetiği gibi rağbet gören uygulamalar arasına ayak estetiğinin de girdiğini anlattı.

Prof. Dr. Öğüt, sırf estetik kaygıyla ayağını inceltmek ya da küçültmek için bir sıra parmak ve tarak kemiklerini çıkartmaya varan ”uç” örneklerin yaşanabildiğini belirterek,bu taleple gelen hastalarını ameliyattan vazgeçmeleri için ikna etmeye çalıştıklarını bildirdi.

”İşin, ayak estetiği için bir sıra parmak ve tarak kemiğini çıkartmaya varması bence çılgınlıktır” diyen Öğüt, ortopedik cerrahinin başlıca amacının ağrıyı ve fonksiyonel bozukluğu düzeltmek olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Öğüt, şöyle devam etti: ”Bozuklukları giderdiğimizde zaten ayağın şekli de düzelmiş olur. Eğer kişide hiç ağrı ve fonksiyon bozukluğu yoksa sırf estetik amaçlı bu ameliyatların yapılmasını tavsiye etmiyoruz. Çünkü bu ameliyatlar kemikler kesilerek yapılır ve ameliyattan sonra hiç ağrısı olmayan bir ayakta ağrı ortaya çıkma riski vardır.” Ayakta şekil bozukluğuna dolayısıyla ”çirkinliğe” yol açan her türlü deformasyonu düzeltmenin mümkün olduğunu belirten Öğüt, ancak vücudun bütün yükünü çeken bu önemli organlara estetik müdahalenin, gerçekten gerekli durumlarda ve mutlaka ortopedik cerrahlar tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Öğüt, bozukluklarının giderilmesi amacıyla yapılan müdahalelerde de geç kalınmaması gerektiğine dikkati çekti. His kusuru olan şeker hastalarının ayak deformasyonlarının mutlaka düzeltilmesi gerektiğini bildiren Prof.Dr. Öğüt, ”Çünkü bu hastaların bir kısmı zaten ağrıyı hissetmezler ve eğer ayaklarında deformite varsa bu bölgelerde nasırlaşma sonrasında da iyileşmeyen yaraların oluşma riski vardır. Onun için his kusuru olan şeker hastalarının ayak deformasyonları mutlaka düzeltilmeli” dedi.




Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,567 µs