En Sıcak Konular

Yerli S&P’nin yol haritası hazır

23 Mayıs 2012 08:26 tsi
Yerli S&P’nin yol haritası hazır Başbakan Erdoğan’ın Pakistan gezisinde gündeme getirdiği ‘yerli S&P’ kurulmasına ilişkin yol haritası belli oldu.

Hazırlanan taslak çalışmaya göre kuruluşun yönetiminde kamudan kimse bulunmayacak.

Standard and Poor’s’un (S&P) Türkiye’nin kredi görünümünü negatife çevirmesinin ardından gündeme gelen yerli ‘S&P’ için yol haritası hazır. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Pakistan ziyareti sırasında ‘S&P ile her yıl yaptığımız anlaşmayı iptal eder, kendi kuruluşumuzu kurarız’ diyerek gündeme getirdiği, yerli bir kredi derecelendirme kuruluşu oluşturulmasına ilişkin çalışmanın ayrıntıları netleşti. Hazırlanan düzenlemeye göre, birden fazla kredi derecelendirme kuruluşu oluşturulması öngörülüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), yerli derecelendirme kuruluşu oluşturulmasına ilişkin proje üzerinde yaklaşık üç yıldır çalışıyor.
 
Sistem nasıl çalışacak
 
Söz konusu düzenleme Basell kriterleri kapsamında hazırlandı. Düzenlemenin hazırlıkları sırasında yurt dışındaki örnekler de incelendi. ‘Türkiye Ulusal Derecelendirme Kuruluşu’ oluşturulmasına ilişkin düzenleme halen taslak aşamasında bulunuyor. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda ele alınmasının ardından düzenleme diğer kuruluşların görüşüne açılacak. Düzenleme için, yasa tasarısı hazırlanması gerekiyor. Halen taslak aşamasında olan projeye göre, Türkiye’de oluşturulacak olan yerli kredilendirme kuruluşu, tamamen özel olacak. Yönetiminde kamudan kimse bulunmayacak. Ancak Türkiye Bankalar Birliği, KOSGEB, TOBB gibi kurumların temsilcileri kredi derecelendirme kuruluşunda yer alabilecek.
 
Ayrıca birden fazla kredi derecelendirme kuruluşu da oluşturulabilecek. Böylece notlar tek bir kurumdan veriliyor iddialarının da önüne geçilecek. Söz konusu şirket, notlar için belirli kriterler belirleyecek. Söz konusu kriterler, uluslararası derecelendirme kuruluşlarının kriterleri ile aynı olacak. Yani, borçlanma gereği, cari açık gibi kriterler, yerli şirket için de geçerli olacak. Kurulacak şirket, sadece şirketleri değil, bankalara ve kamu kurumlarını da not verecek.
 
2013 YILINDA HAYATA GEÇİYOR
 
BDDK projeyle ilgili ön çalışma yaptı. Taslak, halen BDDK’nın arşivinde bulunuyor.
 
Yerli kredi şirketi için hazırlanan taslak, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda ele alınacak. Ardından da ilgili kurumların görüşüne açılacak.
 
2012 yılı sonuna kadar da yasa tasarısı tamamlanarak, Meclis’ten çıkarılacak.
 
2013 yılından itibaren de yerli S&P için teknik çalışmalar başlayacak. Aynı yıl içinde kuruluşun hayata geçirilmesi planlanıyor.
 
Taslak aşamasında olan projeye göre, yönetiminde sadece TOBB, Türkiye Bankalar Birliği, KOSGEB gibi kurumların temsilciler ile özel sektörden uzman kişiler yer alacak. Kamu kurumları ise temsilci bulundurmayacak.
 
Kurul çatısı altında çalışan uzmanlar olacak. Kuruma yabancı analist çalıştırma imkanı da tanınacak.
 
Yerli S&P de not verecek. Notlar için belirli kriterler hazırlanacak. S&P başta olmak üzere kredi derecelendirme kuruluşlarının baz aldığı kriterler yerli kuruluş içinde geçerli olacak. Bu kriterler kamuoyuna açıklanacak.
 
Ulusal kredi derecelendirme kuruluşu, bankalar ve özel sektörün yanı sıra, kamu kurumlarına da not verecek. Böylece, not sistemi ile de denetim sağlanacak.

star


Bu haber 932 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,889 µs