En Sıcak Konular

Sert geçen kış hayvancılık maliyetlerini artırdı

23 Mayıs 2012 12:05 tsi
Yaşanan kuralık ve çetin kış koşullarının ot gelişimini engelledi, koyun ve keçi yetiştiricileri, hayvanlarına iki kata yakın ot ve yem yedirmek zorunda kaldı. Dolayısıyla hayvan besleme maliyetleri önemli derecede arttı.

Dünya Gazetesinde yer alan habere göre; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, yaşanan kuralık ve çetin kış koşullarının ot gelişimini engellediğini belirterek, "Geçen yıla göre koyun ve keçi yetiştiricileri, hayvanlarına iki kata yakın ot ve yem yedirmek zorunda kaldı. Dolayısıyla hayvan besleme maliyetleri önemli derecede artmıştır" dedi.

Baytekin, yaptığı açıklamada, yaz mevsiminde yaşanan kuraklık ve ardından bastıran çetin kış koşullarının meralarda ot gelişimini olumsuz etkilediğini, meraya dayalı hayvancılık yapan üreticileri ciddi sıkıntıya soktuğunu bildirdi.

Geçen yıl ekim ayı başında görülen kısmi yağışların ardından yaşanan uzun kuraklık döneminin ekilen alanlarda da belirgin gelişme zayıflığına neden olduğunu, mera ve nadas alanlarındaki ot gelişiminin arzu edilen seviyeye gelemediğine işaret eden Baytekin, "Kuraklık yanında peş peşe yaşanan don olayları ve ardından bastıran kar yağışları meralarda neredeyse ot gelişimini durdurdu. Halen hava sıcaklıklarının yavaş yavaş artmasına rağmen, geçen yıllara göre mera bitkilerinin zayıf bir şekilde gelişmesi, koyun ve keçi yetiştiricilerini üzmektedir" diye konuştu.

Baytekin, yaşanan kuraklık ve çetin kış koşullarının otun gelişmesine izin vermediğini, şu günlerde mera bitkilerinin yeni yeni yeşermeye başlamadığını belirterek, "Geçen yıla göre koyun ve keçi yetiştiricileri, hayvanlarına iki kata yakın ot ve yem yedirmek zorunda kaldı. Dolayısıyla hayvan besleme maliyetleri önemli derecede artmıştır" dedi.

Meralardan yeterince yararlanamamanın yanında, süt verimlerinde de ciddi sıkıntılar yaşandığını söyleyen Baytekin, şunları kaydetti:
"Yeterince beslenemeyen hayvanlardan neredeyse süt çıkmamaktadır. Özellikle keçilerde yaşanan verim azlığı üreticileri endişelendirmektedir. Düşüklerin de normalden daha fazla yaşandığı sezonda, süte umut bağlayan üreticilerimiz endişelerinde haklıdırlar. Süt verimleri konusunda üreticilerin biraz daha sabırlı olmasında yarar vardır. Havaların yeni ısınmaya başladığı bu günlerde, yeşil otun gelişmesi, yeşilliğin artması zaman alacaktır. Hiç sütü olmayan keçi ve koyunlar için yapacak fazla bir şey yoktur. Az da olsa süt veren hayvanlarda sağıma devam etmekte yarar vardır."



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,680 µs