En Sıcak Konular

Krizdeki dünyaya Türk öğüdü!

23 Mayıs 2012 11:57 tsi
Krizdeki dünyaya Türk öğüdü! Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, krizden çıkışın anahtarını verdi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan OECD Bakanlar Konseyi toplantısında Paris'te konuştu.


"GLOBAL KRİZ SADECE ÜLKELERİN RAKAMLARINI VURMADI"

Başbakan Yardımcısı Babacan, ekonomil politikalar yanında sosyal politikalara özen göstermek gerektiğine dikkat çekerek, "Global ekonomide büyük finansal kuruluşların hükümetler tarafından piyasalarda çalkantı yaşandı. Kalkınma üzerine çoğu ülkede aşağı yönlü riskler hala devam etmekte. Krizden toparlanma yavaş ve dengesiz gerçekleşmekte. Aşırı borçlanma ve tasarrufların kötü etkilenmesi sürdürülemez. Global kriz sadece ülkelerin büyüme rakamlarını vurmadı, iş piyasası ve hane halkını da etkiledi. İşsizlik oranları hem gelişmiş hem gelişmekte olan ülkelerde artı. Dönemsel olarak artan işsizliğin önüne geçilmesi yapısal reformlarla sağlanabilir. Kriz genç işsizlik oranı bazı gelişmiş ekonomilerde yüzde 50'yi aşmış durumda. Yoksulların sağlık hizmetleri kötü etkilendi. Uzun vadeli kalkınma hedefletrini etkiledi" dedi.

"AVRUPALI'NIN ANAHTAR KELİMESİ 'UYGULAMA'"

Babacan, "Çoğu analistlar Euro Bölgesi'ni krizin 'merkez üssü' olarak adlandırıyor. Avrupa ateş gücünü güçlendirmek gibi adımlar atıldı. Kimi Euro Bölgesi ülkelerinin problemleri daha derin. Bu yıl için anahtar kelime Avrupalılar için "uygulama" olacaktır. Euro Bölgesi krizin önüne geçilmemesi yeni bir kriz sarmalına neden olabilir. Yavaş global toparlanma gerçekleşirken artmış olan gelir eşitsizliği nedeniyle daha kapsamlı hareket etmeliyiz. İstihdam yaratmak global toparlanma için esas faktör olmalı" ifadesinde bulundu.

MAKROEKONOMİK İSTİKRAR EKONOMİK KALKINMANIN OMURGASINI OLUŞTURUYOR

Babacan, "Türkiye, OECD'nin ticaret adına yaptığı çalışmaları memnuniyetle karşılamaktadır. Ek olarak mevcut global koşullarda korumacı önlemlerin giderek arttığının da farkında olmamız lazım. Her koşulda da korumacılıktan kaçınmalıyız. Mevcut ülke problemleri, finansal kuruluşlar üzerinde çok ciddi bir yük oluşturmaktadır. Uzun vadede tüm ülkelerin OECD ülkelerinden daha hızlı büyümesi beklenmektedir. Makroekonomik istikrar ekonomik kalkınmanın omurgasını oluşturuyor" söyledi.

Türkiye'de günde 2 dolarlık gelirin altında yaşayan kalmadığını belirten Babacan,  gelir dağılımının iyileştirilmesi konusunda Türkiye'nin ciddi mesafe aldığına dikkat çekti.  

haberturk

Bu haber 738 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,495 µs