En Sıcak Konular

Şam'da şiddetli patlama

23 Mayıs 2012 13:12 tsi
Aylardır siyasi karışıklığın sürdüğü Suriye'de sular durulmuyor...

Suriye'nin başkenti Şam'da sabah saatlerinde şiddetli bir patlamanın meydana geldiği bildirildi.
 
Şam Haber Ağı, başkentin Baramke bölgesindeki Nasır caddesinde bir polis karakolu yakınında şiddetli bir patlamanın meydana geldiğini ve bölgeye çok sayıda ambulansı gittiğini belirtti.
 
Güvenlik güçlerinin bölgede geniş güvenlik önlemi aldığını kaydeden haber ağı, patlamada ölü ve yaralıların olup olmadığına ilişkin ise bilgi vermedi.
 
ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN ESED'E DARBE
 
Uluslararası Af Örgütü, geçen yılı kapsayan raporunda, askerlerin yerleşim yerlerine tanklar konuşlandırdığını, barışçı gösteriler yapanları öldürdüğünü, binlerce göstericiyi tutukladığını, tutuklulara işkence yaptığını belirterek, bu eylemlerin insanlığa karşı suç sayılabileceğini vurguladı.
 
Raporda, batıdaki Banyas bölgesinde tutuklanan bir kişinin 3 gün boyunca dövüldüğü, soyulduğu ve yere akan kanını yalamaya zorlandığı, Humus kentinde 29 Nisan 2011'de Tarık Ziyad Abdülkadir adlı kişinin cesedinin ailesine haziranda teslim edildiği, Abdülkadir'in cesedinde elektrik verilmesi sonucu oluşan yanıklar ile kırbaç ve bıçak izlerinin görüldüğü örnekleri verildi.
 
Örgüt ayrıca ABD'de rejim karşıtı gösteri yaptığı gerekçe gösterilerek, ABD'de yaşayan piyanist Malik Cendali'nin Humus'taki ailesinin dövüldüğünü açıkladı.
 
Raporda, şiddetin çocukları da kapsadığı belirtilerek, doğudaki Deyr ez-zur kentinde güvenlik güçlerinin, rejim yanlısı gösteriye katılmayı reddeden 14 yaşındaki Muhammed El Mula İsa'yı öldürdüğü vurgulandı.
 
Şam yönetiminin BM İşkenceyi Önleme Komitesi'ne rapor sunmayı reddettiğine dikkati çeken örgüt, ''cinayetler, işkenceler ve diğer insan hakları ihlalleriyle ilgili bağımsız soruşturmalar yapmayan Esed rejimini'' kınadı.
 
Suriye'de 12 Lübnanlı Şii'nin kaçırılması:
 
SUK, Esed rejimini kaçırma eyleminin arkasında olmakla suçladı
 
Suriye Ulusal Konseyi (SUK), 12 Lübnanlı Şii'nin kaçırılmasından Beşşar Esed rejimini sorumlu tuttu.
 
SUK'nden yapılan açıklamada, kaçırma eylemi kınanarak bu kişilerin hemen ve koşulsuz olarak serbest bırakılması istendi.
 
Açıklamada, Lübnan'da karmaşa yaratmak amacıyla Suriye rejiminin bu eylemin arkasında olduğu kaydedildi.
 
SUK, Özgür Suriye Ordusu'ndan da en kısa sürede kaçırılanların serbest bırakılması için elinden geleni yapmasını da istedi.
 
Lübnanlı bir güvenlik yetkilisi, dün kaçırılan kişilerin Irak'ta Şiiler için kutsal sayılan yerleri ziyaret ettikten sonra Suriye yoluyla evine dönen kişiler olduğunu söylemişti.
 
Lübnan Dışişleri Bakanı Mansur: "Suriye'de kaçırılan Lübnanlı Şiiler, birkaç saat sonra serbest bırakılacak"
 
Lübnan Dışişleri Bakanı Adnan Mansur, İran'da yaptıkları dini ziyaretten dönen 13 Lübnanlı Şii'nin serbest bırakılması için gereken her türlü girişimi yaptıklarını ve birkaç saat içinde serbest bırakılmalarını beklediklerini söyledi.
 
Lübnan'da yayın yapan El Cedid televizyonuna konuşan Mansur, İran'dan dönerken, Suriye topraklarında Halep yakınlarında Özgür Suriye Ordusu yandaşı silahlı kişilerce kaçırılan Lübnanlılarla ilgili bilgi verdi.
 
Mansur, Arap ülkelerinin de arabulucu olarak devreye girdiğini ve dünden beri gereken girişimleri yaptıklarını belirterek, "Onlardan aldığımız bilgiye göre Lübnan vatandaşları yakında serbest bırakılacak" dedi.
 
Lübnan basınındaki haberlerde, kaçırılan Lübnan vatandaşlarının sayısının 11 ile 13 arasında olduğu belirtilirken, kaçıran kişilerin Özgür Suriye Ordusu yandaşı olduğu ifade edildi.
 
İran'a yaptıkları dini ziyareti bitiren, iki otobüs içindeki Şii Lübnan vatandaşının, Türkiye üzerinden Suriye'ye giriş yaptıktan sonra, Halep yakınlarında önlerinin kesildiği belirtiliyor.
 
Olayda serbest bırakılan kadınlar Lübnan televizyonlarına bağlanarak, otobüsteki erkekleri indiren eli silahlı kişilerin kadınlara Halep karakoluna gitmelerini ve burada Özgür Suriye Ordusu yandaşlarının serbest bırakılmasını istemelerini söylediğini açıkladı.
 
Silahlı kişiler, arkadaşları serbest bırakılırsa kendilerinin de rehin aldıkları Lübnan vatandaşlarını bırakacaklarını söylediler.
 
Serbest bırakılan Lübnan vatandaşı kadınlar, dün gece uçakla Beyrut'a geldi.
 
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, kaçırılmayı protesto için sokaklara dökülen ve yolları kesen yandaşlarını sakin olmaya davet ederek, olayın sona ermesi için, gereken her türlü girişimin dünden beri yapıldığı açıklamıştı.
 
Lübnan Dışişleri Bakanı Mansur da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile görüştü.
 
aa


Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,261 µs