En Sıcak Konular

Haliç’in vidaları İstanbul’u kilitledi

23 Mayıs 2012 08:37 tsi
Haliç Köprüsü’nden dün sabah geçenler köprünün karayolundan kopup 10 cm yükseldiğini gördü.

Trafik kesildi, yetkililer “Paniğe gerek yok, vida gevşemesi” dedi. Ancak uzmanlar köprünün ihmal edildiği görüşünde...
 
İstanbul’un önemli geçiş güzergahlarındanHaliç Köprüsü’nde yürekleri ağza getiren bir olay yaşandı. Sabah 09.15 sıralarında köprünün orta şeridi Balat girişi ile E-5 Karayolu’nu birbirine sabitleyen bölümde kopma meydana geldi. Bariyerlerdeki vidaların kopması nedeniyle köprü, yoldan yaklaşık 10 cmyükseldi. Araçların geçişinde sorun yaşanınca metrobüs seferleri dışında yol trafiğe kapatıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü’ne bağlı ekipler,Haliç Köprüsü’nü Balat tarafına sabitleyen bariyerlerdeki vidalarla ilgili araştırma yaptı. Ekipten bir yetkili, endişe edilecek bir durumun bulunmadığını, orta şeridi yola sabitleyen vidalarda gevşeme olduğunu söyledi.
 
BAKIM İHMALİ OLABİLİR

Ancak Kentbilimci Mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp yetkililer kadar iyimser değil. Alp, köprüdeki sorun konusunda iki olasılık olduğunu belirterek şunları söyledi: “İki yol arasında 10 santimetrelik bir kademe farkı oluştu. Tabliye denilen yolun altındakimetal mesnetler ve kauçuk contalarda bir kopma olduğu belirtiliyor. Eğer böyleyse çok ciddi bir bakım ihmali olduğunu söyleyebiliriz.
 
İkinci bir ihtimal ise temellerde bir oturmadan bahsedebiliriz. Ancak bu oturma kabul edilebilenin ötesinde oldu. Yani biz daha çok 1-2 santimlik bir oturma bekleyebiliriz. Kapasitesinin üstünde çalışan bu köprülerin bakım ihmali yapılması insanı ürkütüyor.”
 
Kriko takılıp yükseltilecek
 
Haliç Köprüsü’nde, Japon IHI firmasından bir mühendis incelemelerde bulundu. Köprününün yapımını ve aynı zamanda bakımını üstlenen firmanın Japon mühendisi yükseltiyi dikkatlice inceleyip fotoğraflar çekti. Japon mühendisin talimatı üzerine, taşeron firmanın her biri 500 ton kaldırabilen iki kriko siparişi verdiği öğrenildi. Krikoların köprünün iki ayağına takılıp aynı anda yükseltileceği ifade edildi. Krikolar gelmeden köprü üzerine asfalt döküldü. Köprü akşam saatlerinde trafiğe açıldı.
 
Köprünün yükü arttı
 
Aydın Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Kubilay Haliç Kaptan, 2009 yılında yapılan güçlendirme çalışmalarının ardından köprününün yükünün arttığını ve yaşanan sıkıntının bundan kaynaklandığını öne sürdü.
 
bugün


Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,265 µs